TV: Norrköping missar Europa - efter osannolik målfest mot degraderat HIF

NORRKÖPING. Peking slutar sexa och blir utan Europa-plats till 2021.
Laget föll med 4-3 (!) hemma mot ett redan degraderat Helsingborg i sista omgången.
- En sjätteplats är skitdåligt rent ut sagt, kommenterar Filip Dagerstål för Fotbollskanalen.

När IFK Norrköping tog emot ett redan superettan-klart Helsingborg i den avslutande allsvenska omgången under söndagen hade hemmalaget möjligheten att ta tredjeplatsen. Då skulle en seger, och poängtapp för Häcken mot bottenlaget Kalmar, krävas.

Men eftermiddagen började inte bra för IFK. Backen Henrik Castegren slarvade och gav via en alldeles för lös hemåtpass bort ett friläge. Alex Timossi Andersson tog hand om bollen, sköt på en hemmaspelare i första läget men dunkade sedan in returen i nät från nära håll. 1-0 redan i den andra minuten.

Och det blev startskottet på en osannolik målkavalkad.

* Sjunde minuten: Jonathan Levi pangar in ett långskott till 1-1, efter att HIF-keepern Ian Pettersson tappat in bollen i mål.

* Tolfte minuten: Christoffer Nyman placerar in 2-1 till Norrköping i bortre hörnet efter att ha blivit framskarvad i djupet av Lars Krogh Gerson.

* 17:e minuten: Anthony van den Hurk dundrar in 2-2 i bortre krysset från en position utanför straffområdet.

* 22:a minuten: samme van den Hurk dunkar in 3-2 till HIF via ribban, från nära håll.

* 24:e minuten: Sead Haksabanovic kvitterar till 3-3 på frispark, via en bortaspelare.

Precis innan pausvilan gjorde sedan Max Svensson 4-3 till Helsingborg. Forwarden smekte in bollen i ena hörnet efter en hörna.

Även i den andra halvleken skapade lagen en rad stora farligheter, men inte lika många och målen uteblev. Norrköping tryckte på för en vändning men brände flera bra lägen. Bland annat sköt Jonathan Levi över när han helt ren fick möjlighet att avsluta inifrån straffområdet efter en timmes spel. Med tio minuter kvar att spela räddade också Ian Pettersson en farlig Christoffer Nyman-nick från nära håll.

Matchen slutade 4-3 till HIF, som därmed slutar näst sist i allsvenskan 2020. Norrköping får nöja sig med en sjätteplats, då Djurgården slog Varberg och Mjällby vann mot Falkenberg i sista omgången. Båda de lagen gick om Norrköping i tabellen.

I och med förlusten är Norrköpings ras 2020 fullbordat. Under seriens första tredjedel var Peking bäst i allsvenskan och ledde serien med sju poäng under en period. Men guldet gled klubben ur händerna och det blev inte ens en Europa-plats i år. Häcken knep tredjeplatsen och får nu kvala till nya Uefa-turneringen Europa Conference League (nivån ”under” Europa League).

- Det här var en match där vi spelade om att bli trea, och vi slutar sexa. För IFK Norrköping är det en stor besvikelse, säger managern Jens Gustafsson.

- Även matchen som helhet är en besvikelse. Vi var för flata i vårt försvarsspel egentligen matchen igenom. Det var ingen bra prestaion. Det är ett misslyckande att vi landar där vi gör. Det här är en väldigt tung eftermidag och ansvaret är självklart mitt.

Mittbacken Filip Dagerstål:

- En sjätteplats är vi så klart inte nöjda med. Det är skitdåligt, rent ut sagt.

- De första 20 minuterna av den här matchen är svåra att beskriva. Det var alldeles för dåligt.

Norrköpings lag: Isak Pettersson - Linus Wahlqvist, Filip Dagerstål, Henrik Castegren (Christoffer Telo 75), Lars Krogh Gerson - Alexander Fransson, Eric Smith (Maic Sema 82), Isak Bergmann Johannesson - Jonathan Levi, Christoffer Nyman, Sead Haksabanovic

Helsingborgs lag: Ian Pettersson - Ravy Tsouka, Jakob Voelkerling Persson, Martin Olsson - Andreas Landgren (Kebba Ceesay 82), Mix Diskerud, Brandur Hendriksson (Mohammed Abubakari 82), Joseph Ceesay - Alex Timossi Andersson, Anthony van den Hurk (Noel Mbo 87), Max Svensson