Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Unckel ska stoppa huliganer

Han har precis försökt reda upp tågkaoset i landet. Nu står Per Unckel inför nästa stora projekt - att stoppa huliganerna från svenska idrottsarenor.

-Det här är den kraftfullaste satsning som iscensatts. Vi ska lösa problemen på två år, säger Per Unckel till TT.

Per Unckel, landshövding i Stockholms län, har av regeringen utsetts till nationell samordnare för att sätta stopp för huliganismen inom fotbollen och ishockeyn.

-Jag vill inte underskatta svårigheten i detta. Men jag är ingen dussinutredare. Jag går in i det här uppdraget för att lösa det, säger Per Unckel.

Han ska nu samordna idrottsrörelsen och supporterorganisationer med polis och åklagare för att fördela ansvaret tydligare och öka informationsutbytet. Victor Capel, ordförande i Svenska fotbollssupporterunionen, välkomnar satsningen.

-Men det är ett kamikazeuppdrag, och det var väl därför Thomas Bodström inte ville ha det. Politiskt är det intressant, men kraven till snabba förändringar och att man ska komma med en "quickfix" är stora. Problemet är mer komplext än så, det finns inga snabba lösningar, har Victor Capel tidigare sagt till TT.

Per Unckel inledde för över ett år sedan ett liknande samarbete mellan klubbar och polis på regional nivå i Stockholm. Nu ska han testa det som lyckats där även på nationell nivå.

-Jag har en god bild av vilket problem som ska lösas. Det som hänt i Stockholm visar att det går att göra förändringar om alla samarbetar och är med. Vi kommer testa varje idé som fungerat här.

Det handlar bland annat om att samarbeta med lokala trafikbolag för att få bort fans från arenorna tillräckligt fort efter matcherna. Samarbetet med datainspektionen gör det även lättare att identifiera huliganer vid entréerna till arenorna. Unckel framhåller även att stökigt beteende ska ge samma straff oavsett i vilken stad personen befinner sig i. Vilket varit ett problem tidigare.

-Poängen är att säkerhetsställa att den typen av skavanker inte stör, utan jämnas ut, säger han.

Det kan även ske reglering av alkoholförsäljning i samband med matcher.

-Vi kommer vända på varje sten i det här arbetet och visar det sig att krävs förbud av alkohol i samband med matcher för att uppnå målen kommer vi att föreslå det.

Publicerad 2011-03-24 kl 15:56
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons