Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

FOTBOLLSKANALEN SUMMERAR 2012: Ett slag mot Fair Play, för fansen och en underbar idiot

Fotbollskanalens redaktion summerar det gångna året och Axel Pershagen minns det bästa, sämsta, roligaste och sjukaste.

Årets spelare…

ANNONS
Skulle gärna skriva Mario Balotelli för att han med sin galenskap lyser upp hela fotbollsvärlden men hans höst var för dålig. Leo Messis har såklart varit bäst men jag väljer gärna utifrån andra kriterier än ren kvalitet. Där faller mitt val på Didier Drogba.
Ett engelsk radioprogram jag brukar lyssna på skämtade om att Chelsea kan behålla Drogba tills han är 90 år och bara rulla ut honom i en rullstol i de viktigaste matcherna. Han kommer ändå att avgöra dem.
Lite så var det i våras. Han var för gammal, för seg eller bara för ointresserad ganska ofta. Men är det blev viktigt var det alltid ivorianen som var bäst.

Årets lag…
Borussia Dortmund. Precis som Tottenham och sedan Napoli har Borussia blivit Champions Leagues friskaste fläkt. Alla deras matcher har varit sevärda och underhållande. Och jämför man med de knäpptysta läktarna i England och Spanien är det befriande med lag som har lite levande kultur kvar.
ANNONS
Sen måste man såklart nämna Juventus också.

Årets tränare…
Att säga Klopp här vore för tråkigt med tanke på förra svaret. Jörgen Lennartsson bör såklart nämnas för att han till sist fick Elfsborg att leva upp till sin potential. Men i mina ögon kan det knappast vara någon annan än Cesare Prandelli. Hans syn på fotboll och på hur fotbollsspelare ska agera och uppträda är ett föredöme för alla tränare. Hans sätt att leda laget fick bland annat bångstyriga superbegåvningar som Antonio Cassano och Mario Balotelli att leverera i en grupp.
Hans härligt befriande sätt att se människor snarare än spelare delar han med Tommy Söderberg. Tommy beskrivs av många han jobbat med som den bästa människan som finns inom svensk fotboll. De gånger jag haft kontakt med honom talar verkligen för samma sak. En varm person som sprider glädje var han än går. Slutar efter 18 år med landslagsfotboll. Kommer att lämna ett enormt tomrum efter sig:
ANNONS
https://www.fotbollskanalen.se/sverige/u21-stjarnorna-tokhyllar-soderberg-san-manniska-vill-man-ha-kvar/


Årets sämsta mediehantering…
Fotbolldirekt avslöjar att Helsingborgs näste tränare blir Roar Hansen.
Sportchef Jesper Jansson går i taket och vägrar prata med FD i framtiden. Helsingborg väljer Janssons linje och inte ens spelaren Mattias Lindström får blogga vidare på sajten.
Sen anställer Helsingborg Roar Hansen som tränare.
Måste vara väldigt pinsamt.


Årets match I...
Vet inte när en mästerskapsfinal senast var så ojämn. Väldigt imponerande av Spanien.
Men jag är hemmablind och kan inte svara annat än Tyskland-Sverige.

Årets Alessandro Del Piero…
Emile Heskey. Flyttade samma väg. Men har faktiskt varit ännu bättre. Försök förstå att Heskey har satt en cykelspark.
https://youtu.be/xRhNnjh_DrQ

ANNONS

Årets match II...
Manchester City-QPR.
Så ska en säsong avgöras. Finns ingen anledning att beskriva händelseförloppet. Inga ord är värdiga.

Årets fotbollsmässiga klassresa…
Det är inte bara i år, men visade sig tydligast i höstas. Eviga förloraren Manchester City. Lillebrorsan som i alla fall kunde skryta med att ha ”riktiga fans” och att vara staden Manchesters lag medan grannen United hämtade sitt support från hela Storbritannien och världen. Lillebrorsan som såg en stolthet i att finns där även i motgång.
När City skulle spela ack så avgörande matcher i Champions League i år. När det behövdes som mest. Då svek fansen. Läktarna fylldes inte, det var knäpptyst (vilket i och för sig gäller de flesta engelska topplagen) och det kändes som att ingen brydde sig.
1999 behövde City straffläggning mot Gillingham för att ta sig från tredje till andra divisionen där lag som Oldham, Wycombe och Wrexham väntade.
ANNONS
2012 duger det inte att möta Real Madrid i Champions League.
City har blivit bortskämt.

Årets tankeställare…
Hillsborough. Det tog många år för ”the Truth” att bli ”The Real Truth” i the Sun men problemet var såklart större än tidningen. Poliser ljuger för att skydda sig själva, ledande inom fotbollen litar blint på polisens version och supportrar omyndigförklaras av olika skäl. Deras version är av någon anledning inte värd att lyssna på. Så var det fram till i år i England.
Samma år har hundratals JO-anmälningar mot polisen strömmat in bara i Stockholm (då räknar jag även in hockeyderbyt). Ändå har jag inte noterat ett enda fall där myndigheten ansett sig ha gjort fel. Inte sett någon ansvarig skuldbeläggas. Däremot har jag sett fansen som kollektiv pekas ut som ett problem.
Jag säger inte på något vis att det inte finns riktiga skitstövlar bland fansen. Det gör det. Många i vissa fall, få i andra fall.
ANNONS
Jag säger heller inte att polisen faktiskt har gjort några fel i något av fallen. Det ska inte jag avgöra.
Men det finns en syn på människor som väljer att ställa sig på fotbollsläktare. Synen har förändrats till det bättre sedan Sheffield 1989 men inte tillräckligt mycket.
Svensk Elitfotbolls VD Mats Enquist skriver en krönika där han förklarar varför ”Fotbollsrelaterat våld” borde heta ”Våld mot fotbollen”. Jag delar hans tanke men vill även att ”Supporterrelaterat våld” blir ”Våld mot supportrar”. Det spelar ingen roll om även gärningsmannen är supporter. Vi ska skydda offren från våldet, inte skuldbelägga dem:
Här kan du läsa Mats Enquists krönika:
https://www.idrottensaffarer.se/kronikor/2012/12/vem-tycker-synd-om-fotbollen


Årets passionerade kärlekshistoia…
Marseille och Joey Barton.

ANNONS
Match made in heaven, säger man ofta på engelska. Kanske Match made in hell i det här fallet.
Här snackar vi inget gulligull. Inga röda rosor och chokladaskar.
Här snackar vi vild, rå passion. Känslorna på utsidan. Hårda tag, kraftfulla uttryck och inte sällan destruktivt.
Perfekta ingridienser för ett bra drama. Vi har fått smakprov men jag vill se mer av det!


Årets miss...
Att Fifa nominerar Pep Guardiola till årets tränare 2012. Ett år där han tog en cuptitel och bara hade ett jobb i ett knappt halvår.
Jürgen Klopp blev inte nominerad. Han som med imponerande fotboll försvarade Bundesliga och sedan slutade först i Champions League-gruppen med Real Madrid, Manchester City och Ajax.


Årets klipp...
Älskar Mario Balotellis 2-0-mål mot Tyskland.
Kan se det hur många gånger som helst.
https://www.fotbollskanalen.se/video/?videoid=2203159
ANNONS


Årets roligast...
Jag har i alla fall sällan haft så roligt på jobbet som när jag satt på Friends Arena och såg Zlatan göra allt möjligt och omöjligt samtidigt. Mot England, som han påstås inte kunna leverera mot. På dagen när Sverigedemokraterna var en stort fokus i svensk media. När nya nationalarenan invigdes.
Det går inte att göra det bättre.
Se alla mål här: https://www.fotbollskanalen.se/video/?videoid=2240284

Se cykelsparken: https://www.fotbollskanalen.se/video/?videoid=2240278Årets flopp I...
Beatrice Ask (och hela regeringen egentligen).
Polisnotorna är obegripliga. Regeringens egna utredare, klubbarna, fansen, fotbollförbund, oppositionspolitiker – ALLA verkar förstå idiotin utom regeringen. Man utredde frågan och fick klara svar men valde att inte agera. Och nu väljer att fortsätta utreda.

ANNONS
”Medan gräset gror dör kon” Sa regeringens nationella samordnare mot idrottsrelaterat våld (som sagt inte mitt favorituttryck). https://www.fotbollskanalen.se/sverige/bjorn-eriksson-sagar-regeringen-medan-graset-gror-dor-kon/

”Ask håller på att tappa greppet” Sa Socialdemokraterna. https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/djurgarden/socialdemokraterna-ask-haller-pa-att-tappa-greppet/

Samtidigt växer ett missriktat polishat bland förvirrade fans som skyller det här på polisen. Det skapar otryggare läktare och en sämre fotbollsupplevelse. På sikt även sämre fotboll.
Det här är ett politiskt problem och fansen bör kräva svar av de som bestämmer istället.

Årets flopp II, III och IV...
”Real” Göteborg, Gais och Trelleborg.

Årets ickemål…
Miroslav Klose. Fair Play är kanon! Självklart är det bättre med spelare som är ärliga och inte fuskar. Som objektiv är det lätt att hylla tysken men jag skriver ändå inte under på det.

ANNONS
Klose nätade med handen. 1-0 hemma mot konkurrenten Napoli i kamp om en Champions League-plats. Han erkände målet och så var det 0-0 igen. Istället vann gästerna med 3-0.
Tre förlorade poäng. En sexpoängsmatch, skulle vissa kalla det. Det kan kosta en Champions League-plats i längden. Tycker Lazios fans att det är ett lagom offer till Fair Play-guden? Tycker Kloses lagkompisar det?
Jag skulle inte hylla det om jag höll på Lazio.
Faktum är att jag sannolikt skulle bli rosenrasande på en lagkompis som gjorde likadant även om det hände på Hökarängens grusplan i södra Stockholm där vi spelar korpfotboll.
https://www.fotbollskanalen.se/italien/tv-har-ar-kloses-arliga-gest---erkanner-handsmalet/


Årets underbara idiot…
Zdenek Zeman. När Roma gör mål behöver fansen knappt jubla. Det är som ett ledningsmål i handboll. Ingen 4-0-ledning är säker. Inga underlägen är för svåra att hämta upp. Älskar att se Romas matcher i år. Men jag vet inte om mitt hjärta skulle klara av det om jag höll på klubben.
ANNONS
Så här ser det ut när Roma har avspark!
https://www.google.se/imgres?hl=sv&client=firefox-a&hs=eLs&sa=X&tbo=d&rls=org.mozilla:sv-SE:official&biw=1152&bih=884&tbm=isch&tbnid=nn_-4oWIyaEttM:&imgrefurl=https://www.chiesaditotti.com/2012/9/13/3324988/the-nonstandard-untimely-season-preview&docid=lIpce5IV3_GEFM&imgurl=https://assets.sbnation.com/assets/1365847/A0x_P1CCcAIbgbd.jpg&w=600&h=400&ei=tWfdUNiyO4WO4gSAhoEQ&zoom=1&iact=hc&vpx=668&vpy=140&dur=257&hovh=183&hovw=275&tx=90&ty=97&sig=104099314520425262648&page=1&tbnh=155&tbnw=213&start=0&ndsp=25&ved=1t:429,r:4,s:0,i:99


Årets ljussken…
Det sägs att Zlatan Ibrahimovic kastar en enorm skugga. Att hans närvaro i ett lag hämmar omgivningen. Lite är det säkert sant. Lite är det säkert också onda tungor som med ljus och lykta söker negativa vinklar på Zlatan stjärnstatus. Mycket är det nog så som Zlatan själv säger, att spelare som låter sig hämmas kanske inte kommer att nå så långt ändå.
ANNONS
Men oavsett vad så kommer ju ljuset fram när skuggan försvinner. Och det ljuset kan kallas Stephan El Shaarawy. 20-åringen har tagit Serie A och framför allt Milano med storm. Imponerande.


Årets tweet…
Spelare twittrar som aldrig förr. Med jämna mellanrum dyker mindre genomtänkta åsikter upp och det finns ett antal exempel på medveten eller omedveten sexism och framför allt homofobi. Därför är det kul med spelare som tänker efter lite extra.
Jonas Olsson i West Bromwich twittrade med den äran angående 5,7 procent av Sveriges väljare. Personer som röstat in ett rasistisk parti i Sveriges riksdag på grund av vanföreställningen att folk från olika länder och kulturer inte kan leva sida vid sida, samarbeta, umgås, jobba mot samma mål och trivas med varandra.
Så här skrev Olsson:
”5,7% svenska väljare hade haft det jobbigt i vårt omklädningsrum igår - 11 olika nationaliteter i startelvan. Bästa lagkänslan!”
ANNONS


Årets ”jag är inte rasist, men…”:
Zenits fans. I ett meddelande till klubben spydde supportersidan landscrona.ru ur sig en rad floskler om klubbkänsla och klubbkultur för att linda in ett betydligt skarpare budskap. Ett budskap av rasism och homofobi. Jag förstår att klubben inte står bakom åsikterna och vet att alla Zenits fans inte tycker likadant. Men många gör det och det är förjävligt.


Årets "det visste jag redan ifjol”
Att Leo Messi är bäst i världen.


Årets "det trodde jag aldrig"
Att det skulle vara möjligt att göra 91 mål på ett år.
Det är förvisso ett krystat och töntigt rekord som för tankarna till NHL.
Det är inget jag någonsin funderat på tidigare. Rekordhållare Müller visste ju inte ens om att han hade ”rekordet” och det säger en del om dess värde.
Men om vi bortser från det och tittar på bedriften blir man stum. 91 mål. På ett år. 91 mål!

ANNONS


Årets bragd I...
Tyskland-Sverige så klart


Årets bragd II...
Chelseas Champions League slår ju högt.
Jag gillar dramaturgin, spänningen och känslosvallen betydligt mer än ”fin fotboll”.
Därför var det underbart när Chelsea grisade sönder ett vackert Barcelona. Eller när Celtic gjorde samma sak.
Går att misstolka mig som att jag tycker illa om Barca, så är det inte.
Det är bara så kul när grisfotboll och brutal kamp övertrumfar finess och teknisk kvalitet.

För att förstå vilka känslor det väcker i kroppen kan man med fördel lyssna på kulturprogrammet OBS! i P1 från den 19 december där författaren Niklas Söderberg förklarar fotbollens otroliga roll i samhället. Hur arenor nästan ersatt kyrkor. Han förklarar med en konstnärs språk för en målgrupp som kanske inte är vana fotbollstittare men där även jag som fotbollsidiot känner något varmt i bröstet och tänker att jag nästan måste börja heja på Stoke City eller Levante.

ANNONS
”Fotbollen iscensätter ett drama som ytterst sett handlar om världens grundläggande orättfärdighet, men med en strimma hopp om att det tillståndet skulle kunna kullkastas”
Här hittar du programmet. Inslaget om fotbollen är nummer två.
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/131585?programid=503


Årets bragd III...
AIK mot CSKA Moskva.
Minns att jag twittrade något om att jag inte kan föreställa mig hur det ens kan vara teoretiskt möjligt för AIK att klara returen i Moskva. Det står jag för. Det ska inte vara möjligt. Det definierar just en bragd.


Årets mest pinsamma...
Bosse Hansson i all ära, men alla idioterna som red ut till hans försvar var värst.
Göran Zachrisson, Arne Hegerfors, Tommy Engstrand och alla andra trötta gubbar skämde ut sig rejält i medierna när de försökte nyansera.
Egentligen var det hela ointressant. Det spelar ingen roll hur frustrerad man är i stunden, vilket årtionde man växt upp på eller om man ”är rasist på riktigt”. Uttalandet som sådant är rasistiskt och det kan man inte försvara. Går bara inte.

ANNONS


Årets värvning...
Beror på hur man ser på det. Årets budgetköp måste ju vara Michu. Robin van Persie är väl årets bästa värvning, men den kostade ju också skjortan.
I Stockholm spred Mohammed Bangura, Erton Fejzullahu och Kennedy Bakircioglu glädje när höstmörkret kom.
Nikola Djurdjic till Helsingborg var kanske bäst av de svenska klubbarnas värvningar men i och med att det inte gav någon effekt i allsvenskan, att laget ändå åkte ur Europa League och att Djurdjic inte spelar i Helsingborg nästa säsong kan han knappast ses som årets värvning.
En sak är i alla fall säker. Det är inte Nicklas Bendtner till Juventus i alla fall.
Publicerad 2012-12-31 kl 09:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto