POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
5v

Strömbergsson saknade hjälp från SvFF – Sjöstrand: "Hade varit önskvärt om han berättat tidigare"

Foto: Bildbyrån.

Martin Strömbergsson upplevde att han inte fick något stöd från förbundet.
Nu svarar generalsekreterare Håkan Sjöstrand på domarens kritik.
- Jag förstår att det är en pressad situation, säger Sjöstrand till Fotbollskanalen.

I fredags meddelade Svenska Fotbollförbundet att allsvenske domaren Martin Strömbergsson stängs av under hela 2020, detta efter sitt uttalande mot Östersunds FK:s målvakt Aly Keita förra året.

Först i går, söndag, uttalade sig Strömbergsson om SvFF:s dom – där han bland annat öppnade för att han kan komma att avsluta sin domarkarriär.

"Den frågan måste du ställa till SvFF (om han slutar som domare nu). Det står tydligt i utredningen att det är en fråga för generalsekreteraren och domarkommittén och jag har inte fått svar om framtiden när jag själv frågat. Förbundet har stängt av mig under den anställningstid som fanns kvar och har inte kunnat ge något besked om framtiden så jag måste ju tolka det som att jag behöver hitta en ny arbetsgivare framöver", skrev han till Gefle Dagblad.

Strömbergsson var även kritisk till det stöd han har fått från förbundet under utredningen.

"Framför allt har jag själv bett om stöd. Jag tror jag har med mig det från min civila bakgrund. När krisen slår till och mediedrevet är som störst behöver du ta hjälp. Jag insåg snabbt att den hjälpen inte fanns hos min arbetsgivare utan upplevde istället att arbetsgivaren eldade på den negativa bilden, dessutom innan någon ens hade pratat med mig och därför vände jag mig till andra delar i mitt nätverk och bad om hjälp", skrev Strömbergsson.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på förbundet, har inte pratat med Strömbergsson sedan han stängdes av året ut.

- Nej. Vi har genomfört en utredning och därefter är det domarkommittén som fattat ett beslut och det beslutet innebär att han inte tilldelas några fler matcher som elitdomare i förbundsserier under 2020, säger Sjöstrand.

- Vi fick själva reda på det som har hänt genom media genom att Aly Keita gick ut och berättade om vad han blivit utsatt för och att Strömbergsson bekräftade att den händelsen har inträffat. Direkt därefter ringer närmaste chefen, Stefan Johannesson, upp Strömbergsson för att få det bekräftat och har sedan dess haft en dialog med honom. Men det har även vår HR-avdelning haft – för att stötta honom och erbjudit hjälp via företagshälsan. En viktig del i arbetet har också varit att utredningen gjorts på ett korrekt sätt för att klargöra vad som har hänt.

I Gefle Dagblad riktar Strömbergsson kritik mot förbundet för att inte ha stöttat honom, vad tänker du kring hans uttalande angående det?
- Jag förstår att det är en pressad situation och det är också viktigt i sammanhanget att betona att det finns inget annat i Strömbergssons bakgrund som tyder på andra motiv än att det helt enkelt handlar om vad han har sagt som domare vid det här tillfället.

- Sedan får vi se hur vi kan stötta honom, om det finns andra sätt vi kan stötta honom på än det vi har gjort hittills. För tillfället tilldelas han inte fler uppdrag under hösten – under den tiden är han arbetsbefriad med bibehållen månadslön.

Strömbergsson sa även att ni på SvFF försökt elda på den negativa bild som har målats upp av honom.
- Det är klart att ett sådant här uttalande i sig, en sådan här situation, skapar rubriker. Ett sådant uttalande gör ju naturligtvis att vi tar ställning och säger att det inte är acceptabelt. Det tycker jag är korrekt när både den utsatta och den som sagt det dessutom bekräftat att det hänt. Och det är bra att även Strömbergsson sagt att det han gjort var fel i sammanhanget. Det tror jag vi alla är överens om är bra men självklart hade det varit önskvärt om han hade berättat om detta tidigare när händelsen inträffat.

- Sedan kan det finnas olika uppfattningar om påföljden. Och där kan några tycka att det är för hårt, medan andra kan tycka att det är för milt.

Hade ni på SvFF kunnat stötta Strömbergsson annorlunda – i och med den kritiken han nu riktat mot er?
- Det viktiga i sammanhanget är att det först och främst utreds på ett korrekt sätt så att det klargörs vad som skett. Sedan är han fortfarande anställd hos oss och då handlar det naturligtvis om att ta ansvar för en anställd – men också att ta hänsyn, ställning och ansvar gentemot den som blivit utsatt för det som vi nu talat om.

 - Alla elitdomare har årsavtal och sedan gör domarkommittén en klassificering inför varje säsong, den brukar ske i november månad och det gäller alla elitdomare.

I sitt uttalande skriver Strömbergsson även att han "tolkar utredningen som att han behöver hitta en ny arbetsgivare". På frågan om han kommer att fortsätta att döma för förbundet framöver svarar Sjöstrand:

- Jag vet inte och jag ska och vill inte spekulera i framtiden. Just nu tror jag det är bra att det får gå en tid och sedan får naturligtvis olika överväganden vägleda olika beslut framåt och vad det landar i. Jag konstaterar att domarkommittén fattat ett beslut att han inte tilldelas fler matcher under 2020 vilket jag har förståelse för. Sedan är det nog som sagt bra att det går en tid.

Vad kände du själv när du läste Martins citat om att han behöver en hitta en ny arbetsgivare framöver?
- Jag har svårt att spekulera och kommentera det på något annat sätt än att jag förhåller mig till de fakta som gäller nu. Sedan får vi fortsätta ha en dialog och det får vägleda oss framåt.

Peter Ekström, som är en del av förbundets domarkommitté, om beslutet som fattades:

- Vi såg inte att det fanns någon trovärdighet eller förtroende kvar hos Martin just för stunden. Då tog vi ett beslut att det inte är lämpligt att döma fotboll för resten av 2020, säger Ekström till P4 Gävleborg.

Beslutet att stänga av Strömbergsson för resten av året medger Ekström var ett svårt beslut att fatta.

- Vi vände och vred på alla olika scenario, för att nämna några: när får man tillbaka ett förtroende och trovärdigheten? Räcker det med en månad? Det var massa olika scenario där vi vände och vred – och till slut tog vi beslutet att det bästa är att Martin Strömbergsson vilar resten av 2020.

- I rollen som domare på högsta nivå i Sverige ställer man givetvis extra höga krav på både trovärdighet och integritet – att man följer SvFF:s värderingar samt att en domare har ett korrekt och respektlöst bemötande.

Publicerad 2020-07-06 kl 19:17
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto