POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Sef och SFSU vänder blickarna mot Danmark: "Hoppas få se ett embryo"

Foto: Bildbyrån.

Pyroteknik-debatten är starkt infekterad.
Därför vänder Svensk Elitfotboll blickarna mot Danmark.
- Vi funderar på om Sef möjligen ska gå hårdare rakt mot industrin, säger generalsekreteraren Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Många har förespråkat en legal lösning vad gäller användande av pyroteknik på svenska fotbollsarenor. Svenska Fotbollssupporterunionen har tidigare varit på besök i Danmark och Bröndby för att studera en ny form av pjäs som ger ifrån sig en mycket lägre temperatur. I samband med att Fotbollskanalen rapporterade om den nya lagstiftningen för förbud mot maskering inne på idrottsarenor förklarade organisationens ordförande Sofia Bohlin vad man sett.

- Det är en fackla som är av betydligt lägre temperatur. Den är inte alls så varm som de som används i dag. Man kan föra handen igenom den, utan att bränna sig. Det är en fackla som också kan släckas med vatten. Det är heller inga farliga ämnen och den avger väldigt lite rök, förklarade Bohlin.

Under torsdagen är det dags för ett nytt besök i vårt grannland, den här gången åker både SFSU och Sef ner och det är de sistnämnda som initierat besöket.

- Förhoppningen är att vi får se någonting som är ett embryo till att gå vidare med. Hittills var frågan kring pyrotekniken mest handlat om det illegala och där kan man väl säga att vi, polis och supportrar står fast i någon slags evig tvekamp som inte kommer framåt riktigt, säger han till Fotbollskanalen.

På grund av att debatten varit så infekterad och polariserad är Enquist inne på att Sef kanske ska vända sig direkt mot industrin för att snabbare få fram produkter som kan accepteras av alla parter.

- Ett sätt att komma framåt är att mot pyroteknikindustrin kan börja hitta saker som är okej för supportrarna och som samtidigt är okej för tillståndsmyndigheterna. Det är förhoppningen.

- Vi försökte en gång tidigare att få ihop parterna men jag kan inte säga att vi var helt framgångsrika. Det var svårt att få med sig polisen in i diskussionen då. Nu är det lite bättre, men vi funderar på om Sef möjligen ska gå hårdare rakt mot industrin för att se om vi kan pusha på att få fram produkter och det blir ett första steg i morgon.

Att sätta någon rimlig tidsram för när vi kan få se legala pjäser i Sverige är dock omöjligt, enligt Enquist.

- För oss är det viktigt att inte ge upp frågan för då fortsätter det som det är nu och det är i det långa loppet inte bra för någon.

Publicerad 2017-03-08 kl 18:46
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå