POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4v

TV: FHM:s reaktion på ÖSK:s magsjukefall: "Naturligtvis olyckligt"

1:02

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se ett utdrag från presskonferensen med FHM i spelaren ovan.

Ett par spelare i Örebro mådde dåligt inför mötet med Sirius, men spelade ändå.
Nu reagerar Folkhälsomyndigheten på ÖSK:s agerande.
- Det är naturligtvis olyckligt, säger generaldirektören Johan Carlson.

När Örebro SK i söndags förlorade med 2-1 mot Sirius mådde flera spelare i bortalaget på Studenternas dåligt. Manager Axel Kjäll berättade att spelare kräktes inför matchstart, man att Närkelaget gjorde bedömningen att det handlade om matförgiftning. ÖSK berättade dock inte för matchläkaren, det vill säga i det här fallet Sirius klubbläkare Jakob Johansson, om vad som hade hänt och det kan ha brutit mot Svensk Elitfotbolls ”Protokoll gällande matchmiljön”. Där står det bland annat följande:

”Gästande förenings klubbläkare tar emot sitt lags spelare och ledares självskattningsformulär på matchdagen och godkänner därefter vilka som är behöriga att anlända och vistas på stadion, samt rapportera detta till hemmalagets klubbläkare. Detta ska rapporteras innan bortalaget anländer till stadion, eller vid ankomst till arenan. Matchläkaren (hemmalagets klubbläkare) signerar bägge lagens spelarförteckningar som fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att deltaga i själva matchen".

Innan coronaprotokollet togs i bruk stämde Svensk Elitfotboll av med Folkhälsomyndigheten, FHM, om hur de såg på protokollen, mycket på grund av att fotbollen ville få grönt ljust till att spela. Där och då var det upprörda känslor eftersom besked dröjde, men efter många om och men fick fotbollen - och idrotten - tummen upp för att återuppta eller inleda sina säsonger.

Hur ser då Folkhälsomyndigheten på att Örebro SK hade magsjuka spelare i en match som råder under ett särskilt coronaprotokoll? Generaldirektör Johan Carlson menar att det inte är FHM:s uppgift att vara tillsynsmyndighet, men att det som utspelat sig är uppseendeväckande.

- Vi är inte någon sjukvårds- eller tillståndsmyndighet, men vi förutsätter att idrotten hanterar det utifrån sina egna bestämmelser och ramverk, säger han på en presskonferens under tisdagen.

Han fortsätter:

- Det är naturligtvis olyckligt. Jag har bara läst om det i tidningen och det gäller inte bara i coronatider. Att ha människor som kräks som sedan springer ut på planen låter vare sig lämpligt för dem som gör det eller för motspelarna. Jag förutsätter att man från fotbollens sida vidtar de åtgärder som är lämpliga.

Jakob Johansson, Sirius läkare, berättade i går för TT att han inte hade låtit ÖSK komma in på arenan om han känt till hur det låg till i bortalaget. Händelsen, att ÖSK inte meddelade sjukdomsfallen, har lett till en anmälan till Sef:s disciplinutskott där klubben riskerar en erinran, varning eller böter.

Publicerad 2020-07-07 kl 14:51
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto