Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Champions League kostsamt för Rosengård - begär miljonstöd

Damallsvenskan

FC Rosengård är svensk mästare och har kvalificerat sig för 16-delsfinal i Champions League. Men klubben har svårt att få ihop budgeten, och begär ett nytt miljonstöd från Malmö Stad.

Att FC Rosengård har en ansträngd ekonomi kommer knappast som någon nyhet. Så sent som i höstas aviserade den då nykrönta mästaren att ett sparpaket, som bland annat innefattade nedskärningar inom både den administrativa personalstyrkan och på A-lagsnivå, skulle sjösättas. Målet var att spara in tre miljoner kronor, och vid sidan av det hjälpte även Malmö Stad till med pengar till verksamheten.

Nu hoppas FC Rosengård på ytterligare kommunala bidrag i miljonklassen framöver.

– Det är en ödmjuk förfrågan från vår sida. Vi är tacksamma för stödet som vi fick förra säsongen och vi hoppas kunna få samma hjälp i år, säger klubbens vd Klas Tjebbes till Sydsvenskan.

ANNONS

Paradoxalt nog behöver Rosengård stödpaketet bland annat för att kunna upprätthålla sin satsning i Champions League, där klubben lottades mot finska PK-35 Vantaa i 16-delsfinal. Medan MFF på herrsidan kan tjäna minst 131 miljoner kronor på att slå ut Celtic ur playoffen och därigenom nå slutspelet får medverkan i turneringen, rent ekonomiskt, betraktas som en belastning för damerna.

– Vi lever i skilda världar jämfört med herrarnas Champions League, säger Klas Tjebbes och refererar till att ersättningsnivåerna på damsidan för bland annat resor är mindre än vad herrarna får.

De rent kommersiella aspekterna, där ju herrfotfotbollen i dagsläget har större publikintäkter och mer lukrativa TV-avtal, ifrågasätter han inte. Däremot anser Tjebbes att Uefas utbetalningar för just resor och omkostnader borde jämnas ut. Det nuvarande beloppet som damerna får ligger på mellan 33 000 och 71 000 kronor per CL-omgång, beroende på avståndet till den aktuella bortamatchen. Summor som varit föremål för diskussion tidigare, inte minst under fjolåret när Linköping riskerade att gå back rejält på grund av en bortamatch mot ryska Zvezda bortom Uralbergen.

ANNONS

– Det är ju inte på något sätt billigare att resa eller bo på hotell för att man är tjej. Hade det varit så kunde jag ha förstått deras fördelning, säger Klas Tjebbes till Sydsvenskan.

Tittar man på prispengar i Champions League (som dock i det här fallet inte är föremål för Klas Tjebbes kritik) får damklubbarna 190 000 kronor per match enligt en modell för fast ersättning. Sedan tillkommer segerpremier från och med kvartsfinalen på ytterligare 240 000 kronor. Den som vinner finalen får ett extrabelopp på 1 900 000 kronor.

På herrsidan är ersättningarna avsevärt högre med en garanterad grundplåt på 131 miljoner kronor. Den som vinner hela turneringen kan räkna med fasta intäkter på över en halv miljard kronor. Sedan kan uppemot lika mycket tillkomma som en del av den så kallade "marknadspotten" där Uefa distribuerar 4,5 miljarder kronor som de 32 deltagande klubbarna får dela på.

ANNONS
Publicerad 2015-08-21 kl 07:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto