Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

TV: Före detta Landskrona-spelare erbjuder matchfixning igen - avslöjad med dold kamera

Allsvenskan

Den före detta Landskronaspelaren har tidigare fångats på film när han erbjöd att kunna fixa matcher i Sverige - då sa han att han skojat.

Nu har han gjort det igen.

- Jag har fotbollsspelare som har gjort samma sak över 13 gånger och aldrig har misslyckats, säger han på filmen som fotbollskanalen.se fått tillgång till.

Foto: TV 4 Sport

Det blev stor uppståndelse när Liridon Leci senast syntes, filmad med dold kamera, när han berättade om vad han hade för kontakter med svenska fotbollsspelare och hur han kunde ordna resultat i kommande matcher. Det var ett hårt slag mot svensk fotboll. Nu visar det sig att det inte var en tillfällighet, han har fångats på film - igen.

- Jag pratar om Skandinavien. På en vecka med 20 matcher, är 3 fixade, där har jag mycket folk, säger Liridon Leci i den nya filmen som fotbollskanalen.se har fått tillgång till.

Han berättar att han har kontakter, i synnerhet i Sverige där han spelat själv. Han delger även en prislista. Enligt honom krävs det tre spelare för att få till ett resultat i en match.

Annons

- Tre personer vill ha 50 000 euro var, säger Leci.

Precis som senast han filmades när han erbjöd matchfixning befann han sig i Kosovo. Två albanska journalister filmade honom med dold kamera när de utgav sig som intresserade att delta i riggade matcher.

- Han har berättat för oss att han samarbetar med några fotbollsspelare från Kosovo som spelar i Sverige och de ger honom fixade matcher, säger "Anna", en av journalisterna, som inte vill gå ut med sina namn.

- Han berättade hur mycket en matchfixning kostade. För en match tog han 200 000 euro, säger "Maria", den andra albanska journalisten.

Hon förklarar att det var för tre spelare, enligt Lecis prislista, plus ersättningen till Leci själv.

Och företeelsen var inte något som bara hänt vid ett fåtal tillfällen.

- De har gjort det många gånger och han sa att han kommer göra det igen, säger "Anna".

Annons

Eller som Leci säger på filmen:

- Jag har fotbollsspelare som har gjort samma sak över 13 gånger och aldrig har misslyckats, säger han och hävdar att han har ett bra kontaktnät av spelare som är beredda att ordna uppgjorda matcher.

- Jag har gjort bra saker för dem i gengäld.

Utöver kontakter i Sverige tar Leci även upp inblandning inom albansk fotboll.

- Människor i Albanien är en stort stöd för mig. Jag fick albanskt pass bara för att jag gör det här jobbet. Armand Duka gav mig det.

Armand Duka är ordförande för Albaniens fotbollsförbund. Fotbollskanalen har bett om en kommentar från albanska förbundet gällande detta, utan framgång.

När Fotbollskanalen pratade med Liridon Leci efter förra avslöjandet, efter SVT:s Uppdrag gransknings film med Lecis affärer, nekade han till att det låg allvar bakom.

Annons

- Jag ville skoja med journalisten, sade han då.

- Jag ville inte skoja med det svenska folket, men jag ville skoja med journalisten.

Efter detta nya avslöjande ringde vi åter upp Leci, och berättade att han förekom på en ny inspelning där han erbjöd matchfixning - igen - på svenska matcher.

- Igen? En video?

Ja, en ny video.

- Haha, nej, det kommer jag inte ihåg, säger Leci och avslutar sedan samtalet.

Lecis egen spelarkarriär i Sverige fick ett abrupt slut. Efter att ha tillhört Kalmar och sedan Landskrona tvingades han bort från Skåneklubben 2013 efter att ha anklagats för spelfusk. Saken blev ett polisärende, där polisutredningen fortfarande pågår.
- Vi följde regelverket och när han var misstänkt stängdes han av. Sen fick han inte förlängt kontrakt, säger Gabriel Munck af Rosenschöld, Landskronas ordförande, till Fotbollskanalen.

Annons

- Det blev en polisanmälan och en förundersökning.

Leci nämner denna också del av sitt liv, i filmen gjord med dold kamera, när de albanska journalisterna frågar om hans tid som spelare i Sverige.

- Det uppstod några problem, säger Leci.

Fotnot: "Anna" och "Maria" heter egentligen något annat. De arbetade vid tidpunkten för mötet med Leci för ett albanskt tv-bolag.

Publicerad 2015-02-02 kl 22:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto