Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Oro bland svenska klubbar inför premiärerna: "Ingen kan garantera någonting"

Kommer premiärerna i allsvenskan och superettan spelas inför publik?
Som det ser ut i nuläget: ja.
- Men ingen kan garantera någonting, säger Svensk Elitfotbolls ligaansvarig Ola Rydén till Fotbollskanalen.

Under fredagen kom beskedet att den kommande omgången i de två högsta ligorna i Danmark ska spelas utan publik. Det efter att den danska regeringen uppmanat att arrangemang med fler än 1000 deltagare ska ställas in eller skjutas upp.

I Sverige finns det nu fler än 100 bekräftade fall av coronasmittade människor. Hur läget ser ut inför premiärerna i allsvenskan och superettan i början av april? Intresseorganisationen för klubbarna i de båda serierna, Svensk Elitfotboll, följer vad som händer. Men inte mer än så i dagsläget.

Corona-frågan var uppe bland klubbarna på ett klubbchefsmöte i veckan och Ola Rydén, ligaansvarig hos Sef, bekräftar att det finns en oro hos föreningarna.

ANNONS

- Det är klart att det finns en oro över saker som man själv inte råder över naturligtvis. Det kan ju gå väldigt fort när ett beslut måste fattas. Det är klart att ingen är bekväm av det skälet, säger Rydén.

Rydén menar att han inte kan garantera att premiärerna i allsvenskan och superettan kommer spelas inför publik.

- Men ingen kan garantera någonting, det är vår förhoppning (att spela med publik). Det finns inget beslut taget om något annat.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist är inne på samma spår som Rydén. 

- Det vet jag inte vem som skulle kunna göra (garantera spel inför publik i allsvenska premiäromgången), men det är naturligtvis det vi siktar mot, men det är inte säkert att det går. Det vet vi inte. Det blir bara fånigt att spekulera, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- Jag tycker att den här utvecklingen som har varit är jobbig nog och jag tror att det är bäst att låta experter och berörda myndigheter ge råd till hur vi ska agera än att vi själva ska försöka sitta och gissa oss fram till olika typer av åtgärder. All respekt för Danmark, där har man ett myndighetsbeslut och det ligger säkert något bakom den rekommendationen man har gjort där och sedan får vi se vad som händer i Sverige.

Enquist menar att Svensk Elitfotboll följer utvecklingen gällande ämnet, men att det främst är upp till svenska myndigheter och Svenska Fotbollförbundet att ta beslut om huruvida matcher ska spelas utan publik eller ej framöver i Sverige. 

- Det är klart att det finns en stor oro från alla parter om vad det här är och vad det här innebär, men jag tror att vi allihop också inser att det just nu är så pass svårtolkad information att vi kommer behöva hjälp från expertis som är större än oss, säger han.

ANNONS

Enquist fortsätter:

- Vi är bättre på att leverera fotbollsevenemang än att förstå den här typen av sjukdomsförlopp. Därför väljer vi att förlita oss på rekommendationer från myndigheterna. Det blir bara rörigt om alla försöker hitta på egna beslut i det här fallet. Klubbarna kan ju själva bestämma hur de vill göra med sina evenemang. Det är upp till dem, men vi har ingen central rekommendation som säger att vi ska ställa in eller spela utan publik. Just nu utgår vi från att vi spelar som vi tänkt och sedan lyssnar vi väldigt noga på utvecklingen och får se om det kan bli så eller inte.

Sef står däremot bakom den rekommendation, som Djurgården och Hammarby har gått ut med under fredagen inför respektive lags cupmatcher i helgen, om att personer som har varit i områden med omfattande smitta de senaste två veckorna rekommenderas att avstå från att gå på respektive Stockholmslags matcher. 

ANNONS

- Det var en diskussion (på klubbchefsmötet i veckan) och vi har skickat ut, egentligen till alla klubbar, den formuleringen som Djurgården tog fram och sagt att det är ett utmärkt sätt att förhålla sig till frågan tills vidare. Men återigen, vi följer det väldigt noga, så det är klart att det kan ändra sig, men för tillfället är vår hållning att iaktta försiktighet, men inte stänga ner matcher och läktare.

Klubbarna får bestämma själva om de vill använda den rekommendationen?
Ja, helt och hållet. Klubbarna är självständiga arrangörer. Om det ska komma ett myndighetsbeslut är det inte Sef du ska fråga. Då kommer det från civila myndigheter eller från fotbollens myndigheter, säger han och fortsätter:

- Vi följer väldigt noga vad som händer, men Sef är inte vare sig särskilt duktigt på smittskyddsfrågor eller har beslutsrätten i det här. Det kommer att vara civilt eller förbundet som tar de här besluten i sådana fall. Däremot är alla våra klubbar och vi bekymrade över läget och följer det väldigt noga. Jag tycker att den skrivelsen som Djurgården har gjort och som vi har skickat ut till alla klubbar är ett bra sätt att börja att förhålla sig till frågan.

ANNONS

Malmö FF är ett av flera lag i södra Sverige som håller till i en stad som är nära Danmark geografiskt, där matcher nu kommer att spelas inför tomma läktare. Däremot har föreningen inga planer på att - till helgens möte med AFC Eskilstuna i svenska cupen - ta ett beslut om att spela inför tomma läktare.

- Vi följer kontinuerligt informationen från UD och Folkhälsomyndigheten. De direkten som de ger kommer vi naturligtvis att följa. I nuläget har vi inte fått några direktiv att spela utan publik på söndag, säger Peter Sohlmér, kommunikationsansvarig i Malmö FF, till Fotbollskanalen. 

Så i dagsläget är det oförändrat inför söndag?
- Precis.

Hur känner ni som förening kring det här, med tanke på att allsvenskan är annalkande?
- Den information vi får från UD och Folkhälsomyndigheten är det som gäller, den rekommendation och de direktiv är det vi kommer att följa. 

ANNONS

Malmö FF skrev nyligen så här på sin hemsida om ämnet:

"Vi uppmanar även alla att vara ansvarsfulla och att de som nyligen besökt riskområden* säkerställer att det förflutit minst 14 dagar utan symtom efter hemkomst innan man deltar i våra aktiviteter, samt att de som känner sig osäkra stannar hemma vid förkylningssymtom för att undvika smittspridning". 

Publicerad 2020-03-06 kl 14:37
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto