Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sammanställning: 6 av 16 allsvenska lag väljer bort damfotbollen

Allsvenskan

De allsvenska klubbarna väljer i stor utsträckning bort damfotbollen.
Fotbollskanalens sammanställning visar att nästan hälften av de allsvenska lagen helt saknar en flick-och damverksamhet. 

Foto: Scanpix

Tidigare har Fotbollskanalen skrivit om att det från supporterhåll i Malmö lämnats in en motion för att övertyga Malmö FF:s styrelse om att återuppta en flick-och damverksamhet. 

Det har nu gått nio år sedan MFF:s tidigare damsektion bröt sig loss från klubben och i stället ingick i ett sponsoravtal vilket resulterade i föreningsnamnet Ldb FC Malmö (FC Rosengård i dag).
Fotbollskanalens har gått igenom hur det ser ut bland de övriga 15 lagen i allsvenskan 2016 och sammanställningen visar att MFF är långt ifrån ensamma om att helt sakna en flick-och damverksamhet.
Faktum är att nästan hälften av klubbarna inte bedriver någon som helst flick-och damverksamhet . En av de berörda föreningarna är Kalmar FF som är i år gör sin 13:e raka säsong i allsvenskan.

ANNONS

- Huvudanledningen till att vi inte har någon flick-och damverksamhet är att det i Kalmar finns en renodlad elitförening i form av IFK Kalmar som erbjuder alla tjejer en mycket bra fotbollsmiljö att utvecklas i, säger Kalmar FF:s klubbdirektör Svante Samuelsson till Fotbollskanalen.

Kan du trots det inte känna att det finns något värde i att ha en egen satsning på damfotbollen?
- Det finns säkert ett värde i det, men vår inställning i dag är att det redan finns jättebra alternativ för tjejer som vill spela fotboll i Kalmar och då finns det ingen anledning för oss att ge oss in och konkurrera. Det viktiga är att tjejerna erbjuds en miljö där de kan ha kul och utvecklas och den miljön finns redan i Kalmar, säger Samuelsson.

Vidare visar resultatet av genomgången att de tre Stockholmsklubbarna tillsammans med Norrköping, Häcken, Örebro och Gefle har en damverksamhet från unga flickor upp till ett representationslag för damer.

ANNONS

Flicklag i Blåvitt, J-Södra och Elfsborg

IFK Göteborg, Jönköpings Södra och IF Elfsborg har i sin tur än så länge bara flicklag. Borås-klubben nådde en ny milstolpe i sin 112-åriga historia när det dåvarande F8-laget i fjol som första rena flicklag spelade i de gulsvarta-tröjorna.
- Vi har genom åren jobbat och jobbar fortfarande mycket ihop med klubbarna i Borås som bedriver flick-och damverksamhet. Tidigare hade vi gemensamt sagt att det inte varit läge för Elfsborg att starta upp något på flicksidan i rädsla för att ta spelare från de andra föreningarna. I fjol bestämde vi oss dock för att ta steget och starta upp ett flicklag, säger Elfsborgs klubbdirektör Stefan Andreasson till Fotbollskanalen.

Vad har Elfsborg för långsiktig ambition med sin flicksatsning?
- I och med flickstarten vill vi ha en verksamhet för alla. Sedan är vi gärna med och hjälper till så att vi kan få ett elitlag på damsidan i Borås igen. Ambitionen i dagsläget är inte att vi själva ska starta upp ett elitlag på damsidan utan vi hoppas att det blir någon av våra samarbetsklubbar som tar den stafettpinnen. Flickverksamheten är helt enkelt vårt bidrag till att ett starkt elitlag växer fram, säger Andreasson.

ANNONS

Stolthet i Gefle

Ett av lagen som har en damverksamhet från unga flicklag till ett seniorlag är Gefle IF. Klubben har i dag runt 1000 aktiva barn varav en tredjedel är flickor och inom föreningen finns det en stolthet över att de från tidig ålder erbjuder både flickor och pojkar möjligheten att spela fotboll.

- Stommen i det hela är vår breddverksamhet. Det är navet i föreningen och något vi är mycket stolta över. Vi vill erbjuda alla möjligheten att spela och utvecklas och har valt att göra en resurssatsning på våra damlag, säger Gefles klubbdirektör Eva von Schéele-Frid till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Precis som vi lägger resurser på vår tipselitverksamhet och våra ungdomslag på pojksidan lägger vi också resurser så att tjejerna får de förutsättningar de behöver för att utvecklas. Bland annat så spelar och tränar vårt representationslag på damsidan precis som herrlaget på Gavlevallen.

ANNONS

Varför tror du att så många av era konkurrenter i allsvenskan valt bort en satsning på damfotbollen?
- Det är svårt för mig att svara på varför andra inte har det som vi och hur de värderar. Jag kan prata för Gefle och hos oss är basen som sagt vår stora bredd som vi helt enkelt ser till att ta vara på. Det är vårt sätt att arbeta och vi är väldigt nöjda, avslutar von Schéele-Frid.

Fakta allsvenska klubbar och damfotboll

Har flick-och damverksamhet:

AIK– har damlag i elitettan och flicklag

BK Häcken – har damlag i division 3 och flicklag

Djurgårdens IF – har damlag i damallsvenskan och flicklag

Gefle IF, har damlag i division 2 och flicklag

Hammarby IF – har damlag i elitettan och flicklag

IFK Norrköping – har damlag i division 1 och flicklag 

Örebro SK - har damlag i division 1 och flicklag

Har flickverksamhet:

IFK Göteborg - har lag upp till flickor födda F16

IF Elfsborg - har ett F9-lag

Jönköpings Södra – har lag upp till F11

Saknar flick-och damverksamhet:

Falkenbergs FF

Gif Sundsvall

Helsingborgs IF

Kalmar FF

Malmö FF

Östersunds FK

SÅ SER DU FÖRSÄSONGEN OCH SVENSKA CUPEN

Allsvenska uppladningen på C More

Se allt från den allsvenska uppladdningen - skaffa C Mores sportpaket här! Alla matcher i storsatsningen hittar du HÄR!

Publicerad 2016-02-05 kl 06:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto