Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Allsvenska tränarna: "Sverige gör succé i EM"

Tio av allsvenskans tolv tränare tror att Sverige går till minst semifinal i fotbolls-EM, varav hälften tror på hela vägen till final på Friends Arena.

- Dels tror jag på laget starkt och lottningen är gynnsam, säger Thomas Mårtensson, Vittsjö.

Tio av allsvenskans tolv tränare tror att Sverige går till minst semifinal i fotbolls-EM, varav hälften tror på hela vägen till final på Friends Arena.
-Jag tror starkt på laget och lottningen är gynnsam, säger Thomas Mårtensson, Vittsjö.
Endast fyra spelare i EM-truppen är utlandsproffs. Resten kommer från den egna ligan. De allsvenska tränarna borde veta vad Pia Sundhage har att röra sig med för att åstadkomma en triumf i EM på hemmaplan.
I en undersökning som TT har gjort är tränarna hoppfulla. Fem av tolv tror att Sverige går till final.
-Jag säger final. Man vill ju tippa både med hjärtat och med hjärnan lite. Det hade varit enormt roligt, säger Stefan Rehn, tränare för Jitex.

Favoriterna kan undvikas
Favoriter hos alla är Tyskland och Frankrike. För Sveriges del ser det högst möjligt ut att undvika dessa lag på vägen om det går bra i gruppspelet. De två främsta lagen i de tre grupperna, samt de två bästa treorna, går till kvartsfinal. Ett lyckat gruppspel för att hålla sig toppseedad står därför högst på agendan.
Det förutsätter att anfallarna och Frankrikeproffsen Lotta Schelin och Kosovare Asllani levererar.
Men den största nyckeln till ett lyckat mästerskap?
Det är att få bukt med försvarsspelet.
Att Pia Sundhage inte verkar ha en klar bild över vilka ytterbackar hon vill använda oroar. Dessutom skolades mittfältaren Nilla Fischer om till mittback så sent som förra året.
-Jag tycker inte att försvarsspelet och uppbackningen är tillräckligt bra. Jag tycker över huvud taget att svensk fotboll behöver utveckla försvarsspelet. Det är ett nytt mittbackspar. Och jag måste säga att Nilla gör det fantastiskt bra. Rohlin (Charlotte) har varit skadad och inte spelat många matcher. Hon är duktig, men skadan är automatiskt en svaghet, säger Martti Tikkanen, Sunnanå.

Offensivanda och energi
När det gäller Pia Sundhage återkommer två ord när tränarna ska beskriva henne: offensivanda och energi. Men precis som för spelarna är det viktigt att hon kan hantera pressen och medierna när mästerskapet sker på hemmaplan. När Jitex-tränaren Stefan Rehn får frågan om Sveriges svagheter svarar han bara:
-Om ingen har läst om dem, då vill inte jag gå ut med dem.

EM-festen drar i gång den 10 juli då Sverige spelar sin första match mot Danmark.

Publicerad 2013-07-02 kl 12:46
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons