POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
47v

ÖFK medger brister efter årsmöteskaos - och ordföranden var inte valbar vid ordinarie årsmöte

Foto: Bildbyrån.

ÖFK gav olika bud om vilka som var röstberättigade på ordinarie och extra årsmöte.
Nu medger klubben brister - och dessutom framgår att nyvalde ordföranden Bo Ottosson inte varit valbar vid det ordinarie årsmötet och den gamla tolkningen.
- Vi har genomlyst det på bästa sätt och ska inför framtiden se till att det inte kan upprepas, säger Ottosson till Fotbollskanalen.

Fotbollskanalen har tidigare rapporterat om det smärre kaos som rådde i samband med att Östersunds FK höll ett extra årsmöte, där Bo Ottosson valdes till ny ordförande. Anledningen till att det blev minst sagt rörigt var för att klubben kommunicerade olika bud gällande vilka medlemmar som var röstberättigade till de olika årsmötena. Till det ordinarie gick klubben ut med att det var alla medlemmar som betalt in medlemsavgiften senast den 30 oktober 2018 – men till det extra årsmötet kommunicerades, någon timme innan mötet, att det i stället var alla medlemmar som var röstberättigade, oavsett när medlemsavgiften betalats in. Därmed tolkages samma paragraf på två helt olika sätt.

En som var kritisk till förförandet var supporterklubben Falkarnas kassör Joakim Castberg, som till Östersunds-Posten sa att det var ”många” nya medlemmar som inte dök upp på årsmötet för att man trott, baserat på vad ÖFK först kommunicerat, att man inte hade rätt att rösta.

"Problematiskt. Innan ordinarie årsmöte i mars så var det diskussioner om hur stadgarna skulle tolkas ang. rösträtten. Några menade att alla medlemmar skulle ha rösträtt och andra menade att endast medlemmar från 2018 skulle ha rösträtt. ÖFK och dess styrelse gör tolkningen att det är de senaste som gäller. Syftet är såklart att skydda årsmötet mot att 40 nya medlemmar sen någon dag tillbaka kommer in på mötet och kuppar. Informationen som sedan gick ut gällande dagens extra årsmöte var att samma tolkning och regler gäller, vilket är helt rimligt med tanke på tolkningen i mars. Sent i eftermiddag hade styrelsen av någon anledning ändrat uppfattning om tolkningen och ändrade i sista sekund regeln om rösträtt”, skrev Castberg i ett sms till Fotbollskanalen.

Maria Wilén, styrelseledamot och sammankallande inför det extra årsmötet, tyckte att styrelsen agerat transparant.

- Vi tog ju upp det här på mötet, vi i styrelsen fick förklara tolkningsproblematiken och hur vi tolkat stadgarna. Vi har varit öppna, ärliga och berättat om hur vi sett på det. Vi fick mötets okej att köra vidare. Medlemmarna valde, efter att ha fått informationen, att det var okej att mötet fortsatte.

Efter kaoset kring de båda årsmötena valde ÖFK att sjösätta en internutredning med anledning av de många frågorna som kom efteråt. På onsdagskvällen presenterades resultatet och på sin hemsida skriver styrelsen att man fortsatt inte har kunnat tolka stadgarna kring vad som är rätt och fel gällande rösträtten.

”Baserat på den information som finns att tillgå, utformningen av ÖFK:s tidigare stadgar samt att det inte finns en medvetet utvecklad intern praxis går det tyvärr inte heller idag att med säkerhet ge ett uttryckligt svar på frågan om vem som var röstberättigad”, skriver man.

Klubben medger också brister i förfarandet, men att man valt att "...respektera de av ÖFK:s medlemmar fattade besluten."

”Det kan konstateras att reglerna för hur medlemmarna ska få del av kallelse till extra årsmöte inte har följts. Avseende det andra extra årsmötet har även noterats att kallelsen till sitt innehåll var bristfällig då den saknade information om att mötet avsåg förslag till nya stadgar. En stadgeändring är en fråga av väsentlig betydelse och skulle därför tydligt ha angetts i kallelsen.

Avseende det andra extra årsmötet ska även tilläggas att någon röstlängd aldrig fastställdes och att frågan om mötet var behörigt utlyst aldrig var uppe till beslut. Formaliafrågor som naturligtvis skulle hanterats under årsmötet.”

Därtill har konstaterats att nuvarande ordföranden Bo Ottosson, som valdes på det extra årsmötet då alla medlemmar, oavsett när de blivit medlemmar, fick rösta, inte var medlem innan den 31 oktober året innan och därför inte hade varit valbar om tolkningen för röstberättigade hade varit desamma som vid det ordinarie årsmötet.

Bo Ottosson föreslogs till ny ordförande den 2 april, efter att Ante Strängby stoppats av kommunen (på grund av att han samtidigt var finanschef på kommunen och vice vd för ett kommunalt bolag) från att väljas på det ordinarie årsmötet som hölls den 14 mars.

”Då rösträtten även har bäring på frågan om vem som var valbar, vill vi även nämna att det vid närmare kontroll har kunnat konstateras att varken Niklas Edbjörk (styrelseledamot red anm.) eller Bo Ottosson var medlemmar i ÖFK den 31 oktober 2018, men däremot blev medlemmar 2019 och detta före att de valdes till styrelseledamöter", skriver klubben.

Bo Ottosson själv vill inte kommentera det faktum att han själv valdes till ordförande på premisser som inte går att fastslå var varken rätt eller fel.

- Det kan inte jag kommentera. Det var lite tolkningssaker som styrelsen gjorde innan och jag kan inte kommentera det riktigt. Jag vet bara att vi har gjort det så bra som vi kan göra och har utrett och ska se till så att det inte kan bli fel i kommande årsmöten, säger han till Fotbollskanalen.

Men du måste väl tänka någonting kring att du valts med premisser som ni själva inte kan komma fram till var rätt eller fel?
- Nej… Vi kan inte komma fram till att det varit fel heller.

Nej varken eller.
- Nej, varken eller och det är klart att det är väl beklagligt att det blir en diskussion och att det tar tid och kraft och engagemang. Men vi har genomlyst det på bästa sätt och ska inför framtiden se till att det inte kan upprepas.

Nu ska ÖFK ta fram nya stadgar, vilka det ska röstas om på ytterligare ett extra årsmöte. Då är dock val av ordförande inte med på dagordningen.

- Vi kan inte konstatera att det varit något fel och då finns ingen anledning att göra sådana åtgärder, säger Ottosson.

Du känner inte att du själv vill bli vald med premisser som ni kan säkerställa, att: ”Nu har det gått rätt till”?
- Ja, det är klart… Men vi kan ju inte säga att vi inte har gjort det.

Nej, absolut. Men du vill själv inte bli vald på ett årsmöte där man kan slå fast att ni vet att allt gått rätt till och att alla fått samma information om vad som gäller?
- Jo, men det är ganska omfattande att börja om med proceduren. Hade det kommits fram att det är helt galet åt alla håll, ja då kanske det blivit en sådan åtgärd men det har inte konstaterats det i utredningen och vi har lagt ned väldigt mycket jobb på det där. Vi kan inte annat göra än att se till så att det blir mer klart inför framtiden. Det är det vi har kommit fram till.

Maria Wilén i styrelsen är den som ÖFK i pressmeddelandet hänvisar alla frågor till. Hon trycker återkommande på att klubben vill se framåt, inte bakåt.

- Vad som varit viktigt för oss är att tala om hur vi tillsammans med den jurist vi har anlitat har sett på historien. Och vi har konstaterade brister. Vi tycker att det är viktigt att vi är öppna och transparanta och fortsätter att visa det ÖFK står för, det vill säga öppenhet och transparens. Sedan hur man kan vrida och vända på kommentarer i innehåll, det vill inte jag lägga något större fokus på. Jag vill att det vi har skrivit i vår text är gällande.

Ni skriver att Bo Ottosson inte betalt medlemsavgiften sista oktober 2018, det vill säga att han inte varit valbar om ni gjort samma tolkning vid det extra årsmötet som ni gjorde vid det ordinarie. Hur ser du på att ni valt en ordförande på premisser som ni själva inte kan slå fast om de är rätt eller fel?
- Det är därför vi har sagt att vi har en väg framåt. Vägen framåt är viktigare än att bakåt titta på konstaterade brister. Vår jurist, tillsammans med oss, kunde inte avgöra utifrån vad vi gjort tidigare, hur man ska tolka och då kan vi heller inte säga svar på det du önskar. Det är därför jag säger att vi någonstans måste fokusera på vägen framåt, utifrån vad vi konstaterat bakåt. Det är tyvärr bara mitt svar till dig.

Är det inte av intresse för ÖFK att veta att man gjort rätt?
- Jag tycker att det är oerhört tydligt, det som står i vår text. Den är oerhört öppen. Man kan få göra sina egna tolkningar men jag tycker att den är tydlig i sig och vägen framåt är det absolut tydligaste för ÖFK.

Hur kommer det sig att ni inte kommer ha val av ordförande på dagordningen på nästkommande extra årsmöte?
- Jag tänker inte kommentera det. Jag tycker inte att det hör till sakfrågan.

Att det inte hör till sakfrågan? Det är väl en relevant fråga?
- Vi skriver också så här: Vägen framåt för oss är att vi kommer att tillsätta en arbetsgrupp gällande en översyn av stadgar och det kommer vi att göra tillsammans med en jurist därför att nu vill vi inför nästa ordinarie årsmöte ha fullständig exakthet i hur stadgarna ska vara och det är därför vi väljer att tillsätta en arbetsgrupp. Därför vill jag inte kommentera annat än det vi har sagt här.

Publicerad 2019-06-27 kl 10:32

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto