Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Yakob om flyttryktena och framtiden i Blåvitt: "Har påbörjats en dialog"

Allsvenskan

För två månader sedan tog han inte plats i matchtruppen.
Inför återstarten av allsvenskan har Kevin Yakob, 21, till synes knipit en startplats i IFK Göteborg.
- Jag vill vara den tongivande spelaren och den avgörande faktorn, säger Yakob till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Henrik Rydström och Kevin Yakob.

Läktaren, läktaren, bänken och bänken. Inledningen av allsvenskan 2022 inleddes på ett trögt sätt för IFK Göteborgs Kevin Yakob, och 21-åringen fick till en början limiterat med speltid av Mikael Stahre. Först i omgång fem, borta mot Malmö FF, kom de första allsvenska minuterna för säsongen. Sedan dess har inhoppen blivit längre och spelminuterna allt fler.

I de två sista allsvenska vårmatcherna fick Kevin Yakob förtroendet från start. Likaså i sommarens träningsmatcher mot Fredrikstad (1-3) och Trelleborg (2-0) - då Yakob stod för IFK Göteborgs samtliga tre mål. 

- Jag tycker att formen känns riktigt god. Det känns också som att jag har fått vara frisk ett tag och fått kontinuitet, och då blir prestationerna ännu bättre, säger Yakob till Fotbollskanalen. 

Annons

Är kontinuiteten enda anledningen till utvecklingen den senaste månaden?
- Ja. Förra året kantades hösten av skador och då var det svårt att hitta den optimala formen. Nu har jag fått vara frisk, vilket jag tror har varit en nyckelfaktor. Men jag tror fortfarande att jag kan ta ytterligare steg med regelbunden speltid.

- Alltså, jag känner ju att min form genomgående har varit bra under året. Jag har mer väntat på min chans och försökt ta den när den kommer. Nu har jag fått fyra startmatcher och jag tycker att jag stundtals har gjort det bra. Jag försöker göra det bra så att jag kan få behålla min startplats.

Sedan Tobias Sana fick sparken från IFK Göteborg i mitten av maj, har Yakob blommat ut som ersättaren på positionen som vänstermittfältare. 

- Hela den grejen är ju en tråkig grej, och Sana är en god vän till mig. Så det var tråkigt, men någonstans öppnades en möjlighet och en plats. Då försökte jag bara visa varje dag att jag ville göra den platsen till min, berättar Yakob. 

Annons

Men det är inte till vänster i banan som är Yakobs ordinarie position, utan som offensiv central mittfältare. En position som inte finns i Blåvitts 4-4-2-uppställning. 

- Just där är jag ganska flexibel, eftersom att rollen till vänster är ganska central. Jag får vara inåtgående i banan. Om jag spelar som anfallare så blir det också att jag faller ner, nästan som en offensiv mittfältare. Där är jag flexibel och där "Micke" (Mikael Stahre) sätter mig, där spelar jag.

Hur har det påverkat dig, att ni inte spelar med en renodlad "tia"?
- Det har inte varit jobbigt, men det har väl gjort det svårare för mig att få en konkurrenssituation och att slå mig in, eftersom att den renodlade positionen som passar mig inte har funnits. Men det är utvecklande att få lära sig att göra andra saker på planen. Nu känner jag att jag har hittat en bra roll i det spelsystemet som vi har. Det är bara att jobba vidare, lära sig, utvecklas och göra det bra där man får spela. Man måste kunna spela i många olika spelformer. 

Annons

I kväll gästar IFK Göteborg IK Sirius på Studenternas i Uppsala. Då hoppas Yakob på en ny möjlighet från start och att ta Blåvitt till nya offensiva höjder. 

- Verkligen. Jag känner att jag vill vara en tongivande spelare i vårt offensiva spel. Vara kreativ och den avgörande faktorn. Jag vet att jag besitter de kvaliteterna, så jag ser fram emot att visa upp det nu när andra halvan av säsongen drar i gång.

I vinter löper Yakobs tvååriga avtal med IFK Göteborg ut. Fotbollskanalen har tidigare avslöjat att allsvenska konkurrenten Kalmar FF har visat intresse för spelaren.

- Jag är öppen för att förlänga med Blåvitt, samtidigt som jag också är öppen för annat. Det handlar om att jag ska hitta det bästa fotbollsmässiga för mig, och det jag känner är det bästa steget. Regelbunden speltid kommer bli viktigt, säger Yakob och fortsätter:

Annons

- Sedan har jag ju inte landat i något, i och med att jag inte har kommit överens med Blåvitt än. Nu handlar det bara om att göra sitt bästa på plan, och sedan får man ta det andra när det kommer.

Kommer sommaren och hösten bli viktig för dig för att se vilken roll Blåvitt kan erbjuda dig?
- Exakt. Speltid är viktigt och det förtroendet är viktigt. Nu är jag i en ålder där jag behöver spela, så det kommer nog bli det som kommer väga tyngst i beslutet.

Har några andra klubbar, utöver Kalmar FF, visat intresse?
- Nej, det är ingenting som jag har koll på. Det har jag lämnat till mina agenter. När det händer något konkret så får jag väl redan på det, men jag har sagt att jag helst bara vill göra mitt bästa på planen och ta det när det kommer.

För drygt två månader sedan berättade Yakob för Fotbollskanalen att något kontraktsförslag från Blåvitt då inte fanns på bordet. En situation som har förändrats efter mittfältarens formstarka senaste veckor. 

Annons

- Det har påbörjats en dialog, säger Yakob. 

Nyligen?
- Ja, nyligen.

Vill de förlänga med dig?
- Just nu är det en dialog som förs, men mer än så kan jag inte säga.

Publicerad 2022-06-27 kl 10:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto