Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dam-EM viktigt för Sverige: "Ska utveckla och ge oss en ny publik"

Dam

Värdet av att arrangera ett stort mästerskap i Sverige varierar. Medan ishockeyn drar in mångmiljonbelopp tjänar bandyn inte ett futtigt korvöre. Och för fotbollen ligger den största vinsten i att synas.

Bandy-VM, friidrotts-EM, ishockey-VM och fotbolls-EM. Alla på hemmaplan. Det är ett mästerskapstätt halvår som väntar för svensk idrott.

Men vad betyder det egentligen att få arrangera ett VM eller EM?

För svensk damfotboll är svaret givet: mycket.

Kanske inte i pengar — i sommarens EM-turnering är det europeiska fotbollsförbundet Uefa som bär det ekonomiska risktagandet. Viktigare är att det blågula landslaget ser till att intresset för sporten ökar, vilket på sikt ska föra svensk damfotboll i rätt riktning.

- Den stora vinsten är att vi får hit ett mästerskap. Det ska bli utveckling, det ska hända någonting med svensk fotboll efter det här EM:et. Bland annat att vi lyckas rekrytera nya spelare, skaffa en ny publik och skaffa bättre ekonomiska förutsättningar för svensk damfotboll, säger Susanne Erlandsson, ordförande i EM:s organisationskommitté.

Annons

Boom efter VM-silver

I Sverige fick damfotbollen sin största boom efter VM-silvret 2003, som fick publiksiffrorna i damallsvenskan att öka rejält. I VM i Tyskland 2011 kom en ny medaljframgång med svenskt brons.

Men det kan inte mäta sig med vad det skulle betyda om Sverige gör succé i hemma-EM, som avgörs på sju orter i juli.

- Det är en väldigt stor skillnad att det är hemma. Just att publiken får närheten, får se idolerna, får den här autografen och känner atmosfären, säger Erlandsson.

I maj släpps pucken i herrarnas ishockey-VM i Globen — för andra året i rad i ett samarrangemang mellan Stockholm och Helsingfors.

- Vårens VM var inte som vi hade hoppats på. Det vi gjorde och trodde på höll inte helt enkelt, säger förbundsordförande Christer Englund apropå det publikfiasko som följde fjolårets höga biljettpriser.

Annons

Hockeyförbundet har gjort läxan nu och räknar med att VM 2012—2013 tillsammans ska ge ett överskott på någonstans mellan 30 och 50 miljoner kronor.

Inga stora bandypengar

Pengar i den storleksordningen kan inte Bandyförbundet drömma om.

Eller rättare sagt: Bandyförbundet kan inte drömma om pengar över huvud taget när det gäller årets herr-VM, som spelas med Vänersborg som huvudort i månadsskiftet januari—februari. IFK Vänersborg bär huvudmannaskapet för turneringen, som sällan brukar ge några stora överskott till arrangören.

- I princip har VM-turneringarna som helhet gått plus minus noll. Jag tycker att det ska spelas bara vartannat år, säger Svenska bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin.

Att bandyn får extra uppmärksamhet under en vecka är förstås bra för sporten, menar Ramsin. Men han konstaterar också:

Annons

- Landslaget är viktigt, jag ska inte säga annat. Men för publiken är det nog större med det klubblag man håller på.

Publicerad 2013-01-14 kl 12:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto