Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

UR SENASTE OFFSIDE: Malmös spanske succétränare sågar svensk fotboll - "Ferrari som kör 50 km/h"

Spanjoren Josep Clotet Ruiz kom, såg och segrade i Malmö. I senaste numret av Offside får vi följa MFF:s tränare som berättar om hur han försökt få en svensk klubb byggd på engelsk vinnarmentalitet att inte nöja sig med segrar.

Under förra vintern lämnade 33-årige Josep Clotet Ruiz sin hemstad Barcelona för en tränarroll bakom Roland Nilsson i Malmö FF. En klubb som inte haft en topp-4 placering sedan guldet 2004. Men med katalanen vid sin sida så styrde den tidigare så utskällde Nilsson ett uträknat Malmö FF till SM-guld.

Offside och Mikael Olsson har följt spanjorens arbete under allsvenska höstspurten och lyssnat till hans tankar. För Clotet Ruiz är inte segern det viktigaste. Det är spelet - och spanjoren är kritisk till mycket inom svensk fotbolls resultatfixering.

"Förlora bollen så långt från ditt eget mål som möjligt, sparka och spring, var stark, bla bla bla… Vi hade en engelsman i Espanyol. Han hette George och kom från Newcastle eller något. Han var bra på att springa och att sparka ner folk. Inget annat. När han berättade om hur fotbollen var i England insåg jag hur olika det var.
Josep skakar på huvudet. Märkbart frustrerad vid tanken på George i Espanyol. Och så börjar han berätta om allt han har hört från allsvenska tränare sedan han kom till Sverige – saker som han inte för sitt liv kan förstå.

Som att en spelskicklig mittfältare måste balanseras med en defensiv bollvinnare:

– Sån skit! Den kreativa spelaren vill inte spela till den destruktiva. Och den andre killen tänker: »Fan, jag måste göra allt själv.« Det är inte att kompensera. För mig finns det ingen vits med spelare som inte kan skapa. Det viktigaste är att skapa. Sedan springer du.

Som att backlinjen minimerar riskerna genom att spela långa bollar:

– De slår den långa bollen eftersom de inte vet vad de ska göra med den. De säger: »Vi tar inga risker.« Jag tycker att de tar den värsta risken man kan ta i fotboll – de ger bollen till det andra laget. Som att en vinst är en vinst, oavsett hur laget spelar:

– Folk ska komma och titta på fotboll för att bli underhållna."

"Sverige är Sverige, ni har ett starkt landslag och har alltid haft. Ni borde ha ett klubblag i Champions Leagues gruppspel varje år. Det där förstår jag inte. Det är som om ni har en Ferrari och kör i femtio kilometer i timmen."

Han ger även en känga till U21-landslagets förbundskapten Jörgen Lennartsson som sett en övning som spanjoren haft - och sedan kopierat den till sin egen träning.

"– Han kan inte göra en sak bara för att vi gör det. Jag skapade den här övningen för att laget behövde lära sig hur de ska cirkulera runt med bollen utan att tappa den.

Det är inte en bibel – det är en aktivitet för ett visst syfte."

Frågan är vad syftet är med nästa år för Clotet Ruiz. Det är inte säkert att han stannar i mästarklubben. Men trots att familjen bor kvar i Barcelona så trivs han alltmer i staden Malmö. "– Människor tar hand om varandra och känner ansvar för samhället. I Spanien ser man aldrig målare eller elektriker som är kvinnor. Här får alla samma möjligheter."

Du kan läsa hela artikeln i kommande numret av Offside - som kommer ut i nästa vecka i butiken.

Publicerad 2010-11-28 kl 15:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons