Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Så vill Lagrell stoppa våldet: "Agera innan någon dör"

Allsvenskan

Regeringen måste ingripa och stifta hårdare lagar mot kriminaliteten kring fotbollsmatcher.

Det kräver Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell och generalsekreterare Mikael Santoft i en debattartikel i Dagens Nyheter. Fotbollen klarar inte av de kriminella elementen på egen hand och fotbollsförbundet kräver därför en lag om anmälningsplikt för dem som ålagts tillträdesförbud, enligt brittisk modell.

"Innan någon människa som älskar fotboll dör i samband med vår svenska elitfotboll bör alla göra sitt yttersta för att få stopp på dessa kriminella handlingar som görs kring matcherna – och där måste den svenska regeringen ingripa NU", skriver Lagrell på DN debatt.

Förslaget skulle innebära att personer som tidigare skapat problem på läktarna tvingas anmäla sig hos polisen i samband med att deras favoritlag spelar matcher. På så vis skulle de inte kunna besöka arenorna. Exakt så fungerar lagstiftningen i England.

ANNONS

"I Storbritannien måste de personer som ålagts tillträdesförbud till fotbolls­matcher anmäla sig hos polisen på matchdagar, vid samma klockslag som matchstart och en bra bit från arenan så att man vet att personen inte befinner sig på arenan", skriver Lagrell.

Från supporterhåll anser man inte att hårdare lagstiftning och anmälningsplikt är rätt väg att gå för att få bukt med problemen med våld och kriminalitet vid idrottsarrangemang.

- Om man gör något så allvarligt att man anses vara en fara för sig själv och sin omgivning så bör man nog sitta i fängelse eller ha en elektronisk fotboja i stället, säger Victor Capel, ordförande i den svenska fotbollssupporterunionen till TT.

Han ifrågasätter om fotbollen verkligen behöver ett separat bestraffningssystem.

- Svensk fotboll lever inte utanför lagen, även om man verkar tro det ibland. Fotboja känns som en effektivare lösning. Anses man så farlig att man inte bör vistas på en fotbollsarena så finns det nog även andra ställen där man inte bör befinna sig.

ANNONS

TT

Publicerad 2011-04-29 kl 15:32

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto