Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Damernas Champions League kan ändra format

Foto: SCANPIX

Champions League-spel innebär en ren förlustaffär för flera av klubbarna på damsidan.
Nu kan turneringen göras om.
Uefa har tagit fram ett förslag på ny spelordning som kan börja gälla redan till säsongen 2015/16.

När Malmö FF på tisdagen förlorade med 0—2 mot Atlético Madrid i Champions League-spelet gjorde den svenska mästarklubben det på en fullsatt Swedbank Stadion framför världens tv-kameror, och kunde till slut ändå räkna in drygt 13 miljoner kronor i deltagandebonus från Europeiska fotbollsförbundet, Uefa.

När damernas SM-vinnare Rosengård på lördag möter danska Hjörring i åttondelsfinal i damernas version av turneringen på Malmö IP görs det utan något tv-bolag på plats och med en förhoppning om att det går ihop ekonomiskt.

- Vi jobbar på att fixa en webbsändning av matchen, men det blir ju en ren förlustaffär, säger Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes.

Nytt förslag på upplägg

Intresseföreningen Elitfotboll Dam, EFD, har under året varit inbjudna av Uefa för att jobba med att utveckla turneringen på damsidan. Samarbetet har nu mynnat ut i ett förslag som kan ändra hela upplägget på Champions League:

  • I stället för raka utslagningsmatcher ersätts åttondelsfinalerna med ett gruppspel.
  • Mediarättigheterna centraliseras till Uefa.

- Ett bra mediakoncept skulle hjälpa till att höja statusen på turneringen. Och med det här upplägget skulle vi få fler bra matcher där de bästa lagen är kvar längre, vilket höjer kvalitén på slutspelet, säger Linda Wijkström, generalsekreterare i EFD.

Förslaget är nu ute på remiss från Uefa, och ett beslut fattas när Uefas damkommitté har möte 3 december.

Klubbarna positiva

De svenska klubbar TT pratat med är försiktigt positiva till förändringen.

- Allt som utvecklar turneringen och skapar ett intresse kring den är bra, säger Anders Mäki, klubbdirektör i Linköping som på lördag möter ryska Perm — ett möte som totalt sett får föreningen att gå back ekonomiskt.

Från Uefa kan LFC maximalt få 270 000 kronor för att spela åttondelsfinalen. Det täcker inte på långa vägar vad det kostar att resa till Uralbergen för returmötet. Klubben har nu vänt sig till supportrar och sponsorer i en kampanj som hittills inbringat runt 40 000 kronor.

Rosengård räknar med att gå lite plus på dubbelmötet med Hjörring. Klubbdirektör Klas Tjebbes tycker dock inte att det räcker.

- Det är en lite defensiv tanke att man ska ha kostnadstäckning, säger han.

- Det nya upplägget verkar jättebra. Men det är ju också under förutsättning att Uefa fattar att man måste ha ersättning till klubbarna så att man verkligen kan inte bara finansiera Champions League-spelet utan också tjäna en hacka på det. Så som män får lov att göra.

Vill tiodubbla pengarna

Tjebbes menar att en tiodubbling av deltagandebidraget, från 20 000 euro till 200 000 euro per match, vore rimligt.

- Det är fortfarande långt, långt, långt efter vad herrarna får. Och det är väl helt okej att vi är det, men med en tiodubbling börjar vi närma oss en rimlig proportion.

Tror du Uefa tänker likadant?

- Nej. Men det är väl bättre att vara tydlig med vad man siktar på, så får vi se var det hamnar.

Publicerad 2014-11-05 kl 19:01
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons