Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Intervju med Östersundsspelaren Ronald Mukiibi, inför matchen mot Arsenal

Taktikbloggen 2018-02-13 10:52

 

INTERVJU – RONALD MUKIIBI
28033500_10160196883180037_1692065918_o.jpg(Ronald Mukiibi född 16 September 1991 är en svenskfödd fotbollsspelare med påbrå från Uganda. Ronald har innan sin framgångsrika period i Östersund representerat lag som BK Häcken & Qviding FIF; i det sistnämnda laget började han sin karriär som elitspelare. Ronald är en dynamisk spelare som har stora kvalitéer i både offensiva och defensiva aspekter).

Först och främst, gratulerar till dina och lagets framgångar Ronald.
Tack så mycket!

Kan du berätta lite om dig själv och din individuella resa från Qviding till Europa League?
Min väg hit har varit lång, lärorik och samtidigt krokig. Jag gick från att inte få någon speltid i Qviding FIF (då Superettan/Div.1), till att bli utlånad till Gunnilse i division 2 för att sedan bli värvad till BK Häcken i Allsvenskan.

ANNONS
I BK Häcken fick jag inte heller så mycket med speltid vilket ledde till att jag sedan blev utlånad till Östersund i Superettan för att där få chansen för mer speltid och att kunna vara med och bidra med att ta upp Östersund till Allsvenskan.
I Östersund har vi lyckats med att vinna Svenska cupen och står här nu inför mötet mot Arsenal i en sextondelsfinal i Europa League. Arsenal som faktiskt är mitt favoritlag sedan jag var ett litet barn, det är ganska sjukt ändå när man blickar tillbaka på sin resa. 

Vad skulle du säga är avgörande faktorer till Östersunds senaste framgångar?
Att vi inte är som alla andra och att vi inte försöker vara det heller.
Vi har våran egen identitet med olika kulturprojekt och allt som vi gör här uppe i Östersund, vi kör våran egen grej. Vi har en riktigt skön stämning i laget oavsett vilka som spelar, sen även hela teamet, från tränarna, materialförvaltarna till våra sjukgymnaster till Alan, Judith, Moubarak och Mohamed som lagar maten vi äter och tar hand om oss väl.

ANNONS

Jag tycker även att Östersund är en fridfull stad och att miljön här är skön, så det är det som är helheten skulle jag säga. Om vädret i Östersund var som det är lite närmare ekvatorn skulle det dröja väldigt länge innan någon skulle vilja lämna denna stad och klubb.

Och för din egen utveckling?
Miljön, tränaren Graham Potter som utvecklat mig väldigt mycket. Assisterande tränare Billy Reid har även han hjälpt mig väldigt mycket speciellt med t ex extra träning och andra grejer. Våra sjukgymnaster Jenny, Frida, Micke och Malin som är väldigt kompetenta. Björn Hamberg som fixar video analyserna och skickar varje träning och match till mig samt ger tips till alla i laget om små detaljer som han ser på video. 

Som jag nämnde innan Alan, Judith, Moubarak och Mohamed som lagar frukost till oss så att man kan vakna upp och få en drömfrukost serverad vilket gör att man sen bara behöver lägga fokus på själva träningen, det är lyx.

ANNONS

Om själva laget så har vi det skönaste laget och det är den skönaste känslan att man varje morgon vaknar upp och vet att det är träning. Jag har faktiskt aldrig haft en dag där jag känt att jag inte velat gå till träningen, detta för att vi har en så skön stämning och det är bara glädje och skön gemenskap. Det är därför jag trivs väldigt bra här. 

Du började din karriär som en mittfältare men spelar idag som högermittback i en trebackslinje i en 3-5-2 formation (alternativt högerback i en fyrbackslinje).
Är det några specifika principer som du arbetar efter och vad är viktigt för dig att tänka på i din position?
Det viktiga för mig är att tänka defensivt först och sedan tänka offensivt detta eftersom jag är en försvarare, men jag ser mig själv som en lite mer offensivt lagd försvarare.

ANNONS
Jag brukar säga att jag är en väldigt defensiv anfallare/offensiv mittback men förra säsongen blev inte lika målrik som säsongen 2016, så jag kan inte påstå att jag är en offensiv mittback förrän jag gör mål igen.
Några principer som jag arbetar efter är att hitta våra offensiva spelare, spela förbi motståndarnas presspel och sen låta våra anfallare sköta resten och ibland kan det även dyka upp någon offensiv utflykt eller nått långskott här och där beroende på olika situationer.

På vilket/vilka sätt skiljer ni er mot de andra lagen i Allsvenskan rent taktiskt tror du?
Första året i allsvenskan kanske vi var lite mer unika eftersom vi och kanske något lag till spelade med en tre backs-linje och det kändes då som att det var något nytt i Sverige. Men nu märker man att det är mer och mer vanligt där fler väljer att spela med en tre backs-linje.

ANNONS

Men Utan att avslöja några taktiska principer, så tror jag att vi skiljer oss ganska mycket taktiskt jämfört med dem andra lagen. Inget lag i allsvenskan är det andra likt de är det som gör fotbollen intressant. Man har olika filosofier och olika idéer om vilket sätt som är bästa sättet att vinna fotbollsmatcher på.

28080122_10160196875280037_1254082702_o.jpg
(Ronald Mukiibi i den svart-röda tröjan under en allsvensk match med Östersunds FK)

Om vi pratar lite om Graham (Graham Potter, huvudtränare i Österssund FK), vad för påverkan har han haft för din personliga utveckling?
– 
Han har hjälpt mig väldigt mycket. Han har hjälpt mig mest med den mentala biten då han har gett mig rätta verktyg för att utvecklas mentalt och sedan har resten utvecklats under tiden.
Han är inte bara en klassisk fotbollstränare utan också lite utav en mentor/psykolog då han  har en förmåga att tala så folk inser saker, sådär så man verkligen förstår, inte bara ur ett fotbollsmässigt perspektiv. Förmågan att få människor att se saker ur ett annat perspektiv än sitt eget, det är väldigt viktigt för mig. Däremot kan han även skälla ut dig när det väl är läge för det, så jag tycker att han har en bra balans där.

ANNONS

Och hans metoder, vad gör honom till en så framgångrik tränare enligt dig?
Hans noggrannhet, han är extremt noggrann skulle jag säga. Det är små detaljer som gör väldigt stor nytta. Sånt andra tränare kanske inte tänker på eller inte väljer att lägga stor vikt vid. Det är sånt som jag tror har hjälpt dom flesta spelarna som kommit hit till denna miljön att utvecklas det där lilla extra steget som saknades. Det är det som gör skillnaden tror jag. Jag behöver ju inte nämna några namn, utan det är egentligen bara att kolla på hela våran trupp, vart vi kommit ifrån till vilka vi är nu. Man utvecklas hela tiden här. 

Jag vet sedan tidigare att du är ett stort fan av Arsenal. Vad är dina tankar inför matchen?
– 
Detta är den största matchen i min karriär hittills, det ska såklart bli väldigt intressant och inspirerande att få möta och mäta sig mot sådant världsmotstånd som Arsenal.

ANNONS
Det känns fortfarande som en dröm att Arsenal ska komma till Jämkraft Arena på torsdag och spela en sextondelsfinal mot oss, Östersunds FK i snön.
Det hade nog ingen kunnat förutspå bara för ett år sedan. Jag personligen kommer göra allt i min makt för att vi ska vinna dessa matcher såsom alla andra matcher och samtidigt försöka njuta utav detta tillfället så mycket som möjligt. 

Hur har ni förberett er inför detta motstånd samt på vilka sätt tror du att ni kommer att kunna straffa Arsenal?
– 
Man kan aldrig förutspå hur en fotbollsmatch ska se ut eller hur varje situation ska se ut, men vi har förberett oss så som vi brukar göra, med videoanalyser, taktisk genomgång och taktisk träning som inför alla andra matcher.

Innan varje match presenterar även Graham en matchplan till oss som vi ska förhålla oss till, sen är det bara för oss att gå ut och spela, kriga för varandra, njuta och inte ha någon större respekt för att det är Arsenal, utan att vi går ut och gör våran grej. Vi ska göra det som tagit oss dit vi är nu idag. 

ANNONS

Vad har du för ambitioner inför den nya säsongen?
Vinna Allsvenskan. 

Stort tack för ditt samarbete och för att du ställde upp för intervju. Jag önskar dig och Östersund all lycka framöver!
Tack!

Albin Sheqiri

Taktikövning #1 - Vertikal Rondo

Taktikbloggen 2018-01-18 13:36

Taktikövning #1 (2018-01-18) av: Albin Sheqiri

Vertikal Rondo – 6v6+2 + (2 MV) (Penetrations fokus)
3 Zoner
– Mitten Zon (aktiv spel)

– Respektive penetrerings zon 

2.png

Funktion
Då man spelar match i formation samt förhåller sig efter positioner förhåller jag mig i princip alltid efter att skapa en så match-lik situation som möjligt där jag inkluderar motståndare för att alltid skapa en dynamik och förhållning till diverse referenspunkter man kollektivt arbetar efter rent taktiskt. Detta för att på så sätt utveckla spelares spelförståelse och förbättrad beslutsfattande i sina aktioner.

I denna övning spelar man 6vs6 + 2st ”jokrar” som agerar som en #6:or centralt och symboliserar exempelvis två centralmittfältare i en 4-2-2-2 formation i den spelande zonen (mitten).

ANNONS

Penetration zonerna innebär de zoner man får löpa in i efter passning från spelande zonen för att på så sätt avsluta anfallet där spelare har begränsade tillslag för att komma till avslut, detta för att implementera koncentration och snabbt beslutsfattande i sådana avgörande moment/situationer som uppstår under matcher.
Här kan man även lägga till regel att en försvarare får följa med in i penetration zonen för att på så sätt försöka minska tiden för den anfallande spelaren.

Tanken bakom mina övningar är alltid ur ett holistiskt perspektiv (innehåller samtliga utav spelets faser) med fokus på att lära spelare spela, tänka och förhålla sig till ett vertikalt synsätt i positionsspelet där vår främsta princip är att göra mål och där man prioriterar penetrering (alltså passning framåt mot mål) och att komma till målchans som det bästa passningsalternativet. Alltså lär man spelare vilka alternativ och beslutsfattande man tar genom att orientera sig för diverse passningsalternativ och ytor.

ANNONS

1
(Ett exempel på en tredje-mans kombination via diagonal passning med ”tajmad” löpning i blindsida bakom motståndare in till penetration zon. Ett exempel på hur en sådan miljö kan skapa kollektiva verbala/icke-verbala kommunikationer mellan spelarna/för laget för rätt tekniskt utförande och utökad förståelse/beslutsfattande i förhållande till olika komplexa situationer som uppstår under spelet.)

Då mål i övningen görs endast genom att ex. spelare A hittar spelare B in i penetrering zon genom löpning eller dribbling symboliserar denna övning exempelvis momentet i sista tredjedelen där anfallande spelare löper in bakom motståndares backlinje i en match. Tanken är att använda bollen som ett verktyg för att skapa positionsövertag, lära spelarna utnyttja individuella-övertag situationer (1v1) och på så sätt ta oss förbi motståndarna genom korta eller längre passningar. 

ANNONS

Alltså ska du i övningen lära spelarna effekten av att erbjuda djup för bollhållare samt erbjuda korrekta löpningar i rätt lägen och kan då i sin tur börja skapa kollektiva signaler både för dig som tränare att implementera men även för spelarnas kollektiva kommunikation i såväl verbalt som icke-verbalt under matchens gång.

Rondos liknande övningar ger dig möjlighet att kunna instruera principer inom respektive tränares arbetssätt i anfallet samt individuella instruktioner som kroppsposition i förhållande till diverse referenspunkter, samt hur man på olika sätt kan skapa övertag situationer med hjälp av +2 (jokrar) för att spela sig förbi motståndarnas presslinjer och skapa möjlighet för ”vertikalitet” i sitt spel. 

Eftersom man i vanlig rondos övningar spelar för det mesta riktningsbestämt har man dock aldrig med ett avslutande/penetrerande moment från match-lik situation, vilket gör att denna övning är en  naturlig och match-lik stegring av en ”vanlig” rondo. 

ANNONS

Regler
Personligen lägger jag i en sådan övning till regler som formar övningens dynamik till att den innehåller intensitet genom att ge poäng för 10 passningar inom laget för att tvinga laget utan boll att jobba med boll-vinnande press samt ge poäng för specifika passningar exempelvis diagonala, vertikala passningar som slår ut försvarande lagdelar där exempelvis 1-2 ”touch” begränsningar kan vara nödvändigt för #6:orna för att tvinga dem till att orientera sig och jobba med 3:e man koncept.
Här är det upp till varje tränare att vara kreativ för att få fram specifika aktioner du försöker implementera.

Defensivt fokus
Defensivt finns det potential att lära ut flera viktiga aspekter såsom effekten av en passivitet i försvarsspelet (ingen bollvinnande eller fördröjande press på boll), konceptet av pressing, implementering av kompaktheten mellan lagdelar, pressfällor, bakåt press, individuella/kollektiva positioneringar i förhållande till olika referenspunkter, bryta/täcka passningslinjer, kollektiva försvarssignaler för att undvika eventuella passningar bakom sista lagdelen, numerära övertag i presspelet etc. 

ANNONS

Omställning
Finns även möjlighet för fokus på båda omställningsfaserna med olika poängsystem och regler som man kan implementera där jag personligen inkluderar omställningsmoment för att låta övningen vara dynamisk och holistisk där bollinnehavande lag måste ständigt fokusera på att förbereda sig för omställningsmomenten och inte låta eventuella förlust av boll utnyttjas till motståndarnas fördel. Detta lär spelarna att först under bollinnehav skapa bra positioner och struktur för att på så sätt ha möjlighet till att vid misslyckad passning jobba med direkt återerövring vid eventuell omställningsmoment.

För mer fotboll, följ mig gärna på twitter: @albinsheqiri 

Albin Sheqiri

Taktikanalys: Liverpool - Manchester City

Taktikbloggen 2018-01-15 22:56

Liverpool 4-3 Manchester City (Premier League – 2018-01-14)
(Mål: Liverpool – Chamberlain 1-0, Firmino 2-1, Mane 3-1 Salah 4-1| City – Sane 1-1, B Silva 4-2, Gundogan 4-3)

Länge har man trott att City faktiskt kanske kan ta hem Premier League titeln i år obesegrade och kanske mäta sig med ” The Invincibles ” fantastiska rekord. Tyvärr bröts denna fantastiska svit av Liverpool som är i dagsläget det enda lag att lyckas besegra City i Premier League i år.

Personligen har jag speciellt efter matcherna mot Spurs och Napoli där jag inte varit lika imponerad utav City som resultaten visat, trott att City kommer att få det tuffare i Champions League där man ställs mot kollektivt taktiskt organiserade lag som även har individuellt bättre spelare som skapar en större kollektiv press-resistens i laget vilket leder till att Guardiola kanske får hitta andra sätt att dominera matcherna på, något som han själv nämnde i post-match konferensen (Liverpool 4-3 City).

ANNONS

liverpool city
(Startelvorna i matchen)

Liverpool ställde upp i en mer 4-1-2-2-1 där yttrarna agerade mer inverterade i inner-korridors positioner där man hade ytterbackar som stod för spelbredden med överlappande situationer.

I City använder sig Guardiola av Sterling och Sane som de spelare som står för spelbredden i sista tredje delen där man jobbar mycket med att ta sig runt på kanterna via 1v1/1v0 eller 2v1 situationer. Spelbredden Guardiola använder sig utav är även för att öppna upp planen centralt alltså ytor för sina #8:or (De Bruyne och Silva exempelvis) samt Aguero att positionera sig i och försöka hitta positionsövertag centralt, där ytterbackarna istället erbjuder mer understödspositioner.

Alltså använder både Klopp och Guardiola sig utav samma formationer men med olika prioriteringar och roller både med och utan boll med exempel nedan.

ANNONS

Liverpool positionsspel vs Citys press

Användning av konceptet att jobba med längre passningar och vinna dueller om 1:a eventuellt 2:a bollar är något som borde ses som ett anfallsvapen mot lag som jobbar med sån hög intensitet och aggressivitet i anfallspress som City gör, där man prioriterar bollvinnande press med kompakta lagdelar i både sid och djupled.
Använder man sig utav detta koncept är tanken kanske att man lurar upp motståndare för att sedan ”fly” den höga pressen man utsätts för och etablera bollinnehav inte bara i mer offensiva spelzoner utan även i en bättre positionering att kunna hota in till sista spelytan för att skapa målchans.

För att lyckas undvika situationer där man förlorar duellerna angående 1:a/2:a bollar så gäller det att man har kompakta lagdelar speciellt vertikalt (djupled) vilket innebär att om exempelvis City jobbar med anfallspress så positionerar sig även backlinjen med en relativt högt för att minimera ytan mellan mittfältslinjen och backlinjen och på så sätt ha mer tillgång till att skapa numerärt övertag runt bollen för att ha större chans att vinna duellerna vid längre uppspelsförsök utav motståndarna.

ANNONS
Däremot måste man anpassa sig efter motståndarna där Liverpools tre dynamiskt överlägsna anfallstrio i princip tvingar Citys backlinje till att ha en relativt djupare utgångsposition än vanligtvis.

1.png
(Situation tidigt i matchen där jag valt att analysera Liverpools speluppbyggnad vs Citys presspel)

2.pngCitys presspel börjar med att Aguero pressar mot en sida där beroende på vilken sida Aguero väljer pressar #8an ur inner-korridors position nästa mittback ifall Aguero ej lyckas vinna den på det direkta försöket.

Då Aguero kommer att befinna sig i ett numerärt underläge vs två mittbackar mot de flesta lagen kommer det alltså att framstå situationer att när han har pressat en mittback som kanske vänder till bortre mittback så jobbar City med att det är #8an/offensiv inner-mittfältare som pressar mittback beroende på vilken sida av planen som detta sker på.

ANNONS

Motståndarnas ytterbackar pressas av Citys yttermittfältare (i andra matcher kan även yttermittfältarna i City pressa mittbackar vid en spelvändning till bortre mittback men inte i denna match).3.png
Det som sker är att eftersom det är 3vs3 centralt redan från början i utgångspositionerna, så offrar ju City i princip en spelare för att kunna pressa en utav respektive mittbackar med en utav sina centrala mittfältare. Detta leder till att Fernandinho måste lämna sin mer djupa position och inta en högre position i linje med bortre inner-mittfältare för att skapa sig själv en tillgång till att pressa en utav Liverpools innermittfältare. Liverpool har nu alltså via sitt positionsspel skapat möjlighet till att ha en fri man någonstans på plan som man försöker att utnyttja.

Det var i dessa lägen som Liverpool försökte då slå längre passningar förbi Citys presslinjer och jobba med att hitta tredje man eller vinna andra bollar i nu mer offensiva situationer.

ANNONS
City använde sig utav samma principer men med Aguero istället (kommer att nämnas senare i texten).

4.pngSamma arbetssätt fast med Aguero som pressar vänster mittback denna gången, vilket leder till att bortre #8 (Gundogan) ansvarar för eventuell passning mot bortre mittback.

56
Liverpool spelar i djupled tillbaks till målvakt som slår en längre passning nu förbi Citys presslinjer in mot spelyta 2 där nu tack vare det numerära övertaget Liverpool skapar anpassat efter Citys presspel så blir Chamberlain den fria mannen och positionerar sig i ytan som uppstått framför där man försöker nu vinna 1:a eventuellt 2:a bollar och etablera bollinnehavandet i mer offensiva ytor och skapa eventuella målchanser därifrån.

En stil/metod som i exempelvis Tyskland kallas för ’’vertikalische posizionsspiel’’.
Längre passningar är inte idén utan idén är att kunna slå ut försvarande lagdelar genom att skapa och utnyttja de övertag man skapat genom en mer direkt tillvägagångssätt.

