Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nytt förslag från European Super League - vill ersätta Champions League

Internationellt

Ett nytt försök till att ersätta Champions League har inletts.
European Super League har offentliggjort första delen i sitt nya försök att få till en superliga.
- Det är tid för förändring, säger vd:n Berndt Reichart.

3:01
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Barcelona-Bayern Munchen i spelaren ovan

En europeisk superliga lanserades 18 april 2021 och bemöttes av så pass stor kritik från supportrarna att klubbarna tvingades backa från det upplägget. 

Den gången var det tänkt att 20 klubbar skulle ställas mot varandra, femton av klubbarna var tänkt att vara stående medlemmar i turneringen. Det sportsliga skulle alltså spela mindre roll för de klubbarna. 

Varje år skulle lagen delas upp i två grupper av tio lag, topp tre skulle gå till kvartsfinal medan fyran och femma i grupperna skulle göra upp i ett play-off om de sista platserna i kvarten. Varje säsong skulle det spelas 197 matcher (180 gruppspelsmatcher och 17 slutspelsmatcher).

ANNONS

Det projektet hann aldrig speciellt långt. 

A22 Sports Management, det företag som sponsrar och hjälper till i skapandet av en europeisk superliga anställde i oktober 2022 Bernd Reichart som vd för European Super League (ESL) och nu har ligan gått ut med ett nytt förslag tänkt att ersätta Uefas europeiska klubblagstävlingar. 

Under torsdagen publicerades första delen av det nya förslaget. Real Madrid, Barcelona och Juventus tros vara drivande klubbar i det nya projektet.

Ändringarna från den tidigare kritiserade ligan till detta är att det är flera olika divisioner, det ska vara 60-80 lag som ingår i turneringen. Det finns inga permanenta medlemmar och varje lag är garanterat att spela minst 14 matcher per säsong. 

Berndt Reichart har uttalat sig i ett pressmeddelande om det nya förslaget som endast är tänkt som ett ramverk.

ANNONS

- Förra oktober startade vi en öppen dialog om framtiden för europeisk klubblagsfotboll. Vi har talat med 50 europeiska klubbar och majoriteten är av åsikten att europeisk fotboll är under hot. Det är tid för förändring. 

- Klubbar med framgångsrik historia ges inte tillåtelse att tävla. När det kommer till viktiga beslut tvingas klubbarna alltför ofta stå passivt på sidlinjen och de sportsliga samt finansiella fundamenten rinner under deras händer, säger han och fortsätter: 

- Våra samtal har också gjort det klart att det är ofta omöjligt för klubbarna att få sin röst hörd mot ett system som hotar med sanktioner.

La-Liga bossen Javier Tebas har redan hunnit komma med stark kritik mot det nya upplägget.

"Superligan är vargen, som idag klär ut sig till mormor för att försöka lura europeisk fotboll, men HANS näsa och HANS tänder är väldigt stora, fyra divisioner i Europa?", skriver han på Twitter.

ANNONS

Det finns ännu inga detaljer på hur de 60 till 80 lagen skulle kvalificiera sig till ligan alternativt väljas ut. 

Reichart säger också i pressmeddelandet att tävlingen är till för åtminstone samtliga EU-medlemmar. 

- Vårt mål är att presentera ett hållbart sportsligt projekt för europeiska klubblagstävlingar - tillgängligt för åtminstone samtliga 27 EU-medlemmar.

- Det finns fortfarande mycket jobb att göra och dialogen kommer att fortsätta.

A22, ESL och de drivande klubbarna väntar fortfarande på en dom i EU:s skiljerättsdomstol där Uefas monopol på europeiska klubblagstävlingar ska avgöras. Senare detta år kommer det avgöras och det kan ge superligan lagligt utrymme att utveckla sina planer.

The Telegraph skriver att European Super Leagues tanke är att ersätta samtliga av Uefas klubblagstävlingar (Champions League, Europa League och Conference League).

ANNONS

Samtidigt har Uefa planerat att Champions League från säsongen 2024/2025 ska innehålla 36 lag i stället för 32 lag, i en enda division som spelar tio matcher jämfört med de nuvarande sex gruppspelsmatcherna.

Publicerad 2023-02-09 kl 12:30
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto