Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
1:06

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Wesström uppmanar till bättre dialog med domarna: "Tror vi är illa ute annars"

Oscar Linnérs varning mot ÖSK upphävs inte. Nu uppmnar AIK-sportchefen Björn Wesström domarna att bidra till en bättre dialog med spelare, ledare och media.
- Jag tror att vi är ganska illa ute i svensk fotboll om vi ska ha mindre dialog än vad vi har, säger Wesström till Fotbollskanalen.

Det var i den 78:e minuten av helgens möte med Örebro som AIK:s målvakt Oscar Linnér varnades för maskning. Kortet kom i samband med att de svartgula genomförde ett byte. Linnér själv var mycket förvirrad över situationen och tyckte inte att han gjort något fel.

- Med tanke på hur extremt oklart domslutet är och hur omedveten jag är om situationen måste det på något sätt gå att överklaga. Jag hoppas verkligen att folk kan se att jag inte fattar vad som händer. Jag gjorde verkligen inget fel, sa målvakten.

ANNONS

AIK överklagade beslutet till Disciplinnämnden. Men under onsdagen meddelade nämnden att överklagan avslås. Oscar Linnér missar därmed mötet med IFK Göteborg med för många varningar.

- Jag har ganska lite känslor kring det. Det var ett ganska väntat beslut, så som gången ser ut. Ingen större överraskning, säger AIK:s sportchef Björn Wesström till Fotbollskanalen.

- De har en annan uppfattning och det får man ha, det är inget konstigt med det.

På vilka grunder ansåg ni att avstängningen skulle hävas?
- Vi tyckte två saker. Dels så har spelaren som blir varnad inte uppfattat vad det är domaren vill när han varnar honom. Han blir varnad för något som han inte vet vad han har gjort eller inte gjort. Vilket är olyckligt, det är ju en brist på dialog. Vilket inte är bra. Sedan upplever vi att han blir varnad under tiden som spelet är avbrutet, vilket också indikerar att det finns tid att ha en dialog om vad det är. För jag tror att vi är ganska illa ute i svensk fotboll om vi ska ha mindre dialog än vad vi har. Så det är väl framförallt det, vi ansåg att spelaren inte hade fått den information som han behövde för att utföra det som domaren önskade. Och vi upplevde att domaren hade tid att ge honom instruktioner i och med att spelet var avblåst för byten.

ANNONS

Bristen på dialog är något som oroar Björn Wesström. Sportchefen menar att han har förståelse för det utsatta uppdrag som domarna har, men vill att domarna själva ska bidra till att sprida en ökad förståelse.

- Jag tror att det är viktigt att vi tar oss en funderare om vilken riktning vi vill gå. Jag tror inte att någon klubb vill hålla på med någon sorts anmälningsförfaranden för att få uppmärksamhet i enskilda frågor. Jag tror att om vi i ett större perspektiv lyfter oss lite grann och tittar på det övergripande så tror jag formen för dialogen måste utvecklas. Vi inser alla att domarna har en jättetuff situation, det är svårt för dem. Det är många beslut. Och de har egentligen bara motståndare, de har väldigt få medspelare där ute så de har väldigt få att luta sig emot. Vi har spelare, ledare, supportrar, medlemmar och allt möjligt på vår sida och precis så är det med de vi möter också. Så vi inser att det är tufft men jag tror att det finns en väg som skulle kunna öppnas upp, och det är att domarna skapar en större förståelse för sin situation. Och det är ju dem som kan det här bäst, med regler och så. Vilket kan betyda att de får lära oss, men jag tycker att det finns en situation efter match där det finns utrymme för att utbilda, utveckla och skapa förståelse. Vi sätter våra tränare i en presskonferens direkt efter match där de får förklara hur de har tänkt, hur de har motiverat och hur de ser på saker och ting. Och det tycker jag skapar en förståelse. Det ger media underlag att skriva saker och ting, där på något sätt vår upplevelse genom tränaren blir medias underlag. Det tycker jag att domarna också skulle kunna göra, säger Wesström och fortsätter:

ANNONS

- Jag kan inte riktigt se skälet i dag framför mig varför inte de skulle kunna vara med på presskonferenserna och ge sin syn på saker och ting. Det är ganska ofta som våra tränare säger att det där blev inte så bra, och vi gjorde inte allt rätt och så där. Och det är ju så det är. Vi pratar om människor, och det är inget konstigt. Och jag tror att den förståelsen finns, men jag tror att den förståelsen blir mycket enklare att ta till sig om det är en människa som säger det. När spelarna på planen vill ha en dialog och möts av ett gult kort rätt i ansiktet eller när vi som ledare möts av en dörr i ansiktet eller när en journalist får 'ingen kommentar' som svar så är det väldigt svårt att på något sätt bygga den förståelse som jag tycker att domarna faktiskt förtjänar.

Efter matchen mellan AIK och Örebro gick domaren Kaspar Sjöberg rakt igenom den mixade zonen och svarade just "inga kommentarer" på frågan om han ville uttala sig om situationen.

- Jag har väldigt svårt att se hur det ska kunna göra oss bättre, säger Björn Wesström.

ANNONS

AIK-sportchefen anser att det behövs en debatt inom svensk fotboll vad gäller dialogen mellan domare och spelare, ledare och media. Det var också en av anledningarna till att klubben valde att överklaga Linnérs gula kort.

- Jag är generellt inte för anmälningsförfaranden. Jag tycker inte att det ska vara vägen att gå. I det här fallet så har det väl varit en väg att väcka en debatt snarare än att få ett domslut ändrat. Ibland behövs det en signalhandling för att skapa någonting som kan bli bättre över tid. Så jag tror inte att vi ska gå vägen med nämnder och folk som sitter och bedömer saker i efterhand. Det är klart att det kommer att finnas saker och ting som blir uppenbart fel, så är det även i framtiden. Det är klart att det ska finnas instanser som kan rätta till det. Men det tror jag att det finns om det blir så uppenbart fel. Däremot tror jag att vi behöver en annars sorts dialog för att få en ny sorts förståelse. Och det tror jag skulle göra alla bättre, säger Wesström.

Se situationen där Linnér varnades i spelaren ovan.

ANNONS
Publicerad 2017-05-17 kl 13:16

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto