POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

SvFF:s besked efter HIF-Dif - öppnar för regeländring: "Finns starka skäl"

Foto: Bildbyrån.

Trots smittspridning i HIF spelades mötet med Djurgården.
Nu öppnar Svenska Fotbollförbundet för en regeländring i frågan.
I stället för uteslutning kan det bli förlust med 0-3 vid walk over. 

Helsingborgs IF besegrade nyligen Djurgården med 3-1 hemma på Olympia. Matchen spelades trots ett stort antal konstaterade fall av covid-19 i Helsingborgs A- och U-trupp (fyra i A-truppen och sex i U-truppen). Skånelaget ville därför skjuta upp matchen och skickade en hemställan till Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté med stöd från bland annat Smittskydd Skåne och SvFF:s medicinska kommitté. Trots det tog ändå tävlingskommittén beslut om att matchen skulle spelas. 

- Vi har stött och blött och hade långa diskussioner, men vi landade ändå i den här helhetsbedömningen. Vi kände oss så trygga som man överhuvudtaget kan vara i det här läget med klubbarnas säkerhetsarbete. Det var det som fällde avgörandet till att vi beslutade att genomföra matchen, sa kommitténs ordförande Christer Gustafsson till TV4-Sporten dagen efter matchen. 

Magnus Forssblad, ordförande i Svenska Fotbollförbundets medicinska kommitté, tyckte i sin tur efteråt att tävlingskommittén lutade sig för mycket mot det protokoll som Svensk Elitfotboll (intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan) tagit fram för spel i år under pandemin.

- Man blandar ihop två frågor. Det ena är överenskommelsen med Sef, att man ska spela till varje pris, oavsett om folk blir skadade eller sjuka. Det håller jag med om, men i det här fallet tycker både vi och Smittskydd Skåne och Helsingborgs läkare att det var ett akut utbrott i klubben och att man av den anledningen skulle skjuta upp matchen. Det var allas uppfattning, sa han till Fotbollskanalen.

Nu meddelar SvFF att företrädare för förbundet, Svenska Fotbollsläkares förening, Elitfotboll Dam och Svensk Elitfotboll haft ett möte gällande ämnet utifrån ett brev från läkarföreningen till SvFF, och att man kommit fram till att det kan bli en regeländring. 

SvFF skriver bland annat att det vid mötet framkom "att det finns starka skäl" för att överväga att ändra på regeln om att ett lag döms till uteslutning om ett lag inte vill spela en match, utifrån sitt arbetsgivaransvar i smittskyddsfrågan och med anledning av smittspridning i föreningen.

I stället är ett förslag nu att det laget i stället döms som förlorare med 0-3, samtidigt som tävlingskommittén tar beslut i frågan, precis som vanligt gällande de "tävlingsmässiga konsekvenserna av att matchen inte kan genomföras". SvFF kommer därför nu att ta upp frågan i förbundets styrelse. 

SvFF beskriver frågan så här på sin hemsida:

"Varje förening har ansvar för att följa gällande protokoll. Föreningen har också ett arbetsgivaransvar och ett medicinskt ansvar för sina spelare, där samråd ska ske med föreningens läkare. Det innebär bland annat att spelare och ledare med symptom ska avskiljas från verksamheten, så att endast symtomfria spelare och ledare deltar i föreningens verksamhet, träning och match.

Arbetsgivaransvaret innebär att det är föreningen som ansvarar för, och beslutar om, en eller flera spelare kan spela en match eller inte – eller om man kan ställa upp till match över huvud taget. I det ansvaret ingår att följa relevanta krav från Folkhälsomyndigheten och medicinska rekommendationer från regionala smittskyddsansvariga myndigheter. Om föreningen anser att man har möjlighet att genomföra en match, så har matchläkaren ansvar för att säkerställa att endast symtomfria spelare släpps fram för att delta i matchen.

Om en match inte kan genomföras för att en förening - utifrån sitt arbetsgivaransvar i smittskyddsfrågan - tvingas lämna walk over på grund av smittspridning i föreningen (efter ansvarig smittskyddsläkare eller matchläkares avrådan), är det slutligen SvFF:s Tävlingskommitté som beslutar om de tävlingsmässiga konsekvenserna av att matchen inte kan genomföras.

Vid mötet framfördes att det finns starka skäl att överväga en ändrad reglering så att följderna i dessa fall blir att föreningen inte drabbas av uteslutning i första hand, utan i stället döms som förlorare med 0-3. Denna fråga kommer nu att tas upp i SvFF:s styrelse."

Publicerad 2020-09-09 kl 11:16
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto