POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

OH-flaggor förbjudet även för Bajen: "Hotar att döda supporterkulturen"

Foto: Bildbyrån.

Sundsvall och AIK har tidigare fått beskedet av polisen.
Nu förbjuds även Hammarbys fans att använda OH-flaggor som kan användas i maskeringssyfte.
”En överreaktion som hotar att döda den svenska supporterkulturen”, skriver Bajen Fans i ett uttalande.

Det är minst sagt frostig stämning mellan stora supportergrupperingar till flera allsvenska lag och polisen. Inför den här säsongen har polisen anammat en betydligt mer offensiv taktik för att få bort framför allt maskering och pyroteknik från arenorna – vilket framför allt yttrat sig i det villkor som ställts på arrangören för att få arrangera matchen.

Polisen har tidigare förbjudit såväl Sundsvalls som AIK:s supportar att använda sig av så kallade OH-flaggor (over head-flaggor, som kan täcka stora ytor av en läktarsektion) som kan användas för att maskera sig och antända pyroteknik (liknande material till tifon är dock godkänt). Nu skriver Hammarbys största supportergrupp Bajen Fans att även Hammarby fått samma villkor inskrivet i tillståndsgivningen.

”I tillståndet från Polismyndigheten till matchen mellan Hammarby-Sirius ikväll återfinns ett villkor som förbjuder de OH-flaggor som enligt Polisens bedömning är avsedda att användas i ’maskeringssyfte’. Det som tidigare drabbat GIF Sundsvalls supportrar i hemmapremiären mot Kalmar och sedermera AIK:s i sin senaste match mot AFC är nu en realitet även för oss”, skriver man i en kommentar.

Bajen Fans är starkt kritiskt till polisens agerande.

”Vi i Bajen Fans ser med stor oro på händelseutvecklingen och befarar att Polismyndighetens olika steg riskerar att helt förstöra den unika supporterkultur vi supportrar tillsammans har byggt upp under de senaste 40 åren. Vi har i dagsläget en god dialog med SEF, SFSU och andra aktörer. Vi skulle med öppna armar välkomna en sådan sansad och vuxen dialog med Polisen - istället för den nu inslagna vägen.”

Polisen, via pressekreterare Ola Österling, har tidigare hävdat att det inte handlar om hårdare tag från polisen.

- Jag skulle inte vilja kalla det för det. Vi har fortsatt en bra dialog med klubbarna och jag kommer tillbaka till det fina arbete som klubbarna gör, men pyroteknik är och förblir farligt och pyroteknik är och förblir ett brott. Vi kan inte titta mellan fingrarna på det. Det finns inget motsatsförhållande i samverkan, god dialog och bra samtal med att vi fattar beslut. Jag kallar inte det för hårdare tag, då det är negativt och jag upplever inte att det är negativt, men sedan blir samverkan med supporterorganisationen kärv och så är det. 

Publicerad 2019-05-10 kl 13:36
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå