AIK vann genrepet med 3-1

Dam

Om precis en vecka inleder AIK (borta mot Hammarby) och Djurgården (borta mot Stattena) sin allsvenska säsong. Genrepet lagen emellan på Skytteholms IP slutade med 3-1 i AIK-favör.

På Damallsvenskans upptaktsträff i måndags var En Perlskog tveksam om att AIK åter skulle bli bäst i Stockholm i år. Efter Lisa De Vanna lämnade klubben undrade han vem som skulle göra målen för Solnalaget.

Svaret kan heta Annica Sjölund. Den unga finska forwarden gjorde 1-0 mot Djurgården efter 36 minuter på en retur från målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir och 2-0 en bit in på andra halvlek på nick efter en hörna.

I den första halvleken var det dock Djurgården som satte mycket press på AIK redan på motståndarens egen planhalva. Ändå lyckades man inte att skapa många målchanser. AIK verkade snäppet vassare i offensivspelet inte minst tack vare att Louise Fors spelade en lysande första halvlek. Hon var snabb, visade sin stora tekniska förmåga och verkar i år bli ännu bättre än i fjol. Fortsätter hon så i serien borde en plats i EM-truppen och till och med i startelvan vara given för 19-åringen.

AIK:s halvtidsledning var dock lite tursam. Annica Sjölunds nickmål avgjorde dock matchen ganska tidigt. Djurgården lyckades inte riktigt att spela djupledsbollar på Linda Sällström, hon var för det mesta bra markerad. Efter en hel del byten i båda lagen gjorde Linda Sembrant 3-0 till AIK med ett praktskott, åter igen ingen chans för Gudbjörg Gunnarsdottir.

Först under de sista 10 minuterna skapade Djurgården en rad målfarliga situationer och Caroline Frånbergs 1-3 får ses mer som ett tröstmål.

Utropstecken i AIK bakom Louise Fors, Emelie Ölander och Annica Sjölund. Djurgårdarna kan inte vara nöjda med genrepet och har en vecka på sig att nå formen.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2009-03-25 kl 22:18