ANNONS

7
Vinst av första boll av en felvänd spelare som spelar till en rättvänd spelare, i detta läge Chamberlain som nu kan hota yta rättvänd med alternativ mot Mane och Salah eller att fortsätta själv.

8
1-0 målet uppstår alltså från en sådan situation.

Citys positionsspel vs Liverpools presspel

Generella koncept och idéer som Guardiola arbetar efter är att försöka skapa numerärt övertag vs första presslinje och centralt och är väldigt noggrann med att ha nästan överdriven spelbredd för att just öppna upp centrala ytor för centralt orienterade spelare.
Precis som jag nämnde i början av artikeln ställde båda upp med samma formation men med olika roller och arbetssätt.

Om vi jämför Citys positionsspel vs Liverpools så finns det precis på samma sätt som Liverpool en idé med att skapa övertag och hitta en fri man som kan skapa en position för att spela sig förbi Liverpools linjer.

ANNONS

Liverpools press var att Firmino precis som Aguero pressade en utav mittbackarna där vid misslyckande av att styra spelet mot en sida pga spelvändning till bortre mittback pressades utav bortre ytter istället för Liverpools #8.  Pga att Liverpool var så pass snabba i sina överflyttningar och skapa tillgång till Citys spelare, hade City det svårt att utnyttja att spela sig via ytterbackarna utan det man istället utnyttjade var att pga Firminos arbetssätt i presspelet och Liverpools #8or som var mer fokuserade på att täcka innerkorridors passningsbanor och situations anpassat markera Citys #8or fanns det en stor yta för Fernandinho att göra sig spelbar.

9Situation från matchen där Liverpool jobbar med anfallspress vs City och hur pga numerärt övertag kan hitta Fernandinho som fri man förbi Firmino och på så sätt spela sig förbi första presslinje…10

ANNONS
I sådana lägen visar Liverpool prov på stor intelligens och försöker lösa situationen genom att pressa Fernandinho samtidigt som man täcker Citys #8 och tvingar City mot en starkare sida där man kan försöka att återerövra bollen.

Om just denna lösning var något som Liverpool har jobbat på inför matchen eller om det var situations anpassat är svårt att säga, då det inte gav någon effekt där De Bruyne snabbt försökte göra sig spelbar diagonalt, vilket tvingade Wijnaldum ner i täckande position igen för att undvika passning emellan lagdelarna.

När man väl spelade sig förbi Liverpools första presslinje (Firmino) så kunde Stones/Otamendi hota ytan framför sig och provocera fram destabilisering och ytor bakom Liverpools andra presslinje detta oftast via Aguero som skapade precis som Chamberlain en övertagsposition mellan lagdelarna som skapade fortsättning utav Citys lyckade speluppbyggnadsförsök och skapade möjlighet till att nu anfalla ytorna bakom med exempel nedan:

ANNONS

111213Aguero lämnar sin #9:a position och positionerar sig i ytor som skapar övertagsposition genom att bli fri-man mellan Liverpools lagdelar som ni ser tvingar Liverpools ytterback att lämna sin position pga en 2vs1 situation som uppstår samt i detta läget även kombinera med De Bruyne som har läst av situationen och förutsett möjligheten för att jobba efter 3:e man kombination som…
14.png
…leder till att Aguero på ett tillslag spelar vidare till De Bruyne som nu kan dribbla rättvänd mot Liverpools försvarslinje. Liknande kombination skedde i 1-0 målet mot Chelsea.

Liverpools situationsanpassade 4-2-1-3
Klopps lösning som man såg under matchens gång var att ändra Cans roll som istället för att ha en djupare understödsposition, började ansvara för att pressa Fernandinho vilket skapade en flexibel 2-1 formation centralt där #8orna ansvarade för innerkorridorsytorna men med lägre position än Can som exemplen nedan visar:

ANNONS
15
Otamendi med boll vänder på spelet till bortre mittback, där vi kan se att Firmino nu är mycket mer orienterad på Fernandinho och försöker vänta på rätt signal för att pressa en utav mittbackarna, i sådana situationer pressar då Can, Fernandinho som exemplen nedan visar:1617
(Situationsanpassad 4-2-1-3 i Liverpools spel utan boll)

a(Fler exempel utav Liverpools 4-2-1-3)

Detta var dock situation som kanske inte gav stor effekt  (förutom en situation andra halvlek som det ges exempel på nedan) utan vid flertalet gånger spelade sig City faktiskt ur Liverpools lagdelar men tack vare Liverpools arbetande utan boll jobbade man med bra med bakåt press och kunde även vid många situationer sätta nya pressfällor genom att täcka av alternativ för City i mer kant-orienterade ytor.

bcd
(Liverpools lyckade 4-2-1-3 press i andra halvlek som ledde till ett stolpskott utav Mané).

ANNONS

Liverpools 4-5-1 mittfältspress
Det som däremot skedde mer och mer under matchens gång var att Liverpool blev tillbaka pressade och jobbade med rakare och längre linjer utan boll i lägre utgångspositioner (oftast i en 4-5-1 eller 4-4-1-1 formation), vilket skapade mer yta för Citys första speluppbyggnads lagdel att jobba med ’’overload to isolate’’ där man jobbade med längre mer direkta kortpassningar ut mot en kant för att sedan snabbt vända med diagonal till 1v1 situationer ut mot underbelastad bortre kant, där Walker i sådana lägen på en ca 10 minuters period fick slå flera diagonala passningar till Sané på bortre kant som eventuellt ledde till att Gomez i en situation hamnade fel i sin utgångsposition där han istället för att fördröja anfallet klev på Sane som med 1 tillslag kunde ta sig förbi in till straffområdet och kvittera till 1-1.

ANNONS

Detta ledde till att Liverpool i andra halvlek jobbade i lägre utgångspositioner och pressade i mittfältspressing med störst fokus på täckning av ytor och kompakthet mellan lagdelarna, ska dock absolut inte förvirras med någon slags passivitet utan bara lägre utgångspositioner vilket gjorde det lättare att skapa tillgång till spadvändningar och minimera ytorna emellan lagdelarna. Anfallspressing skedde oftast vid insparks situationer eller vid dåliga passningar i djupled mot Citys mål.

a1.png
(Liverpools mittfältslinje i andra halvlek)

City försökte provocera fram press från Liverpool för att sedan slå mer direkta passningar och ha De Bruyne i mer djupledsorienterad position, där till och med Sane ibland flyttade över för att kanske skapa mer övertag runt 1:a eller 2:a boll.

Återigen pga Liverpools fantastiska arbete utan boll så ledde det istället till att man oftast vann duellerna om andra bollen och kunde då istället utnyttja Citys längre lagdelar och den positiva omställningen vilket ledde till 2-1 målet för Firmino detta pga Citys längre ytor och förbindelser mellan spelarna vilket gjorde det svårt för Fernandinho att hinna minska ytorna vertikalt och kontrollera eventuella omställningar emot. Detta ledde till ofta till stora ytor för Liverpool att exponera och att utnyttja.

ANNONS

För mer fotboll, följ mig gärna på twitter: @albinsheqiri


Albin Sheqiri

Taktikanalys: Liverpool - Manchester City

Taktikbloggen 2018-01-15 22:56

Liverpool 4-3 Manchester City (Premier League – 2018-01-14)
(Mål: Liverpool – Chamberlain 1-0, Firmino 2-1, Mane 3-1 Salah 4-1| City – Sane 1-1, B Silva 4-2, Gundogan 4-3)

Länge har man trott att City faktiskt kanske kan ta hem Premier League titeln i år obesegrade och kanske mäta sig med ” The Invincibles ” fantastiska rekord. Tyvärr bröts denna fantastiska svit av Liverpool som är i dagsläget det enda lag att lyckas besegra City i Premier League i år.

Personligen har jag speciellt efter matcherna mot Spurs och Napoli där jag inte varit lika imponerad utav City som resultaten visat, trott att City kommer att få det tuffare i Champions League där man ställs mot kollektivt taktiskt organiserade lag som även har individuellt bättre spelare som skapar en större kollektiv press-resistens i laget vilket leder till att Guardiola kanske får hitta andra sätt att dominera matcherna på, något som han själv nämnde i post-match konferensen (Liverpool 4-3 City).

ANNONS

liverpool city
(Startelvorna i matchen)

Liverpool ställde upp i en mer 4-1-2-2-1 där yttrarna agerade mer inverterade i inner-korridors positioner där man hade ytterbackar som stod för spelbredden med överlappande situationer.

I City använder sig Guardiola av Sterling och Sane som de spelare som står för spelbredden i sista tredje delen där man jobbar mycket med att ta sig runt på kanterna via 1v1/1v0 eller 2v1 situationer. Spelbredden Guardiola använder sig utav är även för att öppna upp planen centralt alltså ytor för sina #8:or (De Bruyne och Silva exempelvis) samt Aguero att positionera sig i och försöka hitta positionsövertag centralt, där ytterbackarna istället erbjuder mer understödspositioner.

Alltså använder både Klopp och Guardiola sig utav samma formationer men med olika prioriteringar och roller både med och utan boll med exempel nedan.

ANNONS

Liverpool positionsspel vs Citys press

Användning av konceptet att jobba med längre passningar och vinna dueller om 1:a eventuellt 2:a bollar är något som borde ses som ett anfallsvapen mot lag som jobbar med sån hög intensitet och aggressivitet i anfallspress som City gör, där man prioriterar bollvinnande press med kompakta lagdelar i både sid och djupled.
Använder man sig utav detta koncept är tanken kanske att man lurar upp motståndare för att sedan ”fly” den höga pressen man utsätts för och etablera bollinnehav inte bara i mer offensiva spelzoner utan även i en bättre positionering att kunna hota in till sista spelytan för att skapa målchans.

För att lyckas undvika situationer där man förlorar duellerna angående 1:a/2:a bollar så gäller det att man har kompakta lagdelar speciellt vertikalt (djupled) vilket innebär att om exempelvis City jobbar med anfallspress så positionerar sig även backlinjen med en relativt högt för att minimera ytan mellan mittfältslinjen och backlinjen och på så sätt ha mer tillgång till att skapa numerärt övertag runt bollen för att ha större chans att vinna duellerna vid längre uppspelsförsök utav motståndarna.

ANNONS
Däremot måste man anpassa sig efter motståndarna där Liverpools tre dynamiskt överlägsna anfallstrio i princip tvingar Citys backlinje till att ha en relativt djupare utgångsposition än vanligtvis.

1.png
(Situation tidigt i matchen där jag valt att analysera Liverpools speluppbyggnad vs Citys presspel)

2.pngCitys presspel börjar med att Aguero pressar mot en sida där beroende på vilken sida Aguero väljer pressar #8an ur inner-korridors position nästa mittback ifall Aguero ej lyckas vinna den på det direkta försöket.

Då Aguero kommer att befinna sig i ett numerärt underläge vs två mittbackar mot de flesta lagen kommer det alltså att framstå situationer att när han har pressat en mittback som kanske vänder till bortre mittback så jobbar City med att det är #8an/offensiv inner-mittfältare som pressar mittback beroende på vilken sida av planen som detta sker på.

ANNONS

Motståndarnas ytterbackar pressas av Citys yttermittfältare (i andra matcher kan även yttermittfältarna i City pressa mittbackar vid en spelvändning till bortre mittback men inte i denna match).3.png
Det som sker är att eftersom det är 3vs3 centralt redan från början i utgångspositionerna, så offrar ju City i princip en spelare för att kunna pressa en utav respektive mittbackar med en utav sina centrala mittfältare. Detta leder till att Fernandinho måste lämna sin mer djupa position och inta en högre position i linje med bortre inner-mittfältare för att skapa sig själv en tillgång till att pressa en utav Liverpools innermittfältare. Liverpool har nu alltså via sitt positionsspel skapat möjlighet till att ha en fri man någonstans på plan som man försöker att utnyttja.

Det var i dessa lägen som Liverpool försökte då slå längre passningar förbi Citys presslinjer och jobba med att hitta tredje man eller vinna andra bollar i nu mer offensiva situationer.

ANNONS
City använde sig utav samma principer men med Aguero istället (kommer att nämnas senare i texten).

4.pngSamma arbetssätt fast med Aguero som pressar vänster mittback denna gången, vilket leder till att bortre #8 (Gundogan) ansvarar för eventuell passning mot bortre mittback.

56
Liverpool spelar i djupled tillbaks till målvakt som slår en längre passning nu förbi Citys presslinjer in mot spelyta 2 där nu tack vare det numerära övertaget Liverpool skapar anpassat efter Citys presspel så blir Chamberlain den fria mannen och positionerar sig i ytan som uppstått framför där man försöker nu vinna 1:a eventuellt 2:a bollar och etablera bollinnehavandet i mer offensiva ytor och skapa eventuella målchanser därifrån.

En stil/metod som i exempelvis Tyskland kallas för ’’vertikalische posizionsspiel’’.
Längre passningar är inte idén utan idén är att kunna slå ut försvarande lagdelar genom att skapa och utnyttja de övertag man skapat genom en mer direkt tillvägagångssätt.

ANNONS

7
Vinst av första boll av en felvänd spelare som spelar till en rättvänd spelare, i detta läge Chamberlain som nu kan hota yta rättvänd med alternativ mot Mane och Salah eller att fortsätta själv.

8
1-0 målet uppstår alltså från en sådan situation.

Citys positionsspel vs Liverpools presspel

Generella koncept och idéer som Guardiola arbetar efter är att försöka skapa numerärt övertag vs första presslinje och centralt och är väldigt noggrann med att ha nästan överdriven spelbredd för att just öppna upp centrala ytor för centralt orienterade spelare.
Precis som jag nämnde i början av artikeln ställde båda upp med samma formation men med olika roller och arbetssätt.

Om vi jämför Citys positionsspel vs Liverpools så finns det precis på samma sätt som Liverpool en idé med att skapa övertag och hitta en fri man som kan skapa en position för att spela sig förbi Liverpools linjer.

ANNONS

Liverpools press var att Firmino precis som Aguero pressade en utav mittbackarna där vid misslyckande av att styra spelet mot en sida pga spelvändning till bortre mittback pressades utav bortre ytter istället för Liverpools #8.  Pga att Liverpool var så pass snabba i sina överflyttningar och skapa tillgång till Citys spelare, hade City det svårt att utnyttja att spela sig via ytterbackarna utan det man istället utnyttjade var att pga Firminos arbetssätt i presspelet och Liverpools #8or som var mer fokuserade på att täcka innerkorridors passningsbanor och situations anpassat markera Citys #8or fanns det en stor yta för Fernandinho att göra sig spelbar.

9Situation från matchen där Liverpool jobbar med anfallspress vs City och hur pga numerärt övertag kan hitta Fernandinho som fri man förbi Firmino och på så sätt spela sig förbi första presslinje…10

ANNONS
I sådana lägen visar Liverpool prov på stor intelligens och försöker lösa situationen genom att pressa Fernandinho samtidigt som man täcker Citys #8 och tvingar City mot en starkare sida där man kan försöka att återerövra bollen.

Om just denna lösning var något som Liverpool har jobbat på inför matchen eller om det var situations anpassat är svårt att säga, då det inte gav någon effekt där De Bruyne snabbt försökte göra sig spelbar diagonalt, vilket tvingade Wijnaldum ner i täckande position igen för att undvika passning emellan lagdelarna.

När man väl spelade sig förbi Liverpools första presslinje (Firmino) så kunde Stones/Otamendi hota ytan framför sig och provocera fram destabilisering och ytor bakom Liverpools andra presslinje detta oftast via Aguero som skapade precis som Chamberlain en övertagsposition mellan lagdelarna som skapade fortsättning utav Citys lyckade speluppbyggnadsförsök och skapade möjlighet till att nu anfalla ytorna bakom med exempel nedan:

ANNONS

111213Aguero lämnar sin #9:a position och positionerar sig i ytor som skapar övertagsposition genom att bli fri-man mellan Liverpools lagdelar som ni ser tvingar Liverpools ytterback att lämna sin position pga en 2vs1 situation som uppstår samt i detta läget även kombinera med De Bruyne som har läst av situationen och förutsett möjligheten för att jobba efter 3:e man kombination som…
14.png
…leder till att Aguero på ett tillslag spelar vidare till De Bruyne som nu kan dribbla rättvänd mot Liverpools försvarslinje. Liknande kombination skedde i 1-0 målet mot Chelsea.

Liverpools situationsanpassade 4-2-1-3
Klopps lösning som man såg under matchens gång var att ändra Cans roll som istället för att ha en djupare understödsposition, började ansvara för att pressa Fernandinho vilket skapade en flexibel 2-1 formation centralt där #8orna ansvarade för innerkorridorsytorna men med lägre position än Can som exemplen nedan visar:

ANNONS
15
Otamendi med boll vänder på spelet till bortre mittback, där vi kan se att Firmino nu är mycket mer orienterad på Fernandinho och försöker vänta på rätt signal för att pressa en utav mittbackarna, i sådana situationer pressar då Can, Fernandinho som exemplen nedan visar:1617
(Situationsanpassad 4-2-1-3 i Liverpools spel utan boll)

a(Fler exempel utav Liverpools 4-2-1-3)

Detta var dock situation som kanske inte gav stor effekt  (förutom en situation andra halvlek som det ges exempel på nedan) utan vid flertalet gånger spelade sig City faktiskt ur Liverpools lagdelar men tack vare Liverpools arbetande utan boll jobbade man med bra med bakåt press och kunde även vid många situationer sätta nya pressfällor genom att täcka av alternativ för City i mer kant-orienterade ytor.

bcd
(Liverpools lyckade 4-2-1-3 press i andra halvlek som ledde till ett stolpskott utav Mané).

ANNONS

Liverpools 4-5-1 mittfältspress
Det som däremot skedde mer och mer under matchens gång var att Liverpool blev tillbaka pressade och jobbade med rakare och längre linjer utan boll i lägre utgångspositioner (oftast i en 4-5-1 eller 4-4-1-1 formation), vilket skapade mer yta för Citys första speluppbyggnads lagdel att jobba med ’’overload to isolate’’ där man jobbade med längre mer direkta kortpassningar ut mot en kant för att sedan snabbt vända med diagonal till 1v1 situationer ut mot underbelastad bortre kant, där Walker i sådana lägen på en ca 10 minuters period fick slå flera diagonala passningar till Sané på bortre kant som eventuellt ledde till att Gomez i en situation hamnade fel i sin utgångsposition där han istället för att fördröja anfallet klev på Sane som med 1 tillslag kunde ta sig förbi in till straffområdet och kvittera till 1-1.

ANNONS

Detta ledde till att Liverpool i andra halvlek jobbade i lägre utgångspositioner och pressade i mittfältspressing med störst fokus på täckning av ytor och kompakthet mellan lagdelarna, ska dock absolut inte förvirras med någon slags passivitet utan bara lägre utgångspositioner vilket gjorde det lättare att skapa tillgång till spadvändningar och minimera ytorna emellan lagdelarna. Anfallspressing skedde oftast vid insparks situationer eller vid dåliga passningar i djupled mot Citys mål.

a1.png
(Liverpools mittfältslinje i andra halvlek)

City försökte provocera fram press från Liverpool för att sedan slå mer direkta passningar och ha De Bruyne i mer djupledsorienterad position, där till och med Sane ibland flyttade över för att kanske skapa mer övertag runt 1:a eller 2:a boll.

Återigen pga Liverpools fantastiska arbete utan boll så ledde det istället till att man oftast vann duellerna om andra bollen och kunde då istället utnyttja Citys längre lagdelar och den positiva omställningen vilket ledde till 2-1 målet för Firmino detta pga Citys längre ytor och förbindelser mellan spelarna vilket gjorde det svårt för Fernandinho att hinna minska ytorna vertikalt och kontrollera eventuella omställningar emot. Detta ledde till ofta till stora ytor för Liverpool att exponera och att utnyttja.

ANNONS

För mer fotboll, följ mig gärna på twitter: @albinsheqiri


Albin Sheqiri

Taktikanalys: Liverpool - Manchester City

Taktikbloggen 2018-01-15 22:56

Liverpool 4-3 Manchester City (Premier League – 2018-01-14)
(Mål: Liverpool – Chamberlain 1-0, Firmino 2-1, Mane 3-1 Salah 4-1| City – Sane 1-1, B Silva 4-2, Gundogan 4-3)

Länge har man trott att City faktiskt kanske kan ta hem Premier League titeln i år obesegrade och kanske mäta sig med ” The Invincibles ” fantastiska rekord. Tyvärr bröts denna fantastiska svit av Liverpool som är i dagsläget det enda lag att lyckas besegra City i Premier League i år.

Personligen har jag speciellt efter matcherna mot Spurs och Napoli där jag inte varit lika imponerad utav City som resultaten visat, trott att City kommer att få det tuffare i Champions League där man ställs mot kollektivt taktiskt organiserade lag som även har individuellt bättre spelare som skapar en större kollektiv press-resistens i laget vilket leder till att Guardiola kanske får hitta andra sätt att dominera matcherna på, något som han själv nämnde i post-match konferensen (Liverpool 4-3 City).

liverpool city
(Startelvorna i matchen)

Liverpool ställde upp i en mer 4-1-2-2-1 där yttrarna agerade mer inverterade i inner-korridors positioner där man hade ytterbackar som stod för spelbredden med överlappande situationer.

ANNONS

I City använder sig Guardiola av Sterling och Sane som de spelare som står för spelbredden i sista tredje delen där man jobbar mycket med att ta sig runt på kanterna via 1v1/1v0 eller 2v1 situationer. Spelbredden Guardiola använder sig utav är även för att öppna upp planen centralt alltså ytor för sina #8:or (De Bruyne och Silva exempelvis) samt Aguero att positionera sig i och försöka hitta positionsövertag centralt, där ytterbackarna istället erbjuder mer understödspositioner.

Alltså använder både Klopp och Guardiola sig utav samma formationer men med olika prioriteringar och roller både med och utan boll med exempel nedan.

Liverpool positionsspel vs Citys press

Användning av konceptet att jobba med längre passningar och vinna dueller om 1:a eventuellt 2:a bollar är något som borde ses som ett anfallsvapen mot lag som jobbar med sån hög intensitet och aggressivitet i anfallspress som City gör, där man prioriterar bollvinnande press med kompakta lagdelar i både sid och djupled.

ANNONS
Använder man sig utav detta koncept är tanken kanske att man lurar upp motståndare för att sedan ”fly” den höga pressen man utsätts för och etablera bollinnehav inte bara i mer offensiva spelzoner utan även i en bättre positionering att kunna hota in till sista spelytan för att skapa målchans.

För att lyckas undvika situationer där man förlorar duellerna angående 1:a/2:a bollar så gäller det att man har kompakta lagdelar speciellt vertikalt (djupled) vilket innebär att om exempelvis City jobbar med anfallspress så positionerar sig även backlinjen med en relativt högt för att minimera ytan mellan mittfältslinjen och backlinjen och på så sätt ha mer tillgång till att skapa numerärt övertag runt bollen för att ha större chans att vinna duellerna vid längre uppspelsförsök utav motståndarna.

ANNONS
Däremot måste man anpassa sig efter motståndarna där Liverpools tre dynamiskt överlägsna anfallstrio i princip tvingar Citys backlinje till att ha en relativt djupare utgångsposition än vanligtvis.

1.png
(Situation tidigt i matchen där jag valt att analysera Liverpools speluppbyggnad vs Citys presspel)

2.pngCitys presspel börjar med att Aguero pressar mot en sida där beroende på vilken sida Aguero väljer pressar #8an ur inner-korridors position nästa mittback ifall Aguero ej lyckas vinna den på det direkta försöket.

Då Aguero kommer att befinna sig i ett numerärt underläge vs två mittbackar mot de flesta lagen kommer det alltså att framstå situationer att när han har pressat en mittback som kanske vänder till bortre mittback så jobbar City med att det är #8an/offensiv inner-mittfältare som pressar mittback beroende på vilken sida av planen som detta sker på.

ANNONS

Motståndarnas ytterbackar pressas av Citys yttermittfältare (i andra matcher kan även yttermittfältarna i City pressa mittbackar vid en spelvändning till bortre mittback men inte i denna match).3.png
Det som sker är att eftersom det är 3vs3 centralt redan från början i utgångspositionerna, så offrar ju City i princip en spelare för att kunna pressa en utav respektive mittbackar med en utav sina centrala mittfältare. Detta leder till att Fernandinho måste lämna sin mer djupa position och inta en högre position i linje med bortre inner-mittfältare för att skapa sig själv en tillgång till att pressa en utav Liverpools innermittfältare. Liverpool har nu alltså via sitt positionsspel skapat möjlighet till att ha en fri man någonstans på plan som man försöker att utnyttja.

Det var i dessa lägen som Liverpool försökte då slå längre passningar förbi Citys presslinjer och jobba med att hitta tredje man eller vinna andra bollar i nu mer offensiva situationer.

ANNONS
City använde sig utav samma principer men med Aguero istället (kommer att nämnas senare i texten).

4.pngSamma arbetssätt fast med Aguero som pressar vänster mittback denna gången, vilket leder till att bortre #8 (Gundogan) ansvarar för eventuell passning mot bortre mittback.

56
Liverpool spelar i djupled tillbaks till målvakt som slår en längre passning nu förbi Citys presslinjer in mot spelyta 2 där nu tack vare det numerära övertaget Liverpool skapar anpassat efter Citys presspel så blir Chamberlain den fria mannen och positionerar sig i ytan som uppstått framför där man försöker nu vinna 1:a eventuellt 2:a bollar och etablera bollinnehavandet i mer offensiva ytor och skapa eventuella målchanser därifrån.

En stil/metod som i exempelvis Tyskland kallas för ’’vertikalische posizionsspiel’’.
Längre passningar är inte idén utan idén är att kunna slå ut försvarande lagdelar genom att skapa och utnyttja de övertag man skapat genom en mer direkt tillvägagångssätt.

ANNONS

7
Vinst av första boll av en felvänd spelare som spelar till en rättvänd spelare, i detta läge Chamberlain som nu kan hota yta rättvänd med alternativ mot Mane och Salah eller att fortsätta själv.

8
1-0 målet uppstår alltså från en sådan situation.

Citys positionsspel vs Liverpools presspel

Generella koncept och idéer som Guardiola arbetar efter är att försöka skapa numerärt övertag vs första presslinje och centralt och är väldigt noggrann med att ha nästan överdriven spelbredd för att just öppna upp centrala ytor för centralt orienterade spelare.
Precis som jag nämnde i början av artikeln ställde båda upp med samma formation men med olika roller och arbetssätt.

Om vi jämför Citys positionsspel vs Liverpools så finns det precis på samma sätt som Liverpool en idé med att skapa övertag och hitta en fri man som kan skapa en position för att spela sig förbi Liverpools linjer.

ANNONS

Liverpools press var att Firmino precis som Aguero pressade en utav mittbackarna där vid misslyckande av att styra spelet mot en sida pga spelvändning till bortre mittback pressades utav bortre ytter istället för Liverpools #8.  Pga att Liverpool var så pass snabba i sina överflyttningar och skapa tillgång till Citys spelare, hade City det svårt att utnyttja att spela sig via ytterbackarna utan det man istället utnyttjade var att pga Firminos arbetssätt i presspelet och Liverpools #8or som var mer fokuserade på att täcka innerkorridors passningsbanor och situations anpassat markera Citys #8or fanns det en stor yta för Fernandinho att göra sig spelbar.

9Situation från matchen där Liverpool jobbar med anfallspress vs City och hur pga numerärt övertag kan hitta Fernandinho som fri man förbi Firmino och på så sätt spela sig förbi första presslinje…10

ANNONS
I sådana lägen visar Liverpool prov på stor intelligens och försöker lösa situationen genom att pressa Fernandinho samtidigt som man täcker Citys #8 och tvingar City mot en starkare sida där man kan försöka att återerövra bollen.

Om just denna lösning var något som Liverpool har jobbat på inför matchen eller om det var situations anpassat är svårt att säga, då det inte gav någon effekt där De Bruyne snabbt försökte göra sig spelbar diagonalt, vilket tvingade Wijnaldum ner i täckande position igen för att undvika passning emellan lagdelarna.

När man väl spelade sig förbi Liverpools första presslinje (Firmino) så kunde Stones/Otamendi hota ytan framför sig och provocera fram destabilisering och ytor bakom Liverpools andra presslinje detta oftast via Aguero som skapade precis som Chamberlain en övertagsposition mellan lagdelarna som skapade fortsättning utav Citys lyckade speluppbyggnadsförsök och skapade möjlighet till att nu anfalla ytorna bakom med exempel nedan:

ANNONS

111213Aguero lämnar sin #9:a position och positionerar sig i ytor som skapar övertagsposition genom att bli fri-man mellan Liverpools lagdelar som ni ser tvingar Liverpools ytterback att lämna sin position pga en 2vs1 situation som uppstår samt i detta läget även kombinera med De Bruyne som har läst av situationen och förutsett möjligheten för att jobba efter 3:e man kombination som…
14.png
…leder till att Aguero på ett tillslag spelar vidare till De Bruyne som nu kan dribbla rättvänd mot Liverpools försvarslinje. Liknande kombination skedde i 1-0 målet mot Chelsea.

Liverpools situationsanpassade 4-2-1-3
Klopps lösning som man såg under matchens gång var att ändra Cans roll som istället för att ha en djupare understödsposition, började ansvara för att pressa Fernandinho vilket skapade en flexibel 2-1 formation centralt där #8orna ansvarade för innerkorridorsytorna men med lägre position än Can som exemplen nedan visar:

ANNONS
15
Otamendi med boll vänder på spelet till bortre mittback, där vi kan se att Firmino nu är mycket mer orienterad på Fernandinho och försöker vänta på rätt signal för att pressa en utav mittbackarna, i sådana situationer pressar då Can, Fernandinho som exemplen nedan visar:1617
(Situationsanpassad 4-2-1-3 i Liverpools spel utan boll)

a(Fler exempel utav Liverpools 4-2-1-3)

Detta var dock situation som kanske inte gav stor effekt  (förutom en situation andra halvlek som det ges exempel på nedan) utan vid flertalet gånger spelade sig City faktiskt ur Liverpools lagdelar men tack vare Liverpools arbetande utan boll jobbade man med bra med bakåt press och kunde även vid många situationer sätta nya pressfällor genom att täcka av alternativ för City i mer kant-orienterade ytor.

bcd
(Liverpools lyckade 4-2-1-3 press i andra halvlek som ledde till ett stolpskott utav Mané).

ANNONS

Liverpools 4-5-1 mittfältspress
Det som däremot skedde mer och mer under matchens gång var att Liverpool blev tillbaka pressade och jobbade med rakare och längre linjer utan boll i lägre utgångspositioner (oftast i en 4-5-1 eller 4-4-1-1 formation), vilket skapade mer yta för Citys första speluppbyggnads lagdel att jobba med ’’overload to isolate’’ där man jobbade med längre mer direkta kortpassningar ut mot en kant för att sedan snabbt vända med diagonal till 1v1 situationer ut mot underbelastad bortre kant, där Walker i sådana lägen på en ca 10 minuters period fick slå flera diagonala passningar till Sané på bortre kant som eventuellt ledde till att Gomez i en situation hamnade fel i sin utgångsposition där han istället för att fördröja anfallet klev på Sane som med 1 tillslag kunde ta sig förbi in till straffområdet och kvittera till 1-1.

ANNONS

Detta ledde till att Liverpool i andra halvlek jobbade i lägre utgångspositioner och pressade i mittfältspressing med störst fokus på täckning av ytor och kompakthet mellan lagdelarna, ska dock absolut inte förvirras med någon slags passivitet utan bara lägre utgångspositioner vilket gjorde det lättare att skapa tillgång till spadvändningar och minimera ytorna emellan lagdelarna. Anfallspressing skedde oftast vid insparks situationer eller vid dåliga passningar i djupled mot Citys mål.

a1.png
(Liverpools mittfältslinje i andra halvlek)

City försökte provocera fram press från Liverpool för att sedan slå mer direkta passningar och ha De Bruyne i mer djupledsorienterad position, där till och med Sane ibland flyttade över för att kanske skapa mer övertag runt 1:a eller 2:a boll.

Återigen pga Liverpools fantastiska arbete utan boll så ledde det istället till att man oftast vann duellerna om andra bollen och kunde då istället utnyttja Citys längre lagdelar och den positiva omställningen vilket ledde till 2-1 målet för Firmino detta pga Citys längre ytor och förbindelser mellan spelarna vilket gjorde det svårt för Fernandinho att hinna minska ytorna vertikalt och kontrollera eventuella omställningar emot. Detta ledde till ofta till stora ytor för Liverpool att exponera och att utnyttja.

ANNONS

För mer fotboll, följ mig gärna på twitter: @albinsheqiri


Albin Sheqiri

Arkiv

ANNONS
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto