Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Där fotbollen är för alla – på riktigt

Annons

Hänga lite efter skolan, få mellis, läxhjälp och spela fotboll ihop.  Alltihop gratis och alla är välkomna. Låter det idylliskt? I Vimmerby är det verklighet, och har varit det i över 10 år. Tack vare Vimmerby IF och den lokala ICA-handlaren.

1:16
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Vimmerby IF är i grunden en vanlig breddidrottsförening. Grundad för över 100 år sedan, långt innan orten kom att förknippas med Pippi, Emil och Madicken. Det ovanliga, säger David Lindgren som är verksamhetsansvarig och något av ett nav i föreningen, är hur bokstavstrogen föreningen är sina stadgar.

- Vi säger att vi ”i någon form ska vara tillgängliga för alla”, men när vi tittade i våra medlemsregister såg vi en snedfördelning.

Killar av alla ursprung hittade till föreningen.

- Men tjejerna med annan etnisk bakgrund än den helsvenska nådde vi inte. Skulle vi ärligt säga att vi fanns till för alla behövde vi göra något annorlunda.

Svaret på utmaningen blev Tjejtruppen, en inkluderande verksamhet med fokus på att finnas på plats i bostadsområdet Bullerbyn, där många av de flickor man ville nå bor.

- Nästan varje ort har ju ett mångfaldsbostadsområde, Bullerbyn är vårt. Vi såg till att finnas på plats där, först bara med pyssel och trivsel, med ambition att skapa relationer, inte bara med tjejerna utan även med deras familjer. Sedan kunde vi bygga vidare och erbjuda idrott och slussa dem som ville in i fotbollen och in i vår förening på ett naturligt sätt.

Vimmerby IF har blivit kända för bygget av Asllani Court, som man byggt på samma plats där landslagsspelaren Kosovo Asllani slog sina första passningar som barn.

- Det är en jätterolig plan att spela på, kanske speciellt spontan streetfotboll. Men utöver det har den blivit ett besöksmål för turister, men också en anledning för andra Vimmerbybor att ta sig till Byllerbyn och få en kanske lite ny bild av bostadsområdet.

Men kanske är det ändå Vimmerby IFs öppna eftermiddagsverksamhet som gjort störst skillnad på orten.

- Vi såg att mellanstadiebarnen hamnade lite mellan stolarna. De har växt ur skolomsorgen med fritids, men slutar samtidigt skolan tidigt och får mycket tid att slå ihjäl innan den vuxenledda ideella tiden med träningar på kvällarna tar vid.

I tio års tid har Vimmerby IF därför haft en öppen verksamhet på eftermiddagarna, ibland med inslag av lästräning och läxhjälp.

- Men i grunden handlar det om att dra ihop barn som vill samlas efter skolan, käka mellis och spela lite fotboll ihop.

Verksamheten är gratis, bland annat tack vare den lokala ICA Kvantum-handlaren Pelle Lindquist som bidrar med mellanmål. ICA-Pelle, som barnen säger, är själv både förälder och föreningsmänniska. Och precis som väldigt många andra av landets nästan 1 500 ICA-handlare är han med och stöttar de föreningar som gör skillnad lokalt.

- Vimmerby IF väldigt duktiga på att sysselsätta många, både tjejer och killar, de som är nya i idrotten och de som spelat länge, personer med funktionsnedsättningar, ja man inkluderar verkligen alla. Vi behöver mer sådant!

I alla år som eftermiddagsverksamheten haft öppet har Pelle Lindquist därför sett till att leverera bra och nyttiga mellanmål till barnen som kommer.

- Den här verksamheten har sysselsatt jättemånga ungdomar genom åren, och lockat ut många som annars bara hade suttit hemma. Den är jätteviktig.

Liksom många ICA-handlare över hela landet bidrar Pelle Lindquist i flera olika delar av det lokala föreningslivet. Tillsammans med Vimmerby IF har han och ICA också varit inblandade i färdigställandet, och också underhållet, av Asllani Court.

- Vårt samarbete med Vimmerby IF är ganska brett och det samarbete vi spontant får mest uppskattande kommentarer om. Det har verkligen träffat jätterätt och man märker att det gjort stor skillnad för många genom åren.

David Lindgren på Vimmerby IF säger att det är lätt att bli lite hemmablind. Föreningen har prisats och rådfrågats både nationellt och internationellt för sitt integrationsarbete, men lokalt är det vardag.

- Det är viktigt att det vi gör inte blir enskilda jippon. Asllani Court är till exempel en viktig och naturlig del av vår reguljära verksamhet.

Men under hösten 2015 när det flyttade många flyende familjer från Syrien till Vimmerby minns David att deras arbete ändå gav en extra stolthet.

- Det blev så tydligt då att det var enkelt för nyinflyttade barn här i Vimmerby att följa med en kompis efter skolan och komma och käka mellis och spela fotboll med oss. Det var väldigt fint att vi hade en typ av verksamhet som på riktigt var öppen för alla.

Publicerad 2024-05-09 kl 12:25

FAKTA

ICA – Nära hela Idrottssverige

ICA är 1 479 fristående handlare med ett djupt engagemang för orten vi verkar på. Vi sponsrar idrottsledarutbildningar för ungdomar, bollskolor för de allra minsta, ser till att det finns gratis mellanmål på cuper och mycket mer. Vi gör det eftersom vi ser storheten i allt positivt idrotten skapar i våra lokalsamhällen.

next recommended article
Nästa
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto