Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

EEEE

”Carre” sa ja till Chicago, men nej till landslaget

Landslagsmålvakten Caroline Jönsson tackar för sig i landslaget och satsar på en proffskarriär i USA och Chicago Red Stars.

- Äntligen klart, säger Caroline när damfotboll.com pratar med henne på telefon.

Vi vet att du funderat länge och väl över kontraktsförslaget?

-Ja precis, det var rätt mycket papper att läsa igenom och man måste vara noggrann, säger hon.

”Carre” har nyligen avslutat en fas av sin fem-åriga psykologiutbildning som hon läser i Umeå.

Nästa fas kan hon sköta på distans. En del av den utbildning ”Carre” har sedan tidigare får hon tillgodoräkna sig och en liten bit kan hon plugga på distans via Internet.

– En av förutsättningarna för att jag skulle tacka ja till Chicago Red Stars var att jag kunde få till en uppgörelse med studieplanen. På så sätt tappar jag inte heller fart i min civila karriär.

Du har haft två mål i livet, dels att någon gång spela utomlands dels att utbilda dig till psykolog. En bit in i livet är de på väg att sammanfalla. Hur känns det?

– Riktigt bra faktiskt! Att spela utomlands har länge varit en dröm men tidigare gick klubblaget och landslaget före. Jag kan nöjt konstatera att jag fått uppleva en hel del stora mästerskap med VM-silvret 2003 som allra största höjdpunkt. Nu sätter jag stopp och tackar nej till landslaget, vilket gör det möjligt för mig att spela nästa säsong i Chicago.

Under tiden i Umeå har Caroline hållit formen genom egenträning och genom att träna med olika klubbar. Hur tycker du att det fungerat?

– Jag är jättetacksam för alla som stöttat mig och erbjudit mig att delta i deras träningar. Jag har tränat med bl. a. Umeå IK och Sunnanå. I förra veckan var jag nere i Sundsvall hos min gamla tränare, Elisabeth Leidinge, som hjälpte mig att slipa på formen lite.

Du åker i slutet av februari och i slutet av mars drar WPS (Women’s Professional Soccer) igång. Hur länge räknar du med att stanna?

– Det blir till i slutet av augusti, finalen spelas den 22:e och det är klart att vi satsar på att vara med då, säger ”Carre” skrattande.

Det sägs att en internationella spelares löneläge är runt kring 260 000 kr för en säsong. Stämmer det?

– Då har jag i alla fall inte blivit lurad, säger ”Carre” , som inte vill gå närmare in på hur mycket pengar hon får för att spela i Chicago Red Stars.

Sju lag är med i WPS och man spelar 12 omgångar (borta- hemma möten) innan det är dags för slutspelet. Vinnarna av serien går direkt till final. Tvåan går till semifinal, trean och fyran möts i kvartsfinal. Ett annorlunda upplägg som ger lite fler matcher och säkert kommer att attrahera storpublik även när slutspelet drar igång.

Text: Anette Börjesson

Publicerad 2009-02-03 kl 16:09