POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Premiärer i juni eller juli hett alternativ för allsvenskan: "Beslut i veckan"

Foto: Bildbyrån.

Klubbarna vill skjuta upp premiärerna så långt det går.
Ett hett alternativ? Att börja spela i juni eller juli, erfar Fotbollskanalen.
- Antingen torsdag eller fredag kommer beslutet tas, säger Svensk Elitfotbolls Mats Enquist.

Under måndagen höll Svensk Elitfotboll i ett extrainsatt klubbchefsmöte. Lagen i allsvenskan och superettan diskuterade då hur man ska hantera seriestarterna med anledning av coronavirusets spridning.

Vad man kom fram till? Att man vill spela med publik och att det endast i "nödfall" kan bli aktuellt med matcher inför tomma läktare. Därför vill man skjuta fram inledningen av säsongen.

"Vi har samsyn om att vi strävar efter att hitta en så sen spelstart som möjligt för att uppnå syftet att kunna spela ligorna med publik när det är möjligt med hänsyn taget till myndigheternas beslut", skriver Svensk Elitfotboll på sin hemsida.

Flera olika alternativ diskuterades och ett hett sådant är att sparka igång serierna i juni eller juli, beroende på vad Uefa fattar för beslut kring EM i sommar, erfar Fotbollskanalen. 

Aftonbladet hävdar att ett beslut redan är fattat av klubbarna. Det ska gå ut på att seriestarterna skjuts fram till i början av juni om EM inte spelas i sommar. Om EM trots allt blir av? Då blir det premiärer i början av juli istället, skriver tidningen.

- Med all respekt, jag kan inte kommentera medias uppgifter. Men vi tittar på alternativ hur vi ska göra, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

- Jag kommenterar inte det. Vi har allt vi behöver i form av input och tittar på olika alternativ för hur vi ska göra. När vi känner att vi är eniga kommer vi ta ett beslut i hur vi ska göra – alldeles oberoende av vad som skrivs i media.

När beslut om hur det blir med seriestarterna fattas? Någon gång under den här veckan, spår Enquist.

- Det blir ett beslut senare i veckan. Antingen torsdag eller fredag kommer beslutet tas, säger han.

Under tisdagen ska Uefa, med sina 55 medlemsförbund, hålla i ett stort krismöte. Då kommer frågan om EM diskuteras. Svensk fotboll behöver alltså invänta det mötet innan beslut om vad som händer här kan fattas.

Det är sedan tidigare planerat att allsvenskan och superettan ska dra igång i början av april. Men så tidigt lär det inte bli seriespel.

Den första principen vi har sagt är att vi ska försöka göra allt som står i vår makt att spela ligan med publik. Med tanke på situationen blir det svårt att göra det den 4 april. Vi ska sträva efter en ligastart som ger oss utrymme att spela med publik, när det är ansvarsfullt att göra det, säger Mats Enquist.

Det är inte aktuellt att börja spela allsvenskan och superettan utan publik?
- Det är inget alternativ så länge vi har andra möjligheter.

- Så länge det finns en chans att flytta fram ligastarten för att spela med publik så är det vad vi arbetar för. Först om det inte är möjligt börjar vi titta på alternativ där vi spelar ligan utan publik.

Enquist avslutar:

- Vår prioritetsordning säger följande: Nummer ett är göra allt som går för att spela ligan med publik. Nummer två är att om det inte går så får vi titta på vad vi kan göra för att spela kortast möjliga tid utan publik. Det enda vi inte vill hamna i är att vi ska behöva ställa in säsongen helt och hållet. Då har vi misslyckats helt.

Formellt sett är det Svenska Fotbollförbundet som till sist fattar beslut i frågan.

Publicerad 2020-03-16 kl 14:21
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto