I oktober kunde Fotbollskanalen i samarbete med Kalla Fakta i programmet Fotbollssyndikatet visa att samma person som misstänks ligga bakom matchfixningsförsöket mellan IFK-Göteborg-AIK även var högst delaktig i Alexander Isaks rekordförsäljning till Dortmund.
Personen var då agent och misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga matchen. Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatoulous ska ha framförts jobbade mannen för agentbolaget Nordicon Sports Management, enligt företagets egen hemsida, som var involverad i Isaks hemlighetsfulla flytt.
Andra uppmärksammade fall om misstänkt matchfixning i Sverige på senare tid är när en 17-åring från Södertälje attackerade Östersunds målvakt Aly Keita under en match mot Jönköpings Södra och när en Halmstad-spelare erbjöds pengar inför en bortamatch mot Malmö FF.
På tisdagen träffade Fotbollskanalen den tyske kriminalkommissarien Michael Bahrs, som arbetar med organiserad brottslighet och som är en av Europas mest erfarna utredare kring matchfixning. Han var även drivande i det så kallade ”Bochum-fallet” där spåren också ledde till Sverige.
- Spelare köps in till Sverige från organiserad brottslighet, bara för att manipulera matcher. De som ligger bakom matchfixning är i huvudsak internationella kriminella ligor som tidigare främst sysslat med narkotikahandel. De har upptäckt att det är mycket mer lönsamt och att risken för att åka fast inte är lika stor, säger Bahrs.
- Problemet i Tyskland är stort och vi har länkar och kopplingar till andra europeiska länder och jag tror att de andra länkarna har lika stora problem som oss. Det är svårt att säga hur stort problemet är. Vi har kopplingar och de här kopplingarna visar att problemen även finns i Sverige.
Michael Bahrs menar att det är solklart att det förekommer matchfixning i så väl allsvenskan som i många av de lägre divisionerna. Utredaren hävdar att han har bevis för att Jönköpings Södras 4–0-seger mot Syrianska i superettan 2014 var matchfixad.
– Jag gav bevis till den svenska polisen, bland annat om vilka personer som var inblandade. Men jag har inte sett något resultat av den utredningen, säger Bahrs.
Svenska Spel stoppade spel på matchen på grund av kraftiga oddsrörelser och någon dag senare polisanmäldes den.
I den tyska informationen pekades en företagare i dryga 30-årsåldern från Stockholm ut som en nyckelperson, något DN och SVT berättade om.
När samtalet kommer in på IFK Göteborg-AIK berättar Bahrs att det inte är ovanligt att före detta spelare agerar som mellanhänder på grund av att de har de rätta kontakterna.
Hur ser du på det som hände när en 17-åring attackerade Östersunds målvakt mot Jönköpings Södra?
- Han har dragit en historia om att det inte skulle handla om spel på matchen men den tror jag inte ett ögonblick på.
- De här är klara bevis för att matchfixning förekommer också i Sverige.
Michael Bahrs berättar även att kriminella nätverk har kopplingar i Fifa och Uefa:
- Det är svårt för oss gå till Fifa när vi vet att folk där har koppling till nätverken. Om du är kriminell och med i organiserad brottslighet så söker du efter lösningar som är så bra som möjligt. Så givetvis letar de här personerna efter så högt uppsatta personer som möjligt. Vi har fått veta att det finns kopplingar mellan högt uppsatta människor från Fifa och Uefa och kriminella nätverk, säger han.
- Sedan har nätverken också kopplingar till domare. I vår utredning var det här med domare en stor del av nätverken. Man har några domare som till och med dömer i internationella matcher. De här domarna är enkelt att manipulera.
Michael Bahrs visar bilder på en storbildsskärm med namn på olika personer och klubbar. Flera av personerna har olika kopplingar till Sverige. Han säger också att flera av de kriminella nätverken har kopplingar till Hells Angels, ryska maffian, Neapel-maffian Camorra och kinesiska maffian.
Michael Bahrs berättar att han har sett Kalla fakta och Fotbollskanalens granskning Fotbollssyndikatet och att han känner igen flera av agenterna och deras metoder.
- Ja men jag har ett stort nätverk och får höra många namn. Men det betyder inte att jag har profiler bakom de här namnen. Sedan vill jag inte prata om olika namn. Först och främst vill jag arbeta som en polisutredare och inte prata i media, säger han.
Så du kan inte säga mer än att du kände igen några namn?
- Nej det kan jag inte.