Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Stahre om uppbrottet med Häcken: "Inte som att jag bara tog mina grejer och drog"

Foto: Bildbyrån

Mikael Stahre valde att lämna allsvenskan för MLS och San José Earthquakes.
För Häcken sved avskedet och man hotade med stämning.
- Det är klubbens rättighet och skyldighet att skydda sin egen klubb. Sedan kan det ibland vara starka ord och det får man köpa, säger Stahre i en lång intervju med Fotbollskanalen.

För en vecka sedan kom chockbeskedet att Mikael Stahre valt att säga upp sig från sitt tränaruppdrag i BK Häcken, trots två år kvar på avtalet. Senare presenterades Stahre för MLS-klubben San José Earthquakes.

Nu är Stahre tillbaka i Göteborg efter att ha varit i San José för att bekanta sig med sin nya klubb.

- Det har varit kul självklart. Alltid speciellt att komma till ett nytt ställe. Det har varit väldigt välorganiserat och bra och jag har fått en bra bild av helheten och träffat lite folk därborta. Både någon spelare och några i organisationen och så, säger Stahre till Fotbollskanalen.

- Det var ett kort besök. Väldigt positivt. Det var bara möten och träffa folk för att få lite ansikten bakom namn och titlar. Så det var en form av första introduceringsfas.

Vilka ambitioner har klubben satt upp för nästa säsong?
- Man vill göra det bättre än tidigare, och exakta resultat och mål och så har vi inte berört på det sättet. Men det är klart att laget nådde slutspel i år och har samma ambition igen och vill göra det ännu bättre.

Mikael Stahre kom via agenten Anders Carlsson i kontakt med San Josés general manager Jesse Fioranelli. Under "senare delen av hösten" fanns sedan en kontakt, innan en konkret förfrågan till Stahre presenterades för några veckor sedan.

- Det är klart att man kände att det var intressant och lockande. Det är en liga som är på frammarsch, det är en spännande marknad överhuvudtaget, en spännande klubb. Och jag fick väldigt gott intryck av deras general manager. Det som var extra intressant var att de hade scoutat väl och såg stora fördelar med att jag någonstans hade jobbat länge som fotbollstränare, att jag jobbat från ungdomsnivå och jobbat mig uppåt genom olika nivåer och varit på lite olika ställen. Det såg de som en stor fördel när vi väl hade börjat vårt resonemang. En väldigt lockande utmaning i en lockande liga och ett väldigt bra personligt intryck som general managern gav på mig, säger Stahre.

Avskedet från BK Häcken blev inte okomplicerat. Sportchefen Sonny Karlsson uttalade sig på klubbens hemsida att de var "otroligt besvikna på hans beslut". Klubben övervägde också att stämma Stahre för avtalsbrott.

- Först och främst så har jag trivts väldigt bra i Häcken, det har fungerat väldigt bra med spelare, ledare, fans, organisationen och allting. Det har varit ett väldigt bra år och det har varit en ömsesidighet där vi har gillat att jobba ihop. Och min avsikt var att jag skulle jobba i Häcken i tre år och ingen annan fokus överhuvudtaget, säger Stahre.

- Sedan dyker det här upp, egentligen som en blixt från klar himmel. Och det är klart att det blir speciellt. Jag väger självklart det här väldigt, väldigt noga. Och det är klart att jag har berättat för Sonny Karlsson och Dennis Andersson (klubbdirektör) att jag har fått ett erbjudande från utomlands. Och de är ju väldigt tydliga med att de vill att jag ska vara kvar. Och vi har en diskussion om det, den här processen blir inte så lång. Vi kanske pratar om en veckas tid ungefär. Och sedan så kommer vi till en punkt där de egentligen ville att jag skulle säga upp mig på deras begäran. San José hade hela tiden ambitionen att de skulle lösa ut mig från mitt avtal. Det var deras intention hela tiden, och det var därför jag också var positiv till det hela att det skulle vara en bra lösning för alla parter. När klubben kontaktade mig så var de fullt medvetna om att jag stod under kontrakt och att de skulle behöva lösa mig från kontraktet. Sedan hur Häcken har valt att inte diskutera eller ta bud eller förhandla, det får stå för dem. Men givetvis är det klubbens rättighet och skyldighet att skydda sin egen klubb. Och Sonny är en väldigt bra sportchef, jag gillar honom både som sportchef och person. Han sätter BK Häcken i första rummet vilket är hans arbete. Det är klart att han utifrån sitt perspektiv måste skydda klubben och också vara irriterad och frustrerad utifrån ett yrkesmässigt perspektiv eftersom att han tappar sin tränare. Och det uppskattar jag för uppenbarligen har jag då gjort något bra där. Sedan så när vi skiljdes åt så är min uppfattning att det var en bra och ömsesidigt känslomässigt att jag gillar honom och han gillar mig. Sedan så är det klart att det är en besvikelse och irritation att han tappar en tränare. Vi har ju samarbetat bra. Att han någonstans reagerar emotionellt var inte oväntat och inte speciellt konstigt heller.

Du var inte överraskad över att klubben uttalade sig negativt och att man övervägde stämning?
- Ja, stämning.. Det handlar om att det trots allt var så här att klubben ville, utifrån resonemanget att jag ville ta uppdraget, att jag skulle göra processen kort. Jag ville hela tiden att vi skulle sitta på samma sida bordet och hitta en lösning tillsammans med San José. Nu har de vidare kontakt dem emellan, min kontakt med Häcken är avslutad. Skulle de välja att stämma mig eller gå vidare med det så är det så. Sedan finns det alltid innehåll i avtal som påverkar saker och ting. Jag väljer inte att kommentera detaljer i det men det är klart att det i vissa avtal finns klausuler, i andra avtal finns det inte klausuler. Det är enkelt att säga bara att det är ett avtalsbrott. I hela det här beslutet så sätter jag helheten, hur ser tränarjobben ut, hur ser tränarmarknaden ut. Folk får sluta fast de gör bra jobb och folk får sluta med kort varsel. Nu fick jag en förfrågan och ställde frågan om vi kunde hitta en lösning tillsammans med en klubb som var redo att köpa ut mig för, jag kan inte exakta summorna men, en bra ekonomi. Då kan jag känna att, det är inte som att jag bara tog mina grejer och drog, det var de som påskyndade den processen och ville att jag skulle säga upp mig.

Du har inget behov av att träffa Sonny nu när du är i Göteborg för att få ett avslut och vända blad?
- Jag har haft en strikt arbetsmässig relation till honom och den har varit bra och professionell på alla sätt, vi har gjort ett bra jobb detta året. När jag åkte därifrån så var min känsla att det avslutet som han och jag fick var värdigt. Sedan vad han väljer att säga i media... Nu ska jag vara ärlig och säga att jag har inte lusläst, jag har varit väldigt passiv i den fasen och fokuserat på det som händer framöver nu. Sonny är en person som sätter Häcken i första rummet och är också en person som någonstans är, som jag brukar uttrycka mig, naturligt aggresiv. Han är en idrottsman och vinnartyp, och då är det klart att han vill skydda BK Häcken. Sedan kan det ibland vara starka ord och det får man köpa.

Nu väntar en kort period hemma i Göteborg för Stahre innan han åker tillbaka ytterligare en vända till San José. Träningarna startar sedan i slutet på januari, men Stahre börjar sitt arbete efter nyår.

- Nu har det varit väldigt intensiva veckor här. Nu ska jag åka över och göra ett visst jobb och ha lite möten och sådana saker och sedan blir det några veckor ledigt och sedan så startar vi upp. Så jag är väldigt sugen på att börja, men jag behöver hitta lite balans också mellan vila och sedan köra igen, säger tränaren.

Vilka förutsättningar finns för att plocka in nya spelare?
- Min roll i en sådan här organisation är att jag är tränare. Sedan måste ju lag förstärka trupper och de kommer man att göra. Sedan är det väldigt mycket där borta med lönetak och drafter hit och dit men det är general managern som äger den frågan. Sedan kommer jag att vara involverad också. Men det är general managerns jobb.

Ni har inte börjat diskutera eventuella värvningar till truppen?
- Det är klart att man diskuterar truppen, men det har varit långt ifrån huvudfokus. Det har varit att få allt på plats och börja titta på ledarstaben. Och sedan är den som har mest koll på spelartruppen general managern. Det är klart att man gör det parallelt, men det är han som äger den frågan.

Expressen uppgav för några dagar sedan att San José visat intresse för Djurgårdens skyttekung Magnus Eriksson. Det är dock inget som Mikael Stahre känner till.

- Jag känner till honom väl självklart som spelare och har en historia sedan en ganska lång tid tillbaka. Men i det här fallet så har jag ingenting som jag kan kommentera kring det. Det är mycket rykten den här tiden på året. Mig veterligen så finns det ingen substans i det. Det är ingenting som jag kan varken kommentera, dementera eller bekräfta.

Publicerad 2017-11-30 kl 20:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons