Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Skarpenhed sammanfattar

Såhär på söndagen kan vi se tillbaka på en vecka där Silly Season gjorde skäl för sitt namn. Det har varit många kandidater till veckans citat, veckans wtf och veckans o rly, eller vad sägs om… äh, scrolla ner. Det har varit några sjuka/härliga rykten och övergångar.

Veckans tre hetaste:

1. Pep Guardiola

När ryktet om en övergång till Bayern München först dök upp kändes det som att ’ja det är en kul tanke, men han kommer gå till PL i alla fall’. Nu blev det ju så ändå, både Pep och klubben har bekräftat nyheten och allt ska tydligen varit klart sedan december.

I mina ögon har Pep gjort ett oväntat, men mycket intressant val. Han har blivit anklagad för att Barcelona är ett självspelande piano och fått kritik för att han haft svårt med starka personligheter, däribland vår egen Zlatan.

Nu väljer han att ta steget från de lydiga skolpojkarnas Barcelona till ”FC Hollywood”. Att få se hur Pep tar sig an den minst sagt stormiga storklubben ska bli kul att följa. Inte minst hur han hanterar stjärnor som Robben och Ribery. Eller kommer han att försöka göra om klubben från grunden? Sälja alla bråkstakar och skapa ett nytt Barcelona?

Det ska också sägas att Pep inte gick efter klubben som erbjöd mest lön, vilket Bayern München bekräftat genom att säga att de inte skulle haft en chans då. Istället känns det som att han går efter vad som känns bäst rent sportsligt, vilket alltid är kul när någon gör.

Det är inte heller en problemfri vinnarmaskin som Pep tar över. Visserligen leder Bayern München ligan överlägset just nu, men laget var i gungning inför säsongen. Två raka missade ligatitlar (senast det hände var säsongerna 94/95 och 95-96) och två raka missade titlar i tyska cupen, men det känns som att den största käftsmällen var den förlorade Champions League-finalen på hemmaplan.

2. Theo Walcott

Till slut löste sig det som i England varit vinterns mest ihärdiga snackis. På fredagen bekräftade klubben att Walcott förlängt och satte därmed punkt för de ihärdiga rykten som cirkulerat kring honom. En viktig värvning för klubben, då speedfantomen växt upp till en poängmaskin och är Arsenals bäste målskytt hittills under säsongen.

Framförallt var det viktigt för Arsenal som klubb att de inte tvingades släppa Walcott till Manchester City eller någon annan rivaliserande Premier League-klubb. Vinterns förlängningar, framförallt med Jack Wilshere, gör att Wenger och Arsenal skaffat sig lite andrum. Dessutom har man fått lite mer trovärdighet till påståendet att de har pengar att röra sig med nu när arenan är färdigbetald.

3. Kaka

Vet ni vem som senast vann guldbollen om vi räknar bort de senaste årens giganter, Lionel Messi och Cristiano Ronaldo? Om inte annat borde rubriken ge er svaret.

Brassen Kaka kammade hem priset år 2007 (Cristiano på andra plats, Messi på tredje), men efter flytten till Real Madrid 2009 gick karriären i stå. Han lyckades aldrig riktigt ta en ordinarie startplats i den hårda konkurrensen på klubbens mittfält. Delvis på grund av de skador han råkat ut för.

Till slut ser brassen nu ut att lämna Real Madrid och det ryktas om att han redan nu förhandlar för fullt med sin före detta klubb, Milan. Om återkomsten kunde få den offensive mittfältaren att leva upp igen och komma tillbaka till sin forna glans vore det givetvis roligt. Däremot är det svårt att säga exakt hur bra han är, då man inte fått se honom spela 90 minuter regelbundet på ett tag. Men han är bara 30 år, loppet är inte kört än.

Veckans citat:

”Pengarna vi pratar om är en förmögenhet. Jag skulle bli förvånad om någon klarar av att genomföra den affären.” Readings manager, Brian McDermott, rasar över Celta Vigos prislapp på Iago Aspas.

Hur mycket han kostade? 104 miljoner kronor. Jag vet inte vilken värld den gode McDermott lever i, men jag kan räkna upp ett par klubbar som gladeligen skulle kunna hosta upp 104 miljoner kronor för en spelare de vill ha. Att Reading inte tillhör de klubbarna är en annan fråga.

Veckans wtf:

Loic Remy hade under en längre tid kopplats ihop med Newcastle. Till slut bekräftade Newcastle och Marseille att de var överens och allt verkade klart. I slutskedet av Newcastles förhandlingar med Remy själv klev dock QPR in i bilden och lyckades få Remy att välja dem. Bara för att förtydliga, det är ligajumbon som snor en het anfallare framför ögonen på förra säsongens ligafemma.

Enligt Remy själv berodde beslutet mycket på att Harry Redknapp coachar QPR och att han anser att det ska bli en intressant utmaning. Att han numera tjänar 776 000 kronor i veckan hade tydligen inte alls någonting med valet att göra.

”Jag kan ärligt säga att jag inte trodde att vi skulle lyckas värva honom” var Harry Redknapps kommentar till övergången. Nej, Harry, det var det inte många som trodde.

Veckans galnaste rykte:

Av alla veckans rykten är det dyraste och det galnaste att Fernando Torres är på väg till PSG. Chelsea har gjort i stort sett allt de kan för att få igång spanjoren och under Benitez har Torres faktiskt visat en gryende målform.

Att Demba Ba kommer in istället för Sturridge känns logiskt, Chelsea måste se till att ha alternativ i anfallet, men jag tror knappast att han är tänkt att konkurrera ut Torres sett till hur Chelsea har agerat hittills.

PSG i sin tur skulle få in en storstjärna med målproblem, som de inte kan använda i Champions League.

Däremot ska det inte alls är omöjligt att den här övergången sker, i sommar. Säg att Chelsea lyckas värva Falcao eller Cavani under sommarfönstret och Torres ser hur han kommer allt längre och längre ifrån en startplats. Det skulle inte se helt fel ut med Torres i form vid sidan av Zlatan och det skulle vara ännu en prestigevärvning för PSG

Veckans o rly?:

En professionell klubb som siktar mot Bundesliga presenterar en ny tränare, helt felaktigt. Sveriges egen tränarkändis har återigen skapat rubriker i fotbollsvärlden.

Efter allt fler antydningar om en affär uppgavs Sven-Göran ”Svennis” Eriksson vara klar för 1860 München i Bundesliga 2. Dock inte som huvudtränare, utan i ett delat ledarskap tillsammans med den nyvarande tränaren Alexander Schmidt. Klubben bekräftade affären på sin officiella hemsida och alla verkade veta om det, utom Svennis själv.

Han hade nämligen inte alls tackat ja till något tränarjobb för klubben.

Klubben tog tillbaka nyheten och den röriga historien fick ett oväntat slut. Svennis har haft en lång och framgångsrik tränarkarriär, det ska erkännas att det smärtar att se honom harva i olika klubbar i lägre divisioner, men han är uppenbarligen fortfarande hungrig på att fortsätta karriären. Det är bara att hoppas att den får en värdig avslutning när det nu sker.

Publicerad 2013-01-20 kl 11:12

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons