POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Peking-basen: "En del från Norrköping behöver se sig själva i spegeln - precis som vi själva som arrangör"

Foto: Bildbyrån.

Peking-supportrar har kritiserat IFK Norrköping för att det var otryggt på läktare under lördagens guldmatch på Östgötaporten.  
Nu bemöter klubbdirektören Jens Magnusson kritiken.
- Det var en betydligt större andrahandsförsäljning än vad vi hade räknat med. Där tycker jag att en hel del från Norrköping behöver se sig själva i spegeln, precis som vi själva som arrangör, säger han till Fotbollskanalen. 

IFK Norrköping kryssade i lördags mot Djurgården hemma på Östgötaporten och därmed fick Stockholmslaget fira SM-guld. Efter matchen riktade bland annat en IFK Norrköping-supporter, som inte vill framträda med namn, i en intervju med Fotbollskanalen kritik mot föreningen. Personen hade ett årskort på en sektion i närheten av bortasektionen och gick på matchen med sin tioåriga son, men lämnade redan i halvtid arenan. Detta efter att supportern kände sig hotad av en Djurgården-supporter som befann sig på samma sektion. 

Sebastian Bengtsson, styrelseledamot i IFK Norrköpings officiella supportergrupp Peking Fanz, vittnade också tidigare under måndagen om att flera IFK-supportrar har hört av sig och är både "upprörda och besvikna" över att de kände sig "fysiskt och verbalt attackerade" på sittplatsläktare på arenan. 

- Man kan konstatera att det inte har fungerat. Vad som har brustit vet nog inte IFK själva än, de jobbar nog med att reda ut det. Men det är oacceptabelt att det finns folk på våra läktare som ska känna sig hotade eller osäkra. Den åsikten tror jag IFK delar med oss i Peking Fanz. Det finns ganska gott om IFK:are där ute, eller som påstår sig vara IFK:are, som har sålt årskort eller biljetter och de borde ta sig en ordentlig titt i spegeln tycker jag, sa han till Fotbollskanalen.

IFK Norrköpings klubbdirektör Jens Magnusson skrev tidigare under måndagen, i en artikel på föreningens hemsida, att matchen blev "långt ifrån den positiva upplevelsen" som föreningen hade hoppats på och berättar nu mer om sin bild av säkerhetsarbetet. 

Magnusson menar att andrahandsförsäljningen av biljetter blev ett stort problem som föreningen inte riktigt kunde kontrollera. Det gjorde att Djurgården-supportrar hamnade på sektioner, där tanken var att de inte skulle vara under matchen. 

- Jag kan väl säga att det var en extraordinär match på många sätt som ställde extrema krav på säkerhetsorganisationen. Ett stort problem som vi hade var en omfattande andrahandsförsäljning som medförde att en hel del publik från Stockholm hamnade på sektioner där de inte skulle vara, vilket försvårade vårt arbete avsevärt. Vi hade tillsammans med Djurgården, som vi har haft en väldigt bra dialog med hela tiden, förbund och olika myndigheter förberett oss i flera veckor inför den här matchen. Trots att det var många utmaningar var det ändå mycket som fungerade bra, säger Magnusson till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Sedan har jag, precis som ni, haft kontakt med många som både i dag och i går berättat om sina upplevelser och det är i sig ett misslyckande såklart och något som man måste komma tillrätta med. Vår publik ska känna sig trygg på sin hemmaplan, det är jätteviktigt.

Magnusson berättar att föreningen nu tittar på åtgärder för att liknande situationer inte ska upprepas som den i lördags och att en möjlig åtgärd skulle kunna vara att göra årskort personliga, att endast köparen kan använda biljetten. 

- Vi accepterade på "Curva Nordahl" och liknande inga Djurgården-färger eller liknande, då det är vår sektion för våra fans. Sedan föregicks det under ett par veckors tid och framför allt på matchdag en omfattande andrahandsförsäljning och det är något som vi får se över för framtiden, säger Magnusson och fortsätter:

- Sedan, som du frågar om att göra årskort personliga, är en av flera åtgärder som vi tittar på för att lösa detta, men det var en betydligt större andrahandsförsäljning än vad vi hade räknat med. Där tycker jag att en hel del från Norrköping behöver se sig själva i spegeln, precis som vi själva som arrangör också behöver se oss själva i spegeln för att komma tillrätta med de problemen vi hade. Det var en starkt bidragande orsak som försvårade arbetet avsevärt och gjorde att framför allt östra läktaren hade en blandad publik, säger han.

Magnusson fortsätter:

- Jag har under hela söndagen och även i dag haft kontakt med väldigt många som har hört av sig, som både ringt, skickat sms och liknande och som har berättat om sina upplevelser. Det är klart att man både blir ledsen och förbannad när man hör det. Så ska det absolut inte gå till på Östgötaporten.

Har du varit med om något liknande med att så många hör av sig?
- Nej, det har jag inte. Nu har vi på tre års tid fått uppleva två guldmatcher på vår hemmaplan, där vi tyvärr själva inte har varit inblandade och det är klart att jag förstår att det sätter djupa spår hos supportrar, men också hos många andra. Det är klart att många har hört av sig kring planinvasionen och tycker att det är bedrövligt i sig. Jag har försökt att vara tydlig mot dem och har varit tydlig både innan och under matchen med att det är absolut förbjudet att beträda planen. Sedan när 5 000, 6 000 eller 7 000 samtidigt bestämmer sig för att ta sig in på planen, på en arena som är byggd som vår, är det en realitet att hantera. Sedan kan man tycka vad man vill om det, men då gäller det att hantera den situationen så bra det bara går, säger han. 

Du gick ut med en artikel på er hemsida. Var det ett resultat av att många hörde av sig?
- Vi hade dels ett ganska stort tryck från media och dels var det väldigt många som hörde av sig på olika sätt till oss. Vi ville då ge vår bild av händelsen och brukar då i första hand använda våra egna kanaler, samtidigt som vi såklart ville be, de personerna som drabbades och inte fick den matchen som de ville, om ursäkt.

Finns det något ni hade kunnat göra annorlunda i säkerhetsarbetet för att folk inte skulle känna sig otrygga och liknande?
- Ja, givetvis finns det många saker som man hade kunnat göra annorlunda. Det arbetet med att utvärdera det påbörjade vi egentligen direkt efter att slutsignalen gick i lördags och det är något som pågår fortfarande. Jag vill inte gå händelserna i förväg, men det är klart att det finns saker som vi har identifierat och kommer att jobba vidare med. Vår publik och våra supportrar är det viktigaste vi har och därför är det här absolut en av de viktigaste frågorna att komma tillrätta med.

Magnusson berättar vidare att föreningen framöver kommer att träffa supportrar, däribland Peking Fanz för att prata om händelserna under matchen. 

- Vi har en kontinuerlig dialog med Peking Fanz och kommer ut och träffar dem i deras lokaler kontinuerligt. Det är klart att vi kommer att sätta oss ner tillsammans med dem och dels ta in deras upplevelser och intryck, precis som från annan publik. Självklart kommer vi att träffa och prata med dem. De är jätteviktiga för oss. 

Magnusson är tydlig med att han prioriterar frågan, då supportrarna är viktiga för föreningen. 

- Jag tycker att det är viktigt, även i de här sammanhangen, när vi får en till viss del rättmätig kritik framhållen, att vi har haft ett helt fantastiskt stöd av vår publik under hela året, både på hemma- och bortaplan. Det hade vi även under matchen i lördags, så den här typen av frågor är extremt viktiga för oss. Även om det är en väldigt komplex situation att hantera, vilket jag tror det är för alla klubbar, kommer vi att göra vårt yttersta för att delar av publik inte ska behöva ha den upplevelsen som en del av dem tyvärr hade i lördags. Vi hoppas såklart att de ska vara med och stötta oss framöver. 

Magnusson berättade även, i texten på föreningens hemsida, att bland annat konstgräsplanen tog skada av planinvasionen. Den ska nu åtgärdas och i en intervju med TT berättade Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll (intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och i superettan), att det finns väl upparbetade rutiner för hur man ska hantera sådana här situationer när de uppstår. Han klargjorde att Djurgården får stå för notan för skadegörelserna. 

Magnusson menar dock att det ännu inte är klart hur stor kostnaden är för det. 

- Vi har egentligen ägnat hela söndagen och stora delar av dagen till att inventera och dokumentera den skadegörelsen som vi har på vår arena och det är klart att den är omfattande. Sedan har vi haft en bra kontakt med Djurgården hela vägen, både innan matchen, direkt efter och även under dagen. De har varit tydliga med att de kommer att vara med och ta sitt ansvar i detta, men några specifika siffror vill jag inte kommentera. Vi är inte riktigt där än, då det arbetet pågår fortfarande.

Vad är det mer konkret som har tagit skada?
- Vi har haft vår leverantör av konstgräsplanen på plats i dag som har kommit med en åtgärdsplan för hur vi ska komma tillrätta med den och det är det viktigaste för oss för träning och match. Planen har högsta prioritet och även ena målet, som stod mot södra sidan där Djurgården-supportrarna var, tog såklart mycket stryk och även avbytarbåsen blev sönderslagna, samtidigt som reklamskyltar och en stor mängd stolar bland annat tog skada. Det kändes tungt att gå runt där innan vi släckte ner och gick hem i lördags. Det var inte på något sätt en rolig känsla. 

IFK Norrköping behöver däremot inte lägga om konstgräsplanen.

- Bedömningen är att den, med olika åtgärder, kommer att gå att reparera, men det är ett ganska omfattande och krävande arbete som behövs läggas ner för att den ska bli bra. Det är i varje fall den bedömningen som ligger nu, säger Magnusson. 

Publicerad 2019-11-04 kl 20:54
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå