Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sef om nya bötessystemet: "De har sanktioneringsansvar"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Sef har presenterat en ny plan för att hantera ordningsstörningar.
Framöver kan det bli böter för klubbar.
- Det kommer följa systemet, säger Per Eliasson, ansvarig för säkerhet på Sef, till Fotbollskanalen.

13:18
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se en intervju med Per Eliasson i spelaren.

Västerås SK - Malmö FF
Västerås SK
Malmö FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
IF Elfsborg - BK Häcken
IF Elfsborg
BK Häcken
STREAMA PÅ LÖRDAG
Halmstads BK - IK Sirius
Halmstads BK
IK Sirius
STREAMA PÅ LÖRDAG
Hammarby IF - Djurgårdens IF
Hammarby IF
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ SÖNDAG
Kalmar FF - Mjällby AIF
Kalmar FF
Mjällby AIF
STREAMA PÅ SÖNDAG

Polisen gick i veckan ut med en summering av ordningsläget i svensk elitfotboll under 2023, och slog fast att antalet matcher med "allvarligt ordningsläge" och "allvarliga incidenter" ökade kraftigt. Därefter tyckte Per Engström, sektionschef vid polisens nationella operativa avdelning, att arrangörer ska ta större ansvar framöver, och att klubbar ska överväga att spela klart matcher inför tömda läktare - om det krävs vid allvarliga ordningslägen.

Svensk Elitfotboll (intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan) presenterade samtidigt i onsdags en ny plan för att hantera ordningsstörningar, där en del i beskedet var att det inte finns några nya regler kring att tömma läktare. Det finns enbart sedan tidigare med som en möjlighet som sista åtgärd vid ett matchmöte. I stället var beskedet att nuvarande riktlinjer kring bangers, pyroteknik och inkastade föremål görs om till direktiv i de särskilda tävlingsbestämmelser som finns för allsvenskan och superettan. Detta för att få ett enhetligt arbetssätt på alla arenor. Därmed kan även arrangörers agerande följas upp i efterhand, och få konsekvenser med varningar eller böter, samtidigt som arbetet fortsätter med exkluderingsstrategin, som handlar om att straffa enskilda individer, via tillträdesförbud genom åklagare eller via arrangörsavstängning genom berörd klubb.  

Annons

Per Eliasson, som är ansvarig för säkerhet på Svensk Elitfotboll, tycker att Sef:s plan för att hantera ordningsstörningar mottogs väl under fredagens möte, där alla inblandade parter närvarade, inklusive företrädare för regeringen.

- Det blev en bra diskussion, och vi redogjorde historien bakom från att det har varit riktlinjer till att det numera är direktiv, både lite mer förutsägbart och sanktioneringsbart också, säger Eliasson till Fotbollskanalen.

Eliasson berättar vidare om konsekvenssystemet, som nu kan leda till erinran, varning och böter från Sef:s disciplinutskott - om direktiven inte följs framöver i allsvenskan och i superettan. 

- Det kommer följa systemet, som Svensk Elitfotboll har med ett 30-40-tal direktiv, som följer en straffskala med erinran, varning och böter. Det är ett nytt direktiv som förts in nu.

Annons

Vad kan det bli för bötesbelopp?
- Det är en diskussion som man får föra i disciplinutskottet, då det är de som har sanktioneringsansvar.

Under 2023 var Mikael Kaller (Halmstads BK) ordförande i disciplinutskottet, medan Stefan Andreasson (IF Elfsborg) Mattias Kronvall (Trelleborgs FF), Göran Rickmer (Hammarby IF) och Stefan Lundin (AIK) var ledamöter.

På frågan om hur Eliasson ser på att klubbföreträdare tar beslut om straff för andra klubbar är svaret följande:

- Det har fungerat väldigt väl, och det är ett system som vi har haft i väldigt, väldigt många år och som fungerar. När ens klubb själv är med träder man ut ur gruppen, och överlåter det till det andra. Det är ett system som har fungerat väldigt bra.

När hoppas ni ha bötessystemet klart?
- Det kommer bli när den första anmälningen kommer, som de får ta ställning till vilken sanktion de kommer vidta.

Annons

Vid sidan av att Sef:s riktlinjer gjorts om till åtgärder, så berättar Eliasson även att en del klubbar har agerat kring sina arenor, för att se till att det inte uppstår ordningsstörningar.

- Klubbarna har själva sett om sina skalskydd på arenorna, och man har byggt om vissa läktarsektioner på vissa arenor, så direktiven är en del av ett antal åtgärder som vidtagits inför den här säsongen.

Polischefen Per Engströms förslag om att tömma läktare vid allvarliga ordningslägen, samt avbryta matcher vid maskering har mötts av kritik, däribland från AIK:s vd/klubbdirektör Fredrik Söderberg.

Eliasson menar att utspelet inte var uppe för diskussion under fredagens möte.

- Vi diskuterade det aldrig (Engströms utspel). Vi diskuterade de åtgärder de vidtagit, och vi redogjorde för våra, säger han och fortsätter:

Annons

- Vår uppfattning är att vi är överens om exkluderingsstrategin, och det är vi överens om med polisen. Sedan handlar det om att hitta verktyg, som gör att vi kan göra det träffsäkert och rättssäkert i exkluderingsstrategin. När det gäller att bryta matcher har möjligheten funnits sedan tidigare, men det är alltid ett matchmöte vid en ordningsstörning eller händelse, där det tas beslut om vilka åtgärder som vidtas, säger han.

Svensk Elitfotbolls direktiv

Fakta

Svensk fotboll har en nolltolerans mot bangers, eftersom bestående livslånga personskador för bl.a. besökare, spelare och funktionärer kan uppstå. Med bangers avses i detta fall all pyroteknik som avger en hög ljudeffekt.

Förekomst av avfyrade raketer, kastad pyroteknik eller övriga inkastade föremål (på spelplanen eller inom arenan) som framkallar fara för spelare, ledare, funktionär eller åskådare inne på arenan ska av samma skäl föranleda motsvarande hantering som vid förekomst av bangers.

Skulle något av ovanstående inträffa innan matchen eller i paus, ska arrangören omedelbart agera för att försäkra sig om situationen på arenan och i samråd med domaren vidta nödvändiga åtgärder. Den framtagna speakertexten för ändamålet skall läsas någon gång mellan lagen går av uppvärmningen till inmarschen startar.

Vid förekomst av något av ovanstående under pågående match ska domaren stoppa (genom ett kort uppehåll) matchen, så snart det kan ske utan att det får en sportslig påverkan, och arrangören vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder samt läsa upp den speakertext som är framtagen för ändamålet (se bifogad speakertext).

Skulle de inkastade föremålen av domarna bedömas vara av karaktären osportsligt beteende eller liknande skall domaren stoppa (genom ett kort uppehåll) matchen, så snart det kan ske utan sportslig påverkan, och arrangören vidta nödvändiga åtgärder samt läsa upp den speakertext som är framtagen för ändamålet.

Här ska alltid en samverkan mellan arrangören och domaren ske.

Skulle något av ovanstående upprepas under matchen, eller om händelsen redan vid första förekomst är av särskilt allvarlig art, är utgångspunkten att säkerheten på arenan äventyrats på ett sådant sätt att domaren omedelbart bör avbryta matchen och ett matchmöte genomföras i enlighet med 5 kap. 29-36 §§ STB, herr. Arrangören har också en skyldighet att polisanmäla händelsen och båda föreningarna ska bistå i arbetet med att identifiera den/de skyldiga.

Källa: Svensk Elitfotboll.

Publicerad 2024-03-08 kl 19:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS