POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Spelarna om Clotet Ruiz hårda nypor: En sån utskällning har jag aldrig fått tidigare

Halmstads tränare Pep Clotet Ruiz vill bryta upp ny mark i svensk fotboll. Där stenhårda krav och utskällningar är en del av utvecklingen.
– En sån utskällning har jag aldrig fått tidigare i mitt liv, säger en Halmstadspelare om sin tränare.

Hyllad som nytänkande hjälptränare under Malmö FF:s fantastiska guldsäsong. 33-årige spanjoren Pep Clotet Ruiz njöt inte länge av de ryggdunkarna innan han tog steget över som huvudtränare i Halmstad. En flytt som innebar en kulturkrock för samtliga inblandade. I senaste numret av Offside så ger Mikael Olsson läsarna en unik inblick i spanjorens ledarskap i Halmstad där mycket handlar om att först bryta ned spelarna.

Clotet Ruiz använde den så kallade ”hårtorken” mot sina spelare i tidigt skede i Halmstad. I halvtid i en träningsmatch mot Start blev han rosenrasande. Värst drabbades den unge mittbacken Richard Magyar:

”– Man hade ju fått intrycket att Pep var rätt lugn – men en sån utskällning har jag aldrig fått tidigare i mitt liv. Han stod en decimeter från mitt ansikte och skrek att jag vek ner mig, att jag tillät deras anfallare att vara bättre än mig och att jag lät honom komma ur situationerna utan att sätta dit honom. Jag hade svårt att ta in det – det var en chock. Jag trodde att jag hade spelat rätt så bra.
En annan av lagets unga spelare råkade komma tre minuter sent till ett träningspass – Clotet Ruiz skickade ner honom för träning med U-laget i en vecka. En tredje blev utskälld inför resten av truppen sedan han upptäckts med hörlurar i öronen under en taktikgenomgång. Att musiken var avstängd spelade ingen roll.”

Artikeln radar upp exempel på hur spanjoren kör stenhårt med sina mannar. Efter att Marcus Olsson gjort illa sig efter en duell på träning så visar Clotet Ruiz åter upp en stenhård sida.

”Clotet Ruiz står bredbent med armarna i kors vid mittpunkten och rynkar på ögonbrynen.
– Marcus, res dig upp!
Tränaren närmar sig långsamt den orörliga spelaren.
– Marcus! Res dig! Det här är ett yrke!
Till slut får Olsson hjälp av Simon Bakkioui att resa sig upp. Han grinar illa. Armbågen träffade revbenen i landningen och fick honom att tappa luften.
– Jag kan fan inte andas, flämtar han och försöker räta på ryggen samtidigt som han långsamt linkar tillbaka mot sin utgångsposition i backlinjen.
När han passerar Clotet Ruiz frågar tränaren om han kan fortsätta.
– Jag är okej, viskar Olsson och haltar vidare.
– Marcus! hör han spanjorens röst bakom sig och vänder sig om.
– Behöver du en stol, Marcus? Vill du ha en soffa?”

Clotet Ruiz har självklart en plan med sin tuffa attityd. Spelarna ska känna att alla är emot dem. Och att de blir starka tillsammans. Så plötsligt en dag så vänder allt.

"Det var som i en amerikansk fotbollsfilm, berättar Emil Salomonsson. Pep jämförde var och en av oss med spelaren på samma position i Malmö och sa att han inte skulle byta någon av oss mot någon annan spelare i världen. Det är klart att jag förstår att jag inte är världens bästa högerback, men där insåg jag att han var beredd att göra allt för oss.”

Det har dock blivit en tung start i allsvenskan. Men det kanske blir som Clotet Ruiz själv säger i artikeln.
”De andra lagen kommer att stanna i sin utveckling. Vi kommer att växa.”

Du kan läsa hela reportaget om Clotet Ruiz hårda nypor och träningsmetoder i senaste numret av Offside. Tidningen når prenumeranter i veckan och finns att köpa i butik från och med tisdag i nästa vecka.

Publicerad 2011-04-20 kl 14:23
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå