Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Damerna väljer annan väg än herrarna - knäböjer före avspark: "Ett problem som bör uppmärksammas"

Sverige (dam)

SOLNA. Kosovare Asllani tycker att svenska herrlandslaget borde protestera mot att VM ska spelas i Qatar.
Samtidigt fortsätter damlandslaget att knäböja inför sina matcher.
- Vi tycker givetvis att det är bra att frågan (VM i Qatar) uppmärksammas, säger Magdalena Eriksson.

3:21
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkter från Sveriges landskamp mot Malta i spelaren ovan.

Herrarnas kval till VM 2022 i Qatar är igång - och att mästerskapet ska spelas just där väcker känslor.

Flera herrlandslag har i samband med sina VM-kvalmatcher valt att protestera mot bristen på mänskliga rättigheter i Qatar. Något som även flera damlag, som Norge, har tagit efter när det har varit träningslandskamper.

Men i Sverige har herrlandslaget valt att inte protestera i samband med matcherna utan istället gått på en helt annan linje, där man tycker att det i stället är bra att åka till Qatar och föra en dialog med bland annat Amnesty och Svenska byggarbetarförbundet. Något som Kosovare Asllani är kritisk till.

ANNONS

- Det är klart man känner att alla borde stå upp mot det som sker, för det handlar om mänskliga rättigheter. Det är en värdegrund som man måste stå upp för. Jag tycker att det är bra med alla landslag som har stått upp mot Qatar, bland annat Norge. Det är klart man önskar att vi i Sverige också kan vara med i kampen, sa hon till SVT nyligen.

Det svenska damlandslaget har sedan förra året valt att knäböja i samband med sina matcher och det är något som kommer att fortsätta i samband med lördagens landskamp mot USA.

- Vi tycker givetvis att det är bra att frågan (om VM i Qatar) uppmärksammas, men hur vi väljer att göra i morgon… vi tar ju ställning genom våra aktioner och genom att vi sitter här och pratar om att vi tycker att det är ett problem som bör uppmärksammas. Vi kommer också att knäböja i morgon, som lag, mot diskrimineringar och för mänskliga rättigheter, säger Magdalena Eriksson.

ANNONS

Har ni blivit inspirerade av att det norska landslaget tog ställning, är det något som ni också kan tänka er att göra för att ta ställning mot Qatar?
- Jag tycker ju att vi som landslag har visat ganska tydligt hela tiden var vi står, och i de här frågorna så är vi väldigt duktiga på att ta ställning och visa var vi står i allt detta, och så länge det pratas om dessa frågor och att vi belyser problemen, så tycker jag att det är jättebra. Vi som landslag gör ju allt vi kan och gör många bra saker tillsammans. Men som "Magda" sa här så vår ställning i morgon där vi kommer att knäböja är ju så klart också ett stort ställningstagande av mänskliga rättigheter. Det är det som vi planerar att göra i morgon och det är det som vi har belyst under hela hösten, säger Caroline Seger.

Hur ser ni på att det ska spelas ett VM i Qatar?

ANNONS
- Det vi har sagt och stått för som landslag har vi alltid varit väldigt tydliga med. Jag tycker vi är duktiga generellt sett på att ta ställning och visa var vi står och svara på alla dessa frågor, säger Caroline Seger och fortsätter:

- Mänskliga rättigheter för oss är ingen fråga egentligen. Med det sagt så önskar vi ju även att vi kan fokusera och få fokusera på matchen i morgon med tanke på vad som komma skall för oss. Och så låta de frågorna vara för förbundet och inte så mycket för oss.

Publicerad 2021-04-09 kl 14:36

DAM

1 minuts lästid

Opererad – hoppet om EM lever

"Kan vara tillbaka till sommaren"
Damallsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto