Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Succélaget Häckens tränare varnar: "Finns mer att hämta ut"

Allsvenskan

Från att ha varit nederlagstippad nykomling till ett av Allsvenskans allra bästa lag.
Häcken har tagit svensk fotbolls högsta serie med storm.
- Vi har presterat bra den senaste tiden, det går det itne att komma undan med. Vi har en bra form just nu när det mesta fungerar, säger tränaren Peter Gerhardsson till FotbollDirekt.se

Är ni Allsvenskans bästa lag för tillfället? - Det har jag ingen aning om. Vi har en bra form men det är svårt att värdera exakt sådär. Varje match lever sitt eget liv.

Men är du inte lite väl blygsam nu? BP:s tränare Kim Bergstrand sade efter ert möte på tisdagskvällen att ni är de bästa BP har mött den senaste tiden och då har de ändå mött lag som AIK, Kalmar och Malmö.

ANNONS
- Det är alltid kul från kollegor att få höra det och också att man får credd för att man spelat bra. Det man oftast fått höra är ju att motståndarna gjort sin sämsta match för året mot oss. Alltid kul att få credd från sina kollegor.

Rent konkret, vad är det som ni har lyckats med?
- Det är många saker. Vi får titta tillbaka till hela året för att få en helhetsbild. Vi har jobbat med tron på det vi gör men det gäller att få med sig segrar och som ger självförtroende. En del på resan fram till nu är våra träningsmatcher inför säsongen, något som många glömmer bort. För oss ligger prioriteringen på dessa högt upp jämfört med andra allsvenska lag. Varje träningsmatch var viktig för oss inför säsongen. Vi stärktes av varje seger vi tog och gjorde på det hela en bra träningssäsong.

Gerhardsson vill också framhålla träningsmatcherna som en viktig del att få bra fysik som laget sedan burit med sig under säsongen.

ANNONS
- Vi är ett fysiskt starkt lag.
Som nykomlingar är man ödmjuk inför alla och vill visa att man duger och det tycker jag vi har gjort.  

En nyckelmatch för Häcken var också mötet med IFK Göteborg i den tredje omgången. Efter två inledande förluster vann Häcken med 4-1.
- Det var vår första seger. Det var första biten till vår framgångsrika säsong och för varje motståndare vi mötte gällde det att visa att vi duger till.

- Många nykomlingar håller första delen av säsongen men tappar på slutet av densamma. Vi har försökt hela tiden att jobba med att förbättra olika saker.

Gerhardsson vill också framhålla en annan match som varit betydelsefull för laget.
- Det blev ju liten av en nyckelmatch när vi mötte Hammarby och vann efter två mål på övertid. I och med den kom vi bort från nedflyttningsstriden.

ANNONS

Häcken är för tillfället bara tre poäng från Europaspel men Peter Gerhardsson ligger klädsamt lågt kring det snacket och poängterar hela tiden att Häcken jobbar långsiktigt för att i första hand etablera sig i Allsvenskan.
- Vi har inte funderat på det Europaspel. Jag är helt ärlig när jag säger det. Vi har en cupsemifinal nästa söndag mot AIK och det är också en väg ut i Europa. Vårt mål är komma så bra som möjligt efter 30 omgångar. Om det sedan är fyra, sjua eller sexa, det spelar inte sån stor roll. Men jag säger så här: Nästa mål för oss är att känna på hur det är att ligga femma.

Sju poäng från serieledning. SM-guld hur främmande är det? - Helt ärligt är det inget jag funderat på överhuvudtaget. Varje match är en fest för oss och vi har Halmstad på söndag. Andra får flyga iväg i tanken om de vill men vi själva har inte ens tänkt den tanken. Det känns viktigt för oss som nykomling att vi kan ha en jämnhet och som ska etablera oss i Allsvenskan.

ANNONS

Häckens urladdning mot BP var imponerande på många vis och den senaste tiden har Häcken slagit alla med häpnad över sitt fina spel och att Häcken numera är ett lag att räkna med oavsett motstånd. Inget lag går säkert för den svartgula lagmaskinen från Hisingen. Men givetvis finns det brister i alla framgångsrika system.
Vad kan ni bli ännu bättre på?
- Sett över 90 minuter är vi på väg med vårt passningsspel men inte riktigt framme. Vi kan bli ännu bättre och det känns som om det finns mer att hämta ut ur laget där. Vi hade en bra utdelning när det gäller chanser mot BP, det ska erkännas. Det försvarsmässiga har sett bra ut. Vi lägger störst vikt som det är idag vid passningsspelet, även om vi förstås också repeterar grunderna i försvarsspelet.

Efter att i flera år ha varit assisterande tränare i andra klubbar valde Peter Gerhardsson att prova på jobbet som huvudtränare i Häcken. Och så här långt behöver han inte vara rädd för att få sparken eller fundera ut formuleringar om varför det går dåligt för laget.  

ANNONS

Är det skönt för dig personligen att visa som huvudtränare att du kan stå på enga ben som tränare och inte bara vara assistent?
- Jag har hållit på med fotboll i så många år. Just att vara huvudtränare är en ny roll men jobbar man med fotboll jobbar man i team. Det som är nytt är att mediabiten är större och att man kanske har sista ordet när det gäller laguttagningen. Men som assisterande är man ju med och bestämmer kring träningsupplägg och allt annat sånt. I dagens fotboll jobbar man mer i team än  jämfört hur det var för tiotalet år sedan.

Förra året var det Kalmar, den här säsongen är det ni som är småklubben som hävdar er mot de stora. Vad kan de stora lära av er mindre klubbar?
- Jag tycker det var väldigt roligt att Kalmar vann guld förra året och visade att det finns möjligheter som en mindre klubb att nå hela vägen.
ANNONS

- Kontinuitetsbiten är väldigt viktig. Tittar man på Elfsborg som är med däruppe, så har de haft kontinuitet på ledarsidan i flera år nu. På spelarsidan är det svårare är det svårare med det, där är det omsättning på spelare men däremot är det viktigt med kontinuitet på ledarsidan. Att dessa kan känna förtroende och jobba med vad de tror på.

Men Peter, handen på hjärtat, inte heller du trodde väl inför säsongen på Häcken skulle befinna sig på sjätteplats med tio omgångar kvar?
- Innan säsongen vet man inte speciellt mycket. Men efter träningsmatcherna kändes det bra och efter första tolv matcherna kände vi att vi duger till i Allsvenskan och därefter har självförtroendet har växt.

Häcken har flera svåra matcher kvar och ska möta bland andra AIK, Kalmar och Helsingborg inom den närmaste framtiden men dessa lag kan inte vara försäkrade om att det blir tre säkra poäng mot det lilla kvarterslaget från Göteborg, snarare kan det bli dem som får släppa tre poäng till Häcken och då är snart avståndet upp till den absoluta toppen av Allsvenskan uppätet.

ANNONS
En rolig höst väntar på Hisingen.
Publicerad 2009-08-26 kl 14:56
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto