Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Uppgifter: Kindberg och tidigare allsvensk klubbledare utreds för mutbrott

Allsvenskan

Daniel Kindberg står sedan tidigare åtalad misstänkt för ekobrott.
Enligt lokal media utreds ÖFK:s tidigare ordförande nu även för mutbrott.
Det gör även en annan tidigare allsvensk klubbledare, enligt uppgifter.

Foto: Bildbyrån.

I april ska Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg upp i rätten. Kindberg står åtalad för flera fall av ekonomiskt brottslighet: grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Parallellt med Ekobrottsmyndighetens utredning och stundande åtal har nu Daniel Kindberg samt en tidigare allsvensk klubbledare förhörts av polisens korruptionsgrupp på Riksenheten mot korruption. Det uppger källor för lokal media.

Lokal media uppger att anledningen till att förhören med de båda männen hållits är på grund av tidigare okända konsultavtal som det kommunala bostadsbolaget Östersundshem hittat i samband med sin tidigare genomförda internutredning. Avtalen rör den dåvarande vd:n för Östersundshem, Daniel Kindberg, och bolaget Pilgrimsta Hus där avtalen ska varit skrivna mellan två av Kindbergs bolag av byggföretaget. Avtalen, som var värt 4 miljoner enligt uppgifter, innebar att Kindbergs företag bland annat skulle bistå Pilgrimsta Hus med ”strategiskt affärsplanerande, utveckling av affärssystem och strategiskt försäljningsarbete”.

ANNONS

Enligt uppgifter hade även den tidigare allsvenska klubbledaren liknande avtal.

Östersundshem fälldes 2018 i Förvaltningsrätten för ett genomfört byggprojekt som just Pilgrimsta Hus genomfört. Man fick då betala en straffavgift om två miljoner kronor för att man inte genomfört någon upphandling utan gav uppdraget direkt till Pilgrimsta Hus, skriver lokal media.

Polisen ska nu utreda om Kindberg och den tidigare allsvenske klubbledaren i avtalen hade med delar som ”ekonomiskt motiverade” de båda att ”ta beslut som gynnade Pilgrimsta Hus Bygg AB”.

Östersundshems internutredning visade enligt företaget på att "dold sponsring" förekommit och att pengar slussats ut genom "saltade fakturor". Enligt Östersundshem hade bolaget blivit överfakturerat med 10,7 miljoner kronor, varav 4,6 ska ha gått vidare till ÖFK.

ANNONS

I en längre intervju med Daniel Kindberg som Fotbollskanalen gjorde i början av november i fjol fick den tidigare ordföranden då frågor om konsultavtalen mellan hans bolag och Östersundshem.

Det är ju liksom helt naturliga (avtal)... det har inte med det här att göra. De är skrivna under en tid då jag inte ens jobbade för Östersundshem. De har ingenting med det här att göra. Över huvud taget, sa Kindberg då.

Men det är ju ändå en potentiell uppdragstagare för Östersundshem?
- Det spelar ju ingen roll. Det finns ju hundratals, om inte tusentals företag, som kan vara det. 

Men de har ju varit uppdragstagare?
- Absolut, men det har inte med mina avtal att göra. 

Kindberg sa under den intervjun att han inte såg några konstigheter i avtalen i fråga.

- För de är inte utformade så, det finns inget konstigt över huvud taget. Det finns inget konstigt med det över huvud taget.

ANNONS

Vad har din vinning varit med de avtalen?
- Nu tänker inte jag gå in på avtalen mellan oss två men alla vet att de inte ens är skrivna, inte ens tecknade, när jag är på Östersundshem.

Daniel Kindberg valde senare under fredagsförmiddagn att skicka ut ett pressmeddelande i vilket han förnekar mutbrott. Han skriver dock inte om han hörts av polis i ärendet.

Enligt Kindberg ingicks konsultavtalen med Pilgrimsta Hus redan 2009 och han skriver att styrelsen, då han anställdes som vd, godkände alla företagsengagemang.

- Jag har varit fullt öppen och tydlig med vilka engagemang och tillgångar i form av bland annat bolag jag ägde när jag 2013 rekryterades som vd för Östersundshem, vilket också framgår av styrelseprotokoll när anställningen formaliserades. Styrelsen bad mig dock aldrig i detalj redogöra för vilka avtal och tillgångar som respektive bolag hade, säger Daniel Kindberg.

ANNONS

- Tittar jag i backspegeln hade det varit bra om jag explicit uttalat att jag hade konsultavtalet med Pilgrimsta Hus Bygg AB. Samtidigt är det relevant att påpeka att jag ingick avtalen med Pilgrimsta Hus AB långt innan jag rekryterades av Östersundshem. Vid tidpunkten för min anställning var det ej heller aktuellt med flyktingkris och behov av attefallshus. Det är också värt att understryka att jag aldrig varit den som fattat beslut om att anlita Pilgrimsta Hus AB som entreprenör. Styrelsen fattar alltid beslut om projekt därefter väljs entreprenör av styrelsens presidium som vid den här tiden bestod av Tord Andnor (s) och Jocke Ekroth (m).

Publicerad 2019-03-29 kl 11:20
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto