Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Svenska talangerna lämnade England för Holland: "Är du bra där kommer du till en toppklubb"

Under sommaren lämnade fem svenska talanger England. Fyra till Holland.
Varför just Holland och varför just nu?
– Är du bra i Holland så kommer du gå till en toppklubb i Europa, säger agenten Adnan Huseincehajic till fotbollskanalen.se.

 Under sommaren kunde vi följa Kristoffer Peterson, 19, och Kristoffer Olsson, 19 och deras resa med Liverpool respektive Arsenal. Talangerna fick följa med storklubbarna på försäsongsturné i USA och Peterson hyllades av Liverpool-bossen Brendan Rodgers.

– Det är fantastiskt att se våra unga spelare skaffa sig rutin, sa Rodgers efter att Peterson spelat 30 minuter mot Roma.

Under slutskedet av sommaren lämnade såväl Olsson som Peterson England. Olsson är just nu utlånad till danska Midtjylland.

Peterson gjorde samma resa som tre andra svenska talanger. Han drog till Holland.

Peterson gick till Utrecht, Isak Ssewankambo lämnade Chelsea för NAC Breda, Muamer Tankovic från Fulham till AZ Alkmaar och även Dino Islamovic lämnade Fulham och gick till Groningen.

Fotbollskanalen.se ringde upp agenten Adnan Huseincehajic som jobbar med Muamer Tankovic och Dino Islamovic.

Hur kommer det sig att fem unga spelare lämnade England samtidigt, tror du?

– Jag kan bara prata för Dino och ”Mujo” och de behövde spela seniorfotboll regelbundet. ”Mujo” gjorde det lite i England, men det är stor skillnad på att spela vecka ut och vecka in mot att hoppa in sporadiskt. De behövde flytta för att utvecklas, säger Adnan Huseincehajic.

Varför just Holland?

– I Holland får du chansen och du får fler chansen igen, även om du misslyckas. De är medvetna om att unga spelare kommer att göra misstag.  Det är också en liga som utvecklar många unga spelare. Är du bra i Holland så kommer du gå till en toppklubb i Europa.

Muamer Tankovic har fått stort förtroende och hittat nätet tre gånger på åtta matcher och Isak Ssewankambo har spelat samtliga ligamatcher från start.

Kristoffer Peterson har varvat startplatser med inhopp. Dino Islamovic gjorde sitt första mål i cupmatchen Flevo Boys i onsdags, annars har det blivit sex inhopp i ligaspelet.

– Jag har gjort ganska många inhopp och försöker fortfarande slå mig in startelvan. Jag känner att jag kommer närmare och närmare hela tiden. Mitt mål är att starta. Jag är inte här för att sitta på bänken och kolla på. Jag tycker inte jag är sämre än anfallaren som startar just nu, säger Islamovic till fotbollskanalen.se.

Isak Ssewankambo:

– Det är en viktig period för mig och jag måste spela a-lagsfotboll. Jag tyckte en säsong i Chelsea U21 räckte för mig och det var viktigt att byta klubb. Det känns som ett bra steg för min utveckling och jag spelar med mycket självförtroende just nu. Jag känner att jag utvecklas varje dag och lär mig nya saker hela tiden. Jag har kommit in bra i klubben och trivs med mina lagkompisar och staden, sa Ssewankambo när han pratade med fotbollskanalen.se under U21-samlingen i mitten av oktober.

Vad är viktigast för spelarna?

– Nu gäller det att etablera sig i Holland och då är steget vidare ut i Europa inte så stort. Det är en väldigt offensiv fotboll som böljar fram och tillbaka och för offensiva spelare som ”Mujo” och Dino är det en jättebra utvecklingsmiljö. Det gäller att vara ta på chanserna och göra några mål när lägena dyker upp, säger Adnan Huseincehajic.

Och målet är att ta sig vidare ut till de stora ligorna igen?

– Det är en sak som holländska klubbar är väldigt raka med och det är inget som de döljer. Det är inget ont att sälja en spelare utan det är snarare ett bevis för en klubb.

Dino Islamovic är inne på samma linje Huseincehajic. Han ser Holland som en språngbräda ut till de stora ligorna.

– Det är ett bra steg för mig. Jag hoppas på ett bra år här och ska ha tålamod. Sedan vill jag vidare, kanske till en storklubb i Holland och sen vidare till Italien eller Spanien.

Publicerad 2014-10-31 kl 14:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons