Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Norsk skandal når Sverige – granskar miljon från Barsom-transfer

Andra ligor och cuper

En skatterazzia i Fredrikstad gör att norska myndigheter vänder blickarna mot Sverige.
En miljonfaktura efter Abgar Barsoms flytt står i centrum.
- Vi kommer att undersöka det här, säger Jan Egil Kristiansen vid Skatt Öst till fotbollskanalen.se.

Norsk fotboll skakas av skatterazzian i Fredrikstad i förra veckan och bakgrunden är att myndigheterna tror att norska klubbar och utländska spelare ska ha undgått att betala skatt via skenfakturering.

Nu kan fotbollskanalen.se avslöja att de norska myndigheterna vänder sina blickar mot Sverige och att man ska börja undersöka bolaget Sport Invest, som i samband med när Abgar Barsoms skrev på som Bosman för Fredrikstad, fick en miljon kronor för "Scouting & assistans Svenska marknaden."

- Det jag kan säga är att vi och polisen var på rannsakan hos Fredrikstad Fotboll förra tisdagen och hämtade in en del material. Utgångspunkten var en anmälan från skattekrim som var knuten till Piiroja-saken som då gäller en estländsk fotbollsspelare som har använt en estländskt agentbyrå, säger Jan Egil Kristiansen, skattekrimchef på Skatt Öst i Fredrikstad.

ANNONS

- Men nu är det ju så att man ofta hittar fler saker när man är på kontroll och vi fick upplysningar i Aftenposten på onsdagen om att det skulle handla om flera kontrakt, bland annat ett avtal som gällde en fotbollsspelare från Sverige och att det var överfört pengar till ett svenskt sällskap. Och det är klart att när vi får den här typen av upplysningar så är det saker som vi vill undersöka, och det gör vi nu tillsammans med polisen.

- Det som är speciellt är att tidigare så har det bara gällt spelare från Estland och den estländska agenten och vi är givetvis intresserade att det även handlar om spelare från andra länder och agenter i andra länder. Som sagt: vi undersöker det här och samarbetar tätt ihop med polisen. Så jag bekräftar alltså att vi kommer att undersöka det här.

Kan du säga något om hur det går?

ANNONS

- Nej, det är lite tidigt att uttala sig om det. Av erfarenhet så tar det lite tid och vi måste gå igenom materialet och det är ett betydande material med databeslag, elektronisk beslag. Vi har ju tagit in datorer som vi kopierar och det materialet måste vi gå igenom, och det har vi inte gjort ännu. Så det är massa jobb här nu.

Eftersöker ni den här miljonen i Sverige?

- Jag vill inte säga konkret vad vi gör, men det första man gör är att se om man hittar spår av transaktioner runt det materialet. Och det här är information som vi vill undersöka närmare och det är naturligt att vi tar kontakt med aktuella i Sverige på samma sätt som vi gjorde med Estland.

- Men om det är skattemyndigheterna som gör det så måste vi gå igenom svenska skattemyndigheter. Är det polisen så går ju man genom svensk polis.

ANNONS

Fotbollskanalen.se har under flera dagar försökt nå Abgar Barsom via telefon, sms och meddelande via sociala medier, men mittfältaren har inte svarat. Han kom till Fredrikstad vintern 2008 som Bosman efter att ha spelat i Örebro SK under hösten och lämnade klubben efter två säsonger.

Sport Invest Gmbh är numera likviderat, men det var ett bolag som hade en adress i Zürich men där adressen på miljonfakturan till Fredrikstad gick till ett kontor i centrala Stockholm. Utbetalningen av en miljon skedde i mars 2008. Det ägdes till hälften av förre IFK Göteborgs-och Djurgårdsspelaren Glenn Schiller.

När den norska polisen slog till mot Fredrikstad så tog man kontrakt och handlingar gällande följande spelare: Kasey Wehrman, Gardar Johansson, Hans Erik Ramberg, Abgar Barsom, Ardian Gashi, Tarik Elyounoussi, Patrik Gerrbrand och Jan Tore Ophaug.

ANNONS

I Norge är förre sportchefen Morgan Andersen utpekad som ansvarig, men han säger sig ha varit sjukskriven under den här tiden. Andersen är sedan tidigare dömd för förfalskning i samband med John Obi Mikels transfer från Lyn till Chelsea, där han ett tag var klar för Manchester United.
Andersen har sagt att han ska stämma Aftenposten som pekat ut honom som ansvarig för Barsom-kontraktet:

- Jag har ingen kännedom om avtalet mellan Barsom och hans agent eller om det mellan Barsom och Fredrikstad. Jag har aldrig varit involverad i några avtal eller förhandlingar kring honom. FFK skulle kunna bekräfta det men de minns inget. Alla har gått in i sitt skal och stängt, säger han till Dagbladet.

Publicerad 2011-12-21 kl 09:04
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto