Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg åtalas för mutbrott

Allsvenskan

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg åtalas misstänkt för mutbrott, uppger flera lokala medier.
Åklagaren yrkar på att Daniel Kindberg får näringsförbud i tre år.

Foto: Bildbyrån

I november i fjol dömdes Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg till tre års fängelse för brotten trolöshet mot huvudman, grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. En dom som 53-åringen har överklagat till hovrätten.

Under rättegångens process har Daniel Kindberg, enligt uppgifter, blivit förhörd för mutbrott.

Nu meddelar vice chefsåklagare Martin Bressman vid Riksenheten mot korruption att det har väckts åtal mot Daniel Kindberg då han misstänks för mutbrott. Detta då 53-åringen vid 30-tal tillfällen ska ha fakturerat en leverantör till Östersundshem via sitt eget bolag - samtidigt som han suttit på positionen som vd för företaget.

Annons

- En del av åtalet avser grova mutbrott och bokföringsbrott där åklagaren påstår att den tidigare vd:n och vice vd:n i det kommunala bostadsbolaget Östersundshem har tagit emot mutor genom att under åren 2014 till 2018 från egna bolag fakturerat en leverantör till Östersundshem för konsulttjänster om sammanlagt 5,5 respektive 4,7 miljoner kronor. Sedan har leverantören betalat de här fakturorna och bokfört de här fakturorna, som enligt åklagaren har varit bristfälliga, säger Martin Bressman enligt Östersunds-Posten.

Enligt tidningen menar åklagaren att fakturorna som är kopplade till konsulttjänsterna är så bristfälliga att de inte uppfyllt kraven. Kindberg åtalas på tre punkter: grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott alternativt medhjälp till försvårande av skattekontroll (grovt brott) och ytterligare ett fall av medhjälp till försvårande av skattekontroll (grovt brott).

Annons

Åklagaren yrkar på att Daniel Kindberg får näringsförbud i tre år. Det är än så länge oklart om näringsförbudet adderas ihop med det förbud som han mottog från sin tidigare dom.

Under 2018, efter att Östersundshem tidigare ordförande Daniel Kindberg blev anhållen, bekräftade Östersundshem att "dold sponsring" till Östersunds FK har förekommit. Bolagets utredning visade att Östersundshem fått ett antal osanna fakturor där pengar därefter har slussats vidare - bland annat till ÖFK.

Publicerad 2020-11-20 kl 14:45
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto