TV: Tottenham klart för final - efter jättevändning mot Ajax

Tottenham är klart för final i Champions League.
Detta efter att Lucas Moura blivit stor hjälte i vändningen borta mot Ajax.
- Det var en löjlig match, säger Tottenhams Christian Eriksen enligt Uefa.

Se Lucas Mouras tre mål i Sporten.

Tottenham föll i den första semifinalmatchen i Champions League mot Ajax. Och laget fick en tuff start i returen under onsdagen.

Redan efter fem minuters spel kunde Matthijs de Ligt nicka in 1-0 för det holländska hemmalaget. Mittbacken skakade av sig markeringen och Hugo Lloris i Tottenham-målet kunde inte göra något åt nickavslutet.

Och uppförsbacken skulle bli än tyngre för Spurs.

Med tio minuter kvar av första halvlek ställde Ajax om och Dusan Tadic hittade in med en passning i straffområdet. Där mötte Hakim Ziyech med ett perfekt vänsteravslut och bollen satt i nät fram till 2-0, vilket också var ställningen i halvtid.

Tottenham hade spelet i första halvlek, men lyckades inte näta. Det skulle man däremot ha bättre framgång med i andra halvlek.

Efter 55 minuter ställde laget om snabbt och Lucas Moura kunde rulla in reduceringen när han kom fri med Andre Onana i Ajax-målet. Och bara minuter senare skulle brassen hålla sig framme igen.

Kieran Trippier skickade in en boll från höger och på ett avslut från nära håll svarade Onana för en jätteräddning. Då såg också chansen ut att vara över för Spurs. Men Lucas snodde åt sig bollen, dribblade förbi ett par spelare och placerade in 2-2-kvitteringen med vänsterfoten.

Lucas två mål var också startskottet för Tottenhams slutforcering och med fem minuter kvar hade man en jättechans att ta ledningen. Efter en hörna fick Jan Vertonghen träff med pannan, men hans nick gick i ribban innan Ajax-spelare kunde rensa bort bollen.

Och hemmalaget såg ut in i det sista ut att gå segrande ur striden. Men i den 95:e (!) minuten fick Lucas bollen i straffområdet och med vänsterfoten kunde han placera in slutresultatet 3-2.

En makalös vändning av Tottenham som är klart för final.

Tottenhams Christian Eriksson enligt Uefa:

- Det var en löjlig match rent generellt. Vi försökte komma tillbaka och i slutet hade vi tur. Jag tycker synd om Ajax och de spelade bättre fotboll än oss sett över två matcher. Det är en lättnad och vi har kämpat hårt för detta och alla vill vara i en Champions League-final.

Danny Rose enligt BBC:

- Vi tittade på Liverpool i går. Det visade oss att det inte är över förrän det är över. Vi var besvikna över förra matchen och hur vi började i dag, men efter halvtid kom vi ut som ett annat lag.

- Vi har tur som är vidare och ser fram emot finalen.

I finalen ställs Tottenham mot Liverpool, som avancerade dit efter en storartad vändning mot Barcelona under tisdagen.

Tottenham har varken varit i final eller vunnit Champions League tidigare.

Lagens startelvor:

Ajax: Onana - Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico - Schöne, De Jong - Ziyech, Van de Beek, Dolberg - Tadić.

Tottenham: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Wanyama, Sissoko - Eriksen, Alli, Lucas - Son.