Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Supporterföreningens initiativ - vill bjuda flyktingbarn på allsvenska matcher

Allsvenskan

Kubanerna, supporterförening till Örebro SK, samlar just nu in pengar för att ensamkommande flyktingbarn ska kunna få gå på ÖSK-matcher framöver.
- Vi vill ge möjligheter till att vara en del av ett socialt sammanhang fyllt av glädje, säger ordföranden Konrad Sööder till Fotbollskanalen.

Foto: Scanpix/Facebook

Örebro SK:s officiella supporterförening, Kubanerna, gick under torsdagen ut med ett meddelande på sin Facebook-sida där man presenterade ett nytt projekt. I texten står bland annat:

"Kubanerna vill hjälpa till. Kubanerna har stått för glädje, kärlek och samhörighet ända sedan föreningen startade 2002. Det finaste med fotbollen är inte dom 11 svartvita som springer runt på planen även om det är grundpelaren i allt som vi gör, det finaste med fotbollen är att den bygger broar. I våra supporterled så är alla jämställda, där spelar inte kön, etnicitet, politisk uppfattning eller inkomst någon roll".

Annons

Supporterföreningen har bestämt sig för att försöka samla in pengar som ska gå till först och främst biljetter till ÖSK-matcher för ensamkommande flyktingbarn.

- Jag blev ordförande i december och sedan dess har vi från grunden gått igenom vad det är som Kubanerna är och står för. Vi har byggt upp en ordentlig struktur och vi kollade igenom våra kärnvärden. Vi bestämde oss för att se till leva upp till det som vi vill att våra medlemmar ska stå för, berättar Kubanernas ordförande Konrad Sööder för Fotbollskanalen.

- Vi ser fotbollen som något väldigt vackert. Jag var 13-14 år när jag började hänga på fotbollen och där har jag fått fadersgestalter och goda vänner för livet. Nu har vi en ekonomi som tillåter att vi gör något mer än bara tar hand om den dagliga driften av föreningen, för vi har jobbat väldigt hårt med ekonomin, och nu har vi funderat på hur kan vi se till att fler får den här upplevelsen som gör den svenska fotbollen till något fantastiskt. Vi snackade igenom det i styrelsen och kom fram till att det är det här initiativet som vill vi ta, att så många ensamkommande flyktingbarn som möjligt ska få ta del av det här.

Annons

Sööder fortsätter:

- Vi tror att det är ett fantastiskt sätt att hitta nya kontakter och vi vill ge möjligheter till att vara en del av ett socialt sammanhang fyllt av glädje.

Målet för projektet är att få in 40 000 kronor till biljetter och årskort.

- Sen ska jag ha en diskussion med klubbens vd (Simon Åström) och pruta ordentligt så att så många som möjligt kan gå på fotboll.

Men Konrad Sööder berättar att människor inte bara kan tänka sig att erbjuda pengar för att stötta projektet.

- Vi har blivit kontaktade av människor som säger att de vill vara en person som står vid arenan när barnen kommer dit och säga: "Hej och välkommen, jag heter Erik". Så det är inte bara pengar som flödat in. Jag är inte helt uppdaterad på hur mycket som har kommit in, men det är jättemycket pengar. Det är fantastiskt kul att vi fått ett sådant genomslag. Det visar vilka enorma krafter det finns.

Annons

- Både på Kubanernas och våra privata sociala medier-kontor har det rasslat till. Jag har inte kunnat jobba i dag efter lunch (skratt). Det har varit en helt magisk respons.

Tanken är att Kubanerna med hjälp av privata initiativtagare, Örebro SK och kommunen ska genomföra idén och Sööder berättar att Kubanerna själva kommer gå in med en "ordentlig slant" till insamlingen.

- Vi tror det här kan bli riktigt bra och vi hoppas att det blir något som vi kommer hålla på med under en längre tid. Vi har en bra dialog med klubben och de är helt med på banan. Nu ska vi se till att kommunen hakar på och hjälper med praktiska lösningar så att vi kan köpa loss en hel drös med årskort så att en god man kan ta med sig den person man har kontakt med, hämta ut två årskort, gå på matchen och gå tillbaka med årskorten efteråt så att någon annan kan hämta upp dem senare. Sen kanske vi kan se till att de får en ÖSK-halsduk eller ett medlemskap i Kubanerna. Det vore fantastiskt roligt.

Annons

Förhoppningen är att kommunen ska kunna hjälpa Kubanerna exempelvis med kontakten med flyktingboenden.

- Det praktiska ska bara lösa sig. Om det så blir att jag själv får stå utanför arenan och dela ut biljetter så ska jag göra det. Men kommunen har varit med i diskussionen och de är positivt inställda.

Flyktingkrisen som uppstått i världen är ett ämne som ständigt diskuteras och debatteras. Folks åsikter skiljer sig också väldigt mycket åt - och det är Kubanerna väl medvetna om.

- Det här är ju ett väldigt tydligt ställningstagande i en fråga som är mer aktuell än någonsin.

- Men vi tänkte: "Vad är det värsta som kan hända?". Vi kanske tappar några medlemmar om några inte delar vår uppfattning, men är det så, då kanske inte Kubanerna är rätt förening för de människorna även om man stöttar ÖSK. Vi har värdeord som bygger på alla människors lika värde och respekt.

Annons

Konrad Sööder hoppas att initiativet ska hjälpa människor att få ett bättre liv.

- Jag tycker att det finns för lite ytor där folk som har bott i samhället en längre tid och nyanlända kan träffas. Vi har funderat över hur vi med hjälp av fotboll kan göra det bättre. Om vi så bara får en människa att hitta nya polare och ha roligt, då är det här ett lyckat projekt.

Kubanernas ordförande känner sig också säker på att intresset för att gå på fotboll från de ensamkommande flyktingbarnen i Örebro är stort.

- Ja, herregud. Fotboll är något globalt. Det är ett av få kommunikationsmedel som funkar över hela världen. Man behöver inte ens kunna snacka med varandra för att kunna förstå varandra när det gäller fotboll, avslutar Konrad Sööder.

Kubanerna vill hjälpa till.Kubanerna har stått för glädje, kärlek och samhörighet ända sedan föreningen startade 2002....

Publicerat av Kubanerna Örebro den 11 februari 2016

Fakta

ANDRA INITIATIV

Här är några andra initiativ för att stötta flyktingar, som klubbar i allsvenskan dragit igång.

Åtta klubbars engagemang i höstas.

Enskilda projekt, i urval:

Djurgården.

Norrköping.

Elfsborg.

Hammarby.

IFK Göteborg.

Malmö FF.

Publicerad 2016-02-11 kl 16:17
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto