Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
16:10

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela intervjun med Stefan Hector i spelaren ovan.

Polisens svar till AIK: "Ibland blir det så - önskvärt är god framförhållning"

3v

AIK får ta in 2 500 personer på Norra Stå under Stockholmsderbyt.
Med en vecka kvar till matchen hade klubben inte fått besked om det.
- Det är klart att det är önskvärt att tillstånd meddelas i så god tid som det är överhuvudtaget möjligt, säger Stefan Hector, chef för operativa enheten på Noa, till Fotbollskanalen. 

AIK tar på söndag emot Djurgården i ett derby på Friends Arena. Publikrestriktionerna är borta, men fram till i dag, tisdag, visste AIK inte hur många supportrar som skulle få följa matchen på plats. AIK meddelade under måndagen att klubben inte hade fått svar från polisen gällande vilka villkor som klubben skulle ha att förhålla sig till under matchen, och att det ställt till problem för föreningen i förberedelserna för arrangemanget. 

Men under tisdagen kom svaret. Polisen gav AIK rätt att fylla upp 2500 platser på ståplatsläktaren Norra stå, som rymmer 6500 personer. AIK meddelade att klubben kommer överklaga beslutet, då föreningen är "motståndare till kapacitetsneddragning som villkor för att komma till bukt mot ordningsstörningar".

ANNONS

- Vi kommer från en pandemi där vi nyligen har haft 800 på Norra Stå. Det är lätt att falla in i ett tänk att det kunde varit mycket värre, men vi får inte glömma att det här är en neddragning på mer än 50 procent av vad vi har ansökt för. Det motsvarar kapaciteten vi hade mot Sundsvall under 2019. Det är en väldigt låg kapacitet som vi får tilldelat, och vi tror inte på neddragning som åtgärd. Vi tror att det är verkningslöst för att minska ordningsstörningar och det slår bara kollektivt mot de som inte begår ordningsstörningar. Så vi är naturligtvis besvikna, sa AIK:s vice klubbdirektör Fredrik Söderberg till Fotbollskanalen och fortsatte:

- Hanteringen av vår ansökan och det faktum att vi får ett besked så pass sent är anmärkningsvärt. Vi skickade in vår ansökan 15 september, det har alltså tagit 13 dagar att få ett förhandsbesked vilket har gjort att vi tvingats skjuta på vårt biljettsläpp bland annat.

ANNONS

AIK skickade in sin ansökan den 15 september, men fick alltså inte svar förrän i dag. I ordningslagen står det samtidigt att "beslut med anledning av en ansökan eller en anmälan enligt 6 § ska meddelas skyndsamt". 

Hur ser polisen på att AIK inte hade fått besked med en vecka kvar till avspark?

- Det är klart att det är önskvärt att tillstånd meddelas i så god tid som det är överhuvudtaget möjligt, så att en arrangör kan förbereda sig. I den bemärkelsen är det helt enkelt att beklaga att de inte fått det å ena sidan. Å andra sidan har begränsningsförordningen precis upphört och vi försöker göra en bedömning av de senaste arrangemangen och det kommande arrangemanget. Det är bitvis svåra bedömningar att göra, säger Stefan Hector, chef för operativa enheten på Noa, till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- Men vi för också en löpande dialog med AIK, som påverkar villkorets utformning. Vi samtalar med dem och de gör ett åtagande - om vi anställer si och så många ordningsvakter, kommer det påverka villkorets utformning? Ja, det kommer det. Det finns ett pågående samtal, i det här fallet, med AIK om villkorets utformning, så det kan finnas flera skäl till att det slutgiltiga villkoret inte distribueras. Ibland blir det så. Önskvärt är god framförhållning, men det kan finnas helt relevanta omständigheter som gör att det är svårt att få det att komma i så god tid som man skulle önska.

Hector har vidare inte en kommentar till publikneddragningen på Norra stå.

- Jag tror att region Stockholm svarar på alla de frågorna. Man skulle också kunna säga att man medger ett avsevärt högre antal än tidigare, men jag tror ändå att region Stockholm får stå för svaret på den frågan, säger han. 

ANNONS
Publicerad 2021-09-28 kl 19:16
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto