TV: HIF skrällde mot Djurgården - men tappade 0-2 till 2-2 efter sent mål

STOCKHOLM. Taha Ali fixade en 2-0-ledning till HIF.
Men Djurgården knep till slut en poäng - efter ett sent mål av Isak Hien.
- Gör man inte mål på allt vi skapar och bjuder på två julklappar i första halvlek, då är det svårt, säger Dif-tränaren Kim Bergstrand till Discovery+ efter matchen.

Se höjdpunkterna mellan Djurgården-Helsingborg i spelaren ovan.

1:30
Höjdpunkter: Dramatiskt när Djurgården fick med sig en poäng mot Helsingborg
1:29
Ali: "Jag är inte så glad just nu"

Torsdagens allsvenska match mellan Djurgården och Helsingborg blev dramatisk. HIF ledde med 2-0 i den första halvleken, men tappade till slut till 2-2.

Redan i den fjärde minuten fick Helsingborg hål på hemmalaget. Nyförvärvet Taha Ali borrade in bollen i bortre hörnet efter att HIF vunnit boll högt upp i planen.

Samme Ali ökade på till 2-0 i den 21:a minuten. Återigen efter att gästerna återerövrat bollen på offensiv planhalva. Den gången snurrade Ali upp en hemmaspelare och sköt in bollen i nät via Jacob Widell Zetterström i Djurgårdens mål.

Annars handlade i princip allt om Djurgården i den första halvleken. Helsingborgs målvakt Kalle Joelsson stod för flera vassa räddningar, bland annat på ett tungt skott från Hampus Finndell i den nionde minuten.

I den 31:a minuten fick han dock se sig överlistad. Haris Radetinac vann en luftduell inne i straffområdet och nickade ner till Sead Haksabanovic, som via HIF-spelaren Viljormur Davidsen, tryckte in 2-1.

En stund senare nickade nämnde Haksabanovic tätt utanför i farligt läge, och dessutom brände Haris Radetinac ett jätteläge från nära håll i den 42:a minuten. Ytterforwarden sköt utanför.

Chanser för att till och med leda matchen i paus saknade alltså inte Djurgården, men det var Helsingborg som gick in i omklädningsrummen med en 2-1-ledning.

- Vi hade två skott på mål och gjorde två mål. Riktigt bra mål och skönt att jag var effektiv, sa Ali till Discovery+ i paus.

Hemmalaget gick för kvitteringen i den andra halvleken och bytte exempelvis in prestigevärvningen Victor Edvardsen, som inledde på bänken på grund av känning och tajt spelschema, i den 58:e minuten. Fyra minuter senare var han nära att göra 2-2, men avslutet från nära håll räddades av Kalle Joelsson.

I den 81:a minuten sumpade en annan inhoppare, Elias Andersson, ett jätteläge. Han hann fram först på en retur efter skott från Sead Haksabanovic. Ren mot Kalle Joelsson, bara några meter ifrån mål, drog han en halvvolley över ribban.

På tilläggstid kom sedan kvitteringen. Mittbacken Isak Hien nickade in en frispark vid den främre stolpen - och räddade en poäng åt sitt Djurgården. Matchen slutade 2-2.

- Det är surt. Men Djurgården borta är en tuff match och de göra det bra, speciellt i andra halvlek när de forcerar sista 20. Surt att vi inte får en trea, men en poäng räcker väl i dag, säger tvåmålsskytten Taha Ali till Fotbollskanalen.

Vad hade ni kunnat göra annorlunda?
- När vi blir nedtryckta och väl får bollen hade vi kunnat värdera och vila med den, det gjorde vi för lite. För när vi väl spelade gjorde vi det bra.

Vad säger du om dina två mål?
- Riktigt kul och bra för självförtroendet, men tråkigt när vi inte får en trea. Speciellt eftersom vi gör en bra första halvlek. Kul med mål, men jag är inte så glad just nu.

Djurgårdens tränare Kim Bergstrand var märkbart irriterad efter slutsignal:

- Gör man inte mål på allt vi skapar och bjuder på två julklappar i första halvlek, då är det svårt. Vi var ineffektiva i dag, men gjorde en ganska bra fotbollsmatch. Vi skapar tillräckligt med målchanser för att göra mer en ett mål i andra också, säger han till Discovery+.

Nu står de blårandiga på elva poäng efter sju spelade matcher, inför bortamötet med Elfsborg på måndag. Laget har fem poäng upp till ettan Hammarby och då har man spelat en match mer än rivalen.

Helsingborg blir kvar på kvalplatsen i och med krysset. Skåne-laget har skrapat ihop fem poäng på sju matcher.

Djurgårdens lag: Jacob Widell Zetterström - Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal, Pierre Bengtsson (Gustav Wikheim 72) - Hampus Finndell, Rasmus Schüller (Elias Andersson 46), Magnus Eriksson - Haris Radetinac (Emmanuel Banda 72), Joel Asoro (Victor Edvardsen 58), Sead Haksabanovic.

Helsingborgs lag: Kalle Joelsson - Ravy Tsouka, Casper Widell, Charlie Weberg, Viljormur Davidsen (Viktor Lundberg 89) - Armin Gigovic, Lucas Lingman (Adam Kaied 83) - Rasmus Jönsson, Taha Ali (Andreas Landgren 83), Dennis Olsson (Assad Al-Hamlawi 76) - Anthony van den Hurk (Rasmus Karjalainen 89).