Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Polisen fortsätter prioritera utsatta inom idrotten: "Tagit steg framåt"

En särskild aktionsgrupp mot kriminalitet inom idrottten bildades i början på 2017.
Nu har polisen beslutat att arbetet ska fortsätta även under 2018.
- Vi har åstadkommit att idrotten själva kan jobba i en lugnare och tryggare miljö, säger Fredrik Gårdare, som leder aktionsgruppen, till Fotbollskanalen.

Det var i januari 2017 som polisen bildade en särskild aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten. Målet var att minska hot och våld mot idrottens ledare och anställda.

Nu har polisen, genom polismästarna Ulf Johansson och Erik Widstrand, beslutat att man ska fortsätta satsa på aktionsgruppen.

- Det ursprungliga var bara 2017. Ett plus ett år kan man säga, bedömdes det att det fanns ytterligare behov så skulle man fortsätta. Och det har vi bedömt att det behövs, eller polismästarna, med stöd från Dan Eliasson (rikspolischef) också, har bedömt det. Trots att vi har ett så tufft läge inom polisen så prioriterar man det, säger Fredrik Gårdare, som ledare polisens aktiongsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten, till Fotbollskanalen.

ANNONS

Gårdare menar att aktionsgruppen inför 2018 har ett betydligt bättre utgångsläge efter det jobb man har gjort sedan januari 2017.

- Nu har vi jobbat och hjälpt flertalet drabbade - spelare, ledare, förtroendevalda, domare och journalister. Vi har även kartlagt problembilden runt den organiserade brottsligheten som drabbar idrotten. Och vi har fått en bättre bild av det som drabbar idrotten. Polisen – även från Dan Eliassons sida – vill att det ska prioriteras.

Vilka resurser har ni till 2018 - är det samma förutsättningar som tidigare?
- Just nu är det samma förutsättningar. Men vi har haft en väldigt hög belastning under året, speciellt under hösten. Så vi får se, men utgångsläget är detsamma. Sedan har idrotten själva tagit steg framåt i att jobba förebyggande. Riksidrottsförbundet har till och med en heltidsanställd samordnare för idrott och kriminalitet, Lena Sahlin. Så det händer saker från idrottens sida också som ger en bättre förutsättning.

Vad tycker du att ni har åstadkommit under 2017?

ANNONS
- Vi har gett utsatta människor trygghet och säkerhet. Vi har åstadkommit att idrotten själva kan jobba i en lugnare och tryggare miljö. För det vi pratar om är väldigt obehagliga situationer.

- Vi har också jobbat förebyggande, den organiserade brottsligheten har fått svårare att verka. Det som händer inom AIK just nu är ett exempel på det. Polisen och även andra parter har en del i det som händer.

Fredrik Gårdare ser därmed ljust på 2018 och det fortsatt arbetet för polisens aktionsgrupp:

- Det är bra förutsättningar. Vi är beredda att hantera alla fall, oavsett vad som händer eller vem som behöver hjälp och vilken som är gärningsmännen så kommer vi att hantera det. Idrotten har också blivit offensivare inom detta, och framförallt fotbollen. Idrottens aktionsgrupp är inte så stor men det är en väldigt hög kompetens i gruppen och vi kan hantera vilket ärende som helst, säger han.

Under 2017 har aktionsgruppens arbete ägnats mycket till ett särskilt fall - matchen mellan IFK Göteborg och AIK som sköts upp efter ett matchfixningsförsök.

ANNONS

I mitten på november sa Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen att det fanns nya omständigheter i ärendet och att ett beslut om eventuellt åtal skulle dröja. Läget är alltjämnt oförändrat där.

- Vi har väl bedömt tidigare att vi är i slutet av utredningen. Men nu förändrades det lite i höstas. Jag vågar inte gissa, det blir oftast fel och jag ska inte lura någon. Det är så många omständigheter som påverkar. Det är så många faktorer som kommer in, säger Gårdare.

Publicerad 2018-01-03 kl 14:30

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto