Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SFSU sågar bortglömda supportrar i Frebrans rapport: "Ska inte få bli så här"

Allsvenskan

I rapporten om "positiv supporterkultur" som Rose-Marie Frebran sammanställt fick supportrarna inte representeras. Det sågas nu av SFSU:s ordförande Tony Ernst, som också riktar stark kritik mot Frebran.
- Att hon har massa att säga till om inom svensk fotboll, det är inte bra, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: SCANPIX

20 september 2013 beslutade dåvarande moderata kultur- och idrottsministern att Rose-Marie Frebran skulle sammanställa en rapport för att få fram en "positiv supporterkultur". I förra veckan lämnades den in till nya, socialdemokratiska, idrottsministern Gabriel Wikström (även Folkhälso- och sjukvårdsminister).

Flera förslag presenterades, en del av dem anmärkningsvärda. Bland annat vill man inrätta frivilliga nykterhetskontroller och uppmanar klubbarna att tävla i vilka som har bäst stämning. I rapporten så fanns det ingen representation från supporterhåll. Något som har kritiserats hårt, inte minst på sociala medier.

Annons

SFSU:s ordförande Tony Ernst tycker även han att det är mycket märkligt att det har "glömts bort" i rapporten.
- Ska man författa en sån här sak så är det ju ganska bra om de inblandade finns med. Och supportrarna är ju inte med. Så jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det, säger han till fotbollskanalen.se.

- Det är vi som går på fotboll, det är vi som ser vad som händer. Det är vi som kan berätta vad som är fel och vad som eventuellt skulle kunna åtgärdas.

När Fotbollskanalen pratade med Rose-Marie Frebran i fredags sa hon att det "inte varit ett jättegenomtänkt beslut att inte ta med supportrarna, det har bara blivit så. När Tony Ernst får citatet uppläst för sig svarar han med ett långt skratt.
- Jag vet inte vad jag ska säga om det. Du hör ju själv.

- Om en regering lägger massa pengar på det här, då får det faktiskt inte "bara bli så här". Jag är hemskt ledsen, säger han.

Annons

"Det är inte bra"
Rose-Marie Frebran är vice ordförande i både SvFF och Sef. Tony Ernst poängterar att relationen med båda är väldigt god trots att supportrarna blivit "bortglömda" i rapporten.
- Det tål ju att sägas att SFSU:s dialog och samarbete med Sef är utmärkt. Men den sker ju nästan uteslutande med ordföranden Lars-Christer Olsson eller generalsekreterare Mats Enquist. Likadant är det med SvFF, där är dialogen väldigt bra. Men den sker nästan uteslutande med ordföranden Karl-Erik Nilsson. Och Rose-Marie Frebran, och det här är min åsikt, jag tycker inte att det är bra. Att hon har massa att säga till om inom svensk fotboll, det är inte bra, säger Ernst.

SFSU-ordföranden tycker inte om förslagen som läggs fram i Frebrans rapport, men är inte orolig för att de ska få konsekvenser för svensk fotboll.

Annons
- Man behöver inte bekymra sig för mycket om det. SFSU har en otroligt god relation och dialog med Sef och jag tror stenhårt på den vägen. Och Lars-Christer Olsson och Mats Enquist har inte svikit oss en enda gång. Så egentligen vad Frebran står i riksdagen och babblar om, det är inte lönt att diskutera, säger Tony Ernst.

- Jag är egentligen inte alls orolig. Frebran hade kunnat lägga fram vad som helst i den här rapporten. Hon har ingen reell makt överhuvudtaget, så jag är inte det minsta orolig.

Den nye idrottsministern Gabriel Wikström fick Frebrans rapport om "positiv supporterkultur" lämnad till sig i torsdags. Tony Ernst ser fram emot att möta Wikström och starta en dialog kring frågeställningarna som finns inom svensk fotboll.
- Vi har hittat varandra på Twitter jag och Gabriel och han har lovat att vi ska träffas. Jag tycker han verkar vara en sund ung man som dessutom är fotbollsintresserad. Och jag representerar ju som ordförande för SFSU en förening som har i princip alla engagerade supportrar bakom mig. Det borde ju vara av ganska stort intresse för honom och knyta kontakter med, säger han till fotbollskanalen.se.

Annons

- Jag tycker att det verkar lovande.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Gabriel Wikströms pressekreterare som har avböjt att svara på frågor om Rose-Marie Frebrans rapport.

Publicerad 2015-02-03 kl 15:25

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto