Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

RF-basens svar på SFSU:s avgångskrav: "Problemet för mig är att vi inte jobbar med samma frågor"

SFSU vill att Björn Eriksson avgår.
Riksidrottsförbundets ordförande menar däremot att fokus kring honom är felriktat.
- Jag jobbar inte med frågor som rör supporteraktiviteter inom fotbollen, säger han till Fotbollskanalen.

LÄS MER: SFSU kräver RF-ordförandens avgång: "Förtroendet är förbrukat"

ANNONS
_______________________________________________________________________::

Under torsdagen gick Svenska Fotbollsupporterunionen, SFSU, ut med ett öppet brev där man klargjorde att man inte längre har förtroende för Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Detta som ett led i Expressens granskning av RF-basen, där det framkom att Eriksson suttit på dubbla poster. Dels som ordförande i RF, dels som ordförande i lobbygruppen "Säkerhetsbranschen", som har som vision att privata vaktbolag på sikt ska ta över enklare polisiära uppdrag, bland annat på idrottsliga evenemang.

Enligt Expressens granskning kan också Erikssons dubbla poster ha påverkat polisens mer framåtlutade attityd mot att få bort pyroteknik från fotbollsarenor i Sverige under våren, där det senaste direktivet är att polisen ska kunna ombe ordningsvakter att gå upp på läktaren för att gripa personer som använt sig av pyroteknik.

ANNONS

SFSU:s ordförande Sofia Bohlin förklarar det öppna brevet, där intresseorganisationen skriver att det är en omöjlighet för Eriksson att sitta kvar som ordförande i RF, för Fotbollskanalen:

- När det uppdagas hur Björn haft positioner och uppdrag, både som ordförande i Riksidrottsförbundet, nationell samordnare på uppdrag av regeringen och även som lobbyist för ”Säkerhetsbranschen”, och hur det här kan sammanlänkas så ser man ganska tydligt går emot varandra. Det finns intressekonflikter och det finns en stor risk att han har kunnat influera aktörer på ett sätt som gynnar en, i det här fallet en privat aktör och en själv som privatperson i egenskap av lön, vilket då även har missgynnat idrottsrörelsen som han då representerar som ordförande i RF och det är det mest hedersamma uppdraget man kan ha idrottsrörelsen.

ANNONS

När Fotbollskanalen når Björn Eriksson har han inte läst brevet, men är tydlig med att han inte arbetar med supporterrelaterade frågor.

- Det är svårt att kommentera. Jag jobbar inte med frågor som rör supporteraktiviteter inom fotbollen. Det sköts av fotbollen. Punkt slut, säger han.

Under torsdagen har bland annat Djurgårdens supporterorganisation Järnkaminerna väckt sitt missnöje mot Eriksson, som har förståelse för att röster höjs.

- Det är alltid så när du är förtroendevald att folk kan yrka på att du ska avsättas. Det kallas demokrati så det har jag inte så mycket synpunkter på. Däremot är problemet för mig att vi inte jobbar med samma frågor.

Men du har ju jobbat med frågorna i ”Säkerhetsbranschen”?
- Nej, det har jag aldrig gjort. Det jag gjorde var att arbeta som huliganutredare innan jag var i "Säkerhetsbranschen".

ANNONS

Men du har ju lobbat för polisfria evenemang.
- Ja, det gjorde jag som huliganutredare. Den uppfattningen har jag ända sedan den tiden. Men det har inget med dem att göra. Det ligger i det resultat som kommer från huliganutredningen som kom 2012.

- Jag sitter inte på dubbla stolar. Den uppfattningen kom när jag var huliganutredare 2012 och den uppfattningen har inte ändrats. I övrigt jobbar jag inte med de frågorna, så det är väldigt svårt för mig att ha några synpunkter.

Kan du förstå att supportrar reagerar?
- Det gör jag alltid när det gäller känslor och idrott. Men jag tycker kanske att det är lite att rikta fokus från det reella problemet, som är att elda på läktarna. Men eftersom att jag inte jobbar med frågorna får jag väl finna mig i att vara villebråd i denna fråga.

Erikssons är tydlig med att han inte arbetar med idrottsrelaterade frågor när han arbetar för "Säkerhetsbranschen".

ANNONS

- Jag jobbar inte särskilt med idrott när jag är i ”Säkerhetsbranschen”. Det har att göra med användning av ordningsvakter, att det inte finns poliser så att det räcker. Det är mer den generella frågan: vad gör vi när det inte finns några poliser?

Om det skulle finnas en opinion att avsätta dig, skulle du vara beredd på det?
- Det har jag inte tänkt på. Men varje förtroendepost innebär att det finns en möjlighet att folk vill ha en annan och flytta undan dig. Det är en del i det fina svenska systemet med folkrörelse.

Publicerad 2019-05-30 kl 20:06

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto