Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så vill IFK Göteborg bygga truppen inför 2023: "Väldigt noga i all rekrytering"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Flera spelare har lämnat IFK Göteborg.
Men med en allt stabilare ekonomi öppnar klubben nu för ett aktivt vinterfönster.
- Eftersom vissa löneposter släpper, så kan det vara så, säger Mikael Stahre.

Foto: Bildbyrån.

IFK Göteborg var ett av få allsvenska lag vars trupp gavs ledigt direkt efter säsongens slut. Förra veckan drog man i gång den kollektiva fotbollsträningen igen och tränar nu på Bravida arenas konstgräs i väntan på speldugliga gräsplaner. Om två veckor väntar lite julledighet innan återstarten i januari. 

- Vi valde det upplägget och jag tycker att spelarna responderar väldigt bra på träning. Jag har gjort lite olika tidigare, men min erfarenhet av att ”träna ner” efter en säsong är att det blir väldigt lite energi. Nu har vi fått hämta energi under ledigheten, så jag tycker att det känns jättebra, säger tränare Mikael Stahre till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Upplägget blir en återgång till det mer normala efter några säsonger som, präglade av pandemin, pågått ända in i december. 

- Ja, jag tycker att de allsvenska säsongerna ska sluta i november. Annars, om det var som förra året, hade vi spelat sista omgången i helgen som var. Det känns bättre nu.

- Vi jobbar hårt, fysiskt sett, under december, så att vi kan starta upp på en högre nivå. Då kan vi jobba ännu mer med spelidé och sådana saker när det kommer till januari, så att vi på riktigt kan vara konkurrenskraftiga i cupen.

Med och tränar är de flesta i truppen, förutom de vars avtal löper ut vid årsskiftet. Dock är målvakten Warner Hahn, som lämnar klubben som bosman senare i vinter, med. Likaså de två danska provspelarna Victor Dedes, 19, och Adam Ahmad, 19, samt de hittills enda nyförvärven i Anders Trondsen, 27, och Sebastian Ohlsson, 29.

ANNONS

Förutom Hahn kommer även Hosam Aiesh, Mattias Bjärsmyr (lägger av), Gustav Lillienberg, Alfons Nygaard och Tim van Assema lämna för nya äventyr. Trots avbräcken inför 2023 står i nuläget 24 spelare under A-lagskontrakt.

- Det kommer säkert bli någon ny spelare längs vägen. Vi utgår från de vi har, men gör givetvis ett parallellt arbete vid sidan av. Någon ny spelare är inte omöjligt, säger Stahre.

Är 24 lagom många? 
- Numerärt … Vi har ju ungdomsspelare utan kontrakt där vi utvärderar hur vi ska göra inför nästa säsong. Vi har många spelare i träning. Sedan är det inte otänkbart att man även rekryterar.

Letar ni främst efter rutin och spets eller yngre spelare?
- Det är en kombination, det kan ju vara både och. Åldersstrukturen är viktig, men nu har vi föryngrat rejält om man ser till snittåldern.

ANNONS

Klubben har under de senaste fönsterna varit relativt försiktiga vad det gäller dyra värvningar, men när flera bärande spelare nu lämnar öppnas också ett ekonomiskt utrymme för att förstärka inför kommande säsong. 

- Eftersom vissa löneposter släpper så kan det säkert vara så. Sedan är det inte mitt jobb att jobba med excelarken och det ekonomiska utrymmet. Men vi är i alla fall väldigt noga i all rekrytering vi gör.

Det låter som att du räknar med fler värvningar. 
- Ja, det gör man ju. Sedan är det inte så att vi springer runt och väntar på några spelare.

Anfallsstjärnan Marcus Berg, 36, tränar på egen hand och har på grund av sin skadehistorik ännu inte gått in i den kollektiva träningen. Bakom honom finns de något mer oprövade anfallskorten i Suleiman Abdullahi, 25, Erik Sorga, 23, och Linus Carlstrand, 18. 

ANNONS

Samtidigt uppger danska Bold att Blåvitt visar ett stort intresse för den 23-årige anfallaren Mileta Rajovic, hemmahörande i Naestveds BK i danska andraligan. Mikael Stahre vill inte berätta om man kikar efter ytterligare täckning på anfallspositionen, men menar att det i nuläget inte är av högsta prioritet.

- Vi har fyra stycken A-lagsspelare (anfallare) på kontrakt. Det är där vi är i nuläget.

Behöver ni en anfallare till?
- Exakt vad och vilken position vi prioriterar, det håller vi internt, men det är klart att vi tittar. Men om man lägger pusslet så har vi uppenbarligen fyra centrala anfallare. Vissa har haft skadebekymmer, men det är inte något som är akut, avslutar Blåvitt-tränaren.

Publicerad 2022-12-07 kl 15:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto