TV: AIK slog Dalkurd i premiären efter nyförvärvets pärla: "Känns underbart"

SOLNA. Robert Lundström blev stor AIK-hjälte i allsvenska premiären mot Dalkurd.
Nyförvärvet dundrade in 1-0-målet i AIK:s 2-0-seger, inför 30 334 åskådare.
- Känns underbart, säger Daniel Sundgren till C More.

AIK och Dalkurd ställdes mot varandra i sin allsvenska premiär, inför 30 334 åskådare på Friends Arena. Matchen var Dalkurds första i Sveriges högsta serie någonsin, men bortalaget föll med 1-0.

I AIK saknades norske nyförvärvet Tarik Elyounoussi på grund av vad klubben rapporterat som en ”underkroppsskada”, medan Dalkurd fick klara sig utan anfallsvärvningen från AFC Eskilstuna, Mohamed Buya Turay, på grund av att arbetstillståndet ännu inte är klart.

Den första halvleken var ganska händelsefattig, men i den 33:e minuten gjorde AIK 1-0. Anfallaren Nicolas Stefanelli hittade ut med en pass till högeryttern Robert Lundström, som tog sig in i straffområdet och dunkade bollen i nät, högt uppe vid den främre stolpen.

- Definitivt det snyggaste målet i allsvenskan hittills i år, sa expertkommentatorn Jon Persson i C Mores sändning.

I den 57:e minuten var Dalkurd sedan nära att kvittera till 1-1. Japanske dribblern Yukiya Sugita gled igenom och sköt ett skott från en position nära straffområdeslinjen som AIK-keepern Oscar Linnér fick sträcka ut på för att lyckas rädda.

Inhoppande Nabil Bahoui kunde därefter satt spiken i kistan för AIK, när han i den 76:e minuten fick ett vasst avslutsläge. Men lånet från schweiziska Grasshopper sköt tätt utanför ena stolpen.

AIK vann till slut matchen med 2-0, efter att Anton Salétros rullat in bollen i nät i den 92:a minuten. Det efter att nämnde Bahoui skjutit i stolpen från nära håll och Salétros fått öppet mål.

- Jätteskönt. Det här har vi pratat om sen förra året när allsvenskan slutade. Känns underbart att vinna premiären. Man har en jävla press på sig när man spelar i AIK och nu löste vi det här, säger backen Daniel Sundgren till C More.

Sundgren startade mot Dalkurd och gjorde sin första tävlingsmatch sedan han i oktober förra året drabbades av en lungpropp.

- Jag är lite berörd. Jag kom in och spelade på en ovan position (som en av tre mittbackar), vi vinner och vi håller nollan. Jag ryser lite, säger han.

Dalkurds lagkapten Rawez Lawan till C More:

- Vi behöver inte skämmas allt för mycket över prestation. Det som gör mig mest irriterad är deras första mål. Det är väl deras första chans, deras första skott. Det är den stora besvikelsen just nu.

- AIK är ett topplag som har varit här länge och det här var vår första allsvenska match någonsin. Det är väl de små detaljerna som avgör en sådan här match.

Se Lundströms 1-0-mål i spelaren ovan.

AIK:s lag: Oscar Linnér - Daniel Sundgren, Per Karlsson, Alexander Milosevic, Rasmus Lindkvist - Robert Lundström, Kristoffer Olsson, Enock Kofi Adu, Ahmed Yasin (Anton Salétros 71) - Henok Goitom, Nicolas Stefanelli (Nabil Bahoui 66)

Dalkurds lag: Abdulaziz Demircan - Henrik Löfkvist, Kebba Ceesay, Alex De John (Heradi Rashidi 46) - Simon Strand, Rawez Lawan (Andrew Stadler 83), Rewan Amin, Leonard Pllana - Yukiya Sugita, Oliver Berg (Johan Bertilsson 69) - Younes Bnou Marzouk