Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tengryd ställs mot ex-klubben - men hoppas HIF klarar kontraktet: "Klart att jag vill dem gott"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Alexander Tengryd har hittat hem som assisterande tränare i IFK Göteborg.
I kväll ställs han mot sin gamla klubb och krislaget Helsingborgs IF.
- Jag hoppas att de klarar kontraktet, säger Tengryd till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Alexander Tengryd.

Alexander Tengryd hade, bortsett från ett halvår i Brommapojkarna, spenderat hela sin tränarkarriär i de skånska klubbarna Trelleborgs FF, HIF akademi, Ängelholms FF och Helsingborgs IF. Men i vintras ringde telefonen från allsvenskan och IFK Göteborg, som ville ha 36-åringen som Mikael Stahres högra hand. 

Och efter Tengryds första åtta månader i klubben aspirerar IFK Göteborg i allra högsta grad på en Europaplats - för första gången sedan 2016. 

- Det har varit en väldigt bra första tid. Jag trivs otroligt bra, både med föreningen, spelare och ledarstab. Jag har blivit väl omhändertagen. Vi har också fått en bra progression i vårt sätt att spela, så det underlättar ju så klart i trivseln, säger Tengryd till Fotbollskanalen. 

ANNONS

I många klubbar har den ena assisterande tränaren offensiven som ansvarsområde, medan den andra en mer defensiv inriktning. I IFK Göteborg ser upplägget annorlunda ut. 

- Jag har både och. Vi jobbar inte på det sättet, utan fotboll är en helhet. Jag jobbar utifrån parametrarna i vårt sätt att spela och har en inriktning på den taktiska delen, säger Tengryd. 

Är det ovanligt? 
- Jag har aldrig jobbat på det andra sättet, så jag är väldigt ovan vid det. Min inriktning är ju utifrån "Micke" (Mikael Stahre) och vad han vill ha. Då ska jag vägleda spelarna, teoretiskt och praktiskt. Jag har inte jobbat med att någon bara har ett ansvarsområde, utan det har oftast varit en helhet. Fotboll är ett helhetspaket.

I vilka delar av verksamheten kan du tillföra mest?
- Mina egenskaper ligger väl i att vara ute på träningsplanen och jobba med taktiska saker, utifrån försvars- och anfallsspel, utifrån hur "Micke" och föreningen har sagt att vi ska spela. Jag ser väl att mina främsta egenskaper ligger i ett taktisk-analytiskt perspektiv som sedan ska ut i praktiken.

ANNONS

Den assisterande tränaren har i sina tidigare klubbar haft en stor roll i akademin, och har bland annat varit utvecklingschef. En roll som har förändrats i och med flytten till Blåvitt, där kollega Hannes Stiller ansvarar för övergången från ungdomslag till A-lag. 

- Jag tycker att det är en jättebra förening här, där Hannes har varit här länge och haft både P19- och A-lag. Den rollen är mer naturlig för honom. I Trelleborg var den mer naturlig för mig, eftersom att jag hade många års erfarenhet i klubben. Då föll det sig mer på plats, men jag själv tycker att jag är bäst i den roll som jag har i dag.

Kan man säga att du har en ganska fri roll?
- Det skulle jag inte påstå, men jag har det ju fritt i mitt arbetsområde, det har jag. Men i vårt sätt att spela och samspelet med mina kollegor, där är rollen ganska klar i vad jag ska göra.

ANNONS

Hur trivs du i samarbetet med Stiller och Stahre?
- Jag trivs jättebra med dem. "Micke" är en av de absolut bästa tränarna jag har jobbat med, vi har väldigt bra dynamik. Jag och Hannes trivs också jättebra, så det finns inget att klaga på.

I kväll väntar en speciell match för Tengryd, då Helsingborgs IF, klubben han tillhört i tre omgångar (2013-2015, 2017 och 2019), gästar IFK Göteborg på Gamla Ullevi. 

- De är ju i ett läge där de så klart behöver ta in poäng, vilket alltid är speciellt och jobbigt att möta. Att laget på den andra sidan strider så hårt för sin överlevnad. Jag tror att det är viktigt att försvarsspelet fortfarande är synkroniserat och att vi är kompakta. Sedan gäller det ju att vi fortsatt får variation i vårt anfallsspel. Helsingborg har några saker som de sliter med, så det behöver vi utnyttja och vara kliniska i de delarna. 

ANNONS

HIF befinner sig i en tuff situation med nio omgångar kvar att spela, och ligger just nu näst sist i den första säsongen sedan uppflyttningen till allsvenskan. Trots det känsliga mötet som väntar Tengryd, hoppas han att Skåneklubben klarar nytt kontrakt. 

- Jag hoppas det. Det är klart att jag har en relation med klubben och vill dem gott. Absolut, säger Alexander Tengryd. 

Publicerad 2022-09-12 kl 14:46

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto