TV: Guidetti hjälte mot Helsingborgs IF - AIK klättrar i tabellen

SOLNA. John Guidetti slog till i 2-0-vinsten mot Helsingborgs IF.
Segern innebär att AIK klättrar i tabellen och är ny seriefyra, på lika många poäng som Kalmar FF.
- Man får ta möjligheterna man får och krysset brukar vara ledigt, säger Guidetti till Discovery+.

Se höjdpunkterna från AIK-Helsingborgs IF i spelaren ovan.

På söndagen hade AIK chansen att ta viktiga poäng och haka på i toppen när nästjumbon Helsingborgs IF kom på besök.

Det var en möjlighet man tog vara på.

AIK skapade matchens första läge i den femte minuten. Ett Nicolas Stefanelli-inspel från höger gick in mot Guidetti, men passningen hamnade bakom forwarden och anfallet resulterade i ingenting.

Hemmalaget var speldominerande under inledningen och tryckte på för ett ledningsmål. Bilal Hussein hade avslut utanför straffområdet i den 14:e minuten som gick högt, högt över och kort därefter var Vicent Thill nära att överlista Kalle Joelsson, men volleyskottet gick i stolpen.

Allra närmast att spräcka nollan i den första halvleken var Nabil Bahoui. Den offensive pjäsen blev fri med tio minuter kvar till paus. Även den gången svarade Joelsson för en vass räddning.

0-0 var ställningen i paus.

- Vi gör det bra. Vi äger matchen. Det är bara sista tredjedelen som vi måste förvalta bättre, sa AIK:s Joe Mendes till Discovery+ i halvtid.

Tränaren Henok Goitom till samma tv-kanal i halvtid:

- Vi kommer in bakom deras mittfält och backlinje flera gånger om. Det är några anfall där det är sista passningen eller vrickningen eller avslutet som står i vägen för att vi ska göra 1-0, sa han.

Helsingborgs IF:s mittback Thomas Rogne:

- Vi har inte så mycket till spel. Vi försvarar lågt. Vi sliter lite med att få press på dem, sa norrmannen till Discovery+.

Precis efter paus kom utdelningen för AIK. Casper Widell misslyckades med en rensning och spelade rakt på en framrusande John Guidetti - som blev fri och kunde rusa mot mål. Forwarden drev fram och pangade in 1-0 i bortre hörnet med ett läckert avslut. Han jublade vilt och firade med ett hjärta riktat till publiken och genom att ha händerna bakom öronen.

HIF fick ett jätteläge med kvarten kvar av ordinarie tid då Amar Muhsin slog en klok passning till Rasmus Wiedesheim-Paul som var på väg att få öppet mål. Men Erick Otieno dök upp från ingenstans och svarade för en klassbrytning.

AIK vann matchen med 2-0 efter att Zachary Elbouzedi avgjort i ett friläge i matchens sista skälvande sekunder.

Segern innebär att AIK klättrar i tabellen. Laget kliver om Malmö FF och Hammarby, som spelar på måndag mot Varbergs Bois, med två respektive en poäng. AIK har spelat ihop 44 poäng, lika många som trean Kalmar, och har fyra poäng upp till tvåan Djurgården - som föll mot Häcken. Det serieledande Hisingsgänget har spelat ihop 51 poäng.

- Vad ska man säga? Vi förlorar. Det är inte bra, säger Abbe Khalili till Discovery+.

- Vissa delar i matchen ser vi att vi kan spela. Vi måste vara bättre med bollen. När vi är det skapar vi lägen. Vi får inte så många lägen. När vi väl får dem så måste vi göra något med dem.

- Första målet är en ren bjudning.

AIK:s John Guidetti:

- Vi gör det bra från start till slut. Vi kanske borde stängt matchen tidigare. Det blir alltid lite nervigt. Vi får med oss poängen vi förtjänar som vi kanske förtjänat i vissa andra matcher. Nu hade vi turen på vår sida och då vann vi, säger Guidetti till Discovery+.

- Man får ta möjligheterna man får och krysset brukar vara ledigt. Det var det den här gången också.

Henok Goitom om målet:

- Det är ett svårt läge att göra mål på. Han kommer lite innanför straffområdet och lite ur diagonal vinkel. Att därifrån panga in den med fel fot i krysset… Det tillsammans med målet mot Hammarby, där visar han vilken klass han har i sig, säger interimtränaren.

AIK: Kristoffer Nordfeldt - Joe Mendes (Axel Björnström 66’), Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno - Vincent Thill (Erik Ring 76’), Sebastian Larsson, Bilal Hussein - Nabil Bahoui (), John Guidetti (Zachary Elbouzedi 77’), Nicolas Stefanelli (Sichenje Collins 89’).

Helsingborgs IF: Kalle Joelsson - Philip Rejnhold, Casper Widell, Thomas Rogne, Viljourmur Davidsen - Abbe Khalili, Diego Fumaca (Rasmus Wiedesheim-Paul 59), Alexander Faltsetas - Wilhelm Loeper (Taha Ali 59’), Amar Mushin, Rasmus Jönsson (Arian Kabashi 74’).