FEM SPANINGAR: "Svårt att se MFF hämta något i CL-gruppen"

S:T PETERSBURG. Ryska FC Zenit körde över Malmö FF med 4-0 i Champions Leagues grupp H, efter en utvisning på Anel Ahmedhodzic i början av andra halvlek.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

5:29
Höjdpunkter: Zenit körde över Malmö FF
0:59
Zenit-stjärna hånade Ahmedhodzic med gest
3:07
Christiansen: "Två chanser är acceptabelt"
4:18
Colak: "Röda kortet skadade vår match"
5:48
Tomasson: "Jag tyckte vi var det bättre laget i första"
1:55
Berget: "Man blir straffad hela tiden om man gör misstag"

Horribel start av Malmö FF
Under de första tio minuterna fanns bara ett lag på planen, och det var inte Malmö FF. Gästerna kom knappt över halva planen under denna period och Zenit S:t Petersburg öste fram i anfallsvåg efter anfallsvåg. I dess 3-4-3-system lyckades de skapa två-mot-en-lägen på MFF:s kanter, och hittade hela tiden ytor mellan wingback och mittback i de himmelsblås försvar. Efter ett långt Zenitanfall, där ett till synes paralyserat MFF inte fick undan bollen, hittade Douglas Santos inspel från vänster Claudinho som styrde in ledningsmål i minut nio. Bara en gång tidigare under den här säsongen har Malmö FF inte varit med i matchen överhuvudtaget - mot Djurgården i maj när de förlorade med 3-0. Skånelaget hittade de en väg tillbaka in denna gång, åtminstone tillfälligt.

MFF hittade en väg tillbaka
För efter 20 spelade minuter stod det helt plötsligt 4-4 i avslutsstatistiken. Detta som följd av ett mer passivt Zenit, som verkligen inte försvarar lika bra som de anfaller, och ett MFF som hittade tid att andas med bollen i ägo. När de märkte det hade de stora ytor att sätta bollarna in mot ett inte helt disciplinerat Zenit-försvar. Anders Christiansen fick två bra lägen som inte gick på mål, Erdal Rakip testade Stanislav Kritsjuk och Antonio Colak var närmast med ett avslut som strök målvaktens vänstra stolpe. MFF lyckades involvera det största anfallshotet Veljko Birmancevic också, vars utmaningar Zenit aldrig fick grepp om under halvleken.

Dejá-vù direkt efter halvtid
Andra halvleken blev en dejá-vù på den första för Malmö FF:s del. Zenit satte återigen fart från första sekund, och denna gång gick det fem minuter snabbare att göra mål när Dimitrij Tjistjakovs inlägg hittade en fri Daler Kuzjaev som nickade in tvåan i minut 49. Mardrömmen var inte slut där för MFF. Anel Ahmedhodzic hamnade i en duell som sista försvarare och fick bollen på handen. Tasos Sidiropoulos blåste först för frispark innan en VAR-koll ledde till att Ahmedhodzic åkte på en frilägesutvisning i den 53:e minuten. I det momentet grusades alla möjligheter till en upphämtning. Zenit kunde defiliera hem tillställningen och de avslutande 35 minuterna av matchen spelades nästan uteslutande på gästernas planhalva. Aleksej Sutomorin fick på en praktträff från distans i den 80:e minuten och på tilläggstid fastställde Wendel slutresultatet till 4-0.

Zenit kommer störa Juventus
Förvarningen om den ryska bjässens kvalitet stämde till fullt. Zenit S:t Petersburg är ett väldigt bra fotbollslag som faktiskt satte mer press på MFF än vad Juventus gjorde när de vann med 3-0 i den första gruppomgången. Kampen bakom favoriten Chelsea kommer stå melllan Juve och Zenit - och den kommer bli hård. Efter dagens match kan Birmancevic, Christiansen och Bonke Innocent kvittera ut högst betyg i MFF. Mittbacken Lasse Nielsens första halvlek kan inte ge honom annat än underkänt, och dessvärre blev försvarskollegan Franz Brorsson utbytt skadad i slutskedet av matchen.

Svårt för MFF att hämta något i gruppen
Malmö FF förlorar en match de hade behövt ta poäng i om de skulle ha en realistisk chans på tredjeplatsen i gruppen. Den uppgiften blir extremt svår, eftersom Chelsea väntar i raka möten härnäst med start i London om tre veckor. Thomas Tuchels lag har sannerligen stått för sina skakiga insatser under året, men en MFF-poäng i någon av matcherna mot den regerande mästaren vore en bragd. Med andra ord är det svårt att se ett MFF som kan hämta något ur den här gruppen, mer än värdefull erfarenhet.

Den här säsongen streamas alla matcher från Uefa Champions League på Telia och C More.

Publicerad 2021-09-29 kl 21:09

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